Mof-mof in standleiding pp

Mrten3

  • #1
Hi,

Ik plan momenteel het vervangen van het riool in huis (inclusief standleiding) en ben van plan PP te gebruiken omdat ik veel in de (krappe) kruipruimte moet doen en dat niet zie zitten met lijmdampen en de korte nasteltijd van PVC lijm.

Nou is het enige wat me nog een beetje doet twijfelen de rubber manchetten in de PP fittingen, of dat niet gaat lekken op den duur, want een mof onderaan is niet altijd te vermijden (mijn ervaring met HWA is dat je altijd een spie onderaan hebt zitten).

Heeft iemand daar goede of slechte ervaringen mee?

dank,
Maarten
 

Droid

  • #2
Je hebt ook PVC hulpstukken met manchet (rubber).

Die verbindingen zijn minstens net zo goed als een lijmverbinding.
 

Xr8

  • #3
Verbindingen zijn prima, mits goed aangelegd. Zorg dat de boel spanningsloos inelkaar zit en dat de boel goed gebeugeld wordt. Beter een te veel dan een te weinig. Spieen altijd zoveel mogelijk in de stroomrichting plaatsen.

PP wordt ook vaak ingestort in beton, is in principe sterker dan PVC.

Succes.
 

Mrten3

  • #4
Dank voor de mental support, we gaan ervoor :)

Beugels gaan op NEN afstanden, 10D horizontaal, een (soort-van-want-flinke afstand-van-plafond-) vastpuntbeugel zo kort mogelijk van waar de leidingen de kruipruimte ingaan, verder beugels met inlage zodat de leiding kan schuiven. De grondleiding hang ik op aan de muur van de kruipruimte met afgekeurde autogordel :)

Lijkt me genoeg qua beugeling?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Waarom moeten die beugels nu met in lage hebben om te schuiven

en waarom gaan knoeien met auto gordels laat evet met behulp van een foto zien hoe en wat je wilt beugelen.

Want er zijn de wereld beugel systemen
 

Mrten3

  • #6
Ho, excuses voor de late reactie.

't Wordt PP, dat expandeert schijnbaar nogal met de temperatuur. PVC is echt geen optie, de kruipruimte is krap (bij de balken slechts 40cm hoog) en slecht te beluchten en ik zie het daardoor niet zitten om daar reiniger en lijm te gebruiken (krijg er bovengronds al koppijn van).

De eerste beugel (BSF) is vast zodat de pijp niet uit de verloopmof valt, de rest (BSA) met inlage zodat de boel kan uitzetten met warm douchewater (je hebt gelijk dat mijn eerste idee, vast beugelen aan het begin verkeerd was). De beugels zijn op zich onderdeel van een systeem van een bekende expansievatfabrikant.

Hier een uitgewerkte tekening (helaas offline), de kriebels over de pijp stellen beugels voor (link want afbeelding uploaden werkte niet).

Van links onderaf naar boven:
* standleiding naar 1e etage waar alleen een WC op aangesloten is
* douche WTW van badkamer op dezelfde etage
* inbouwtoilet
* wasmachine en condensafvoer ketel

Elke leiding begint met een 45 graden bocht, dan een stukje pijp en dan weer een 45 graden bocht.

De ene bovenaansluiting op de lange leiding onderaan is een fonteintje. Aan de rechterkant voert het af op (bestaand) PVC.

Gebruik van autogordel (of "kunststof ophangband") werd genoemd in de technische documentatie van een bekende pvc-fabrikant wiens naam ons meestal goed beschermt tegen het water. De onderste pijp hangt toch ongeveer tegen de fundering aan, en naar de muur boren gaat beter dan naar boven boren.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


bedankt voor je goede uitleg

trouwens een mooie tekening

alleen jpg,jpeg afbeeldingen kunnen upgeload worden
 

Mrten3

  • #8
Hierbij (wel heel laat, sorry) nog een foto van de geklaarde klus:




Nogmaals dank voor de support!

@henk253, de tekening was exact op maat, met alle fittingen ook precies zoals de fabrikant opgaf (twebo), zodat we de alle buisdelen in 1x boven de grond konden zagen en het in de kruipruimte alleen een kwestie was van in elkaar schuiven. Tekenen heeft wel een paar avondjes gekost...

Overigens was dat elkaar schuiven van de PP-fittingen nog een heel gepruts: als je -zoals aanbevolen- alleen de rubbers invet met vaseline dan krijg je de boel wel in elkaar maar nooit meer uit elkaar, noch was enige vorm van stellen dan nog mogelijk (heb niet echt grote handen en 90mm pakt gewoon niet lekker beet, had ook hetzelfde gezeik met 80mm rookgasafvoer).

Gezien het feit dat ik een overschuifmof had die een keer heen-en-weer moest geen fijn gevoel.

Na heel wat ge-experimenteer (combinaties van vaseline, siliconen en ptfe, vloeibaar en 'vast') uitgevonden dat het enige dat echt werkt is dat je de rubbers goed insmeert met siliconenvet en de buis behandelt met siliconenspray. Alleen vaseline met eventueel spray werkte gewoon echt niet, de siliconenolie wordt door de rubbers van de fittingen finaal van de buis geschoven.

Hoop dat iemand iets aan deze tip heeft!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Fijn dat alles gelukt is bedankt voor je foto`s

Je moet wel een schuine kant op de buis maken en als je het in elkander zet moet je een draaiende en schuivende bewegen dan kan je alle kanten op bewegen.

een schuifsok kan je met behulp van houten blokje tegen de kraag van de sok zetten en deze op zijn plek tikken, als schuiven niet meer wil.
 

Mrten3

  • #10
Henk253 schreef:
Je moet wel een schuine kant op de buis maken en als je het in elkander zet moet je een draaiende en schuivende bewegen dan kan je alle kanten op bewegen.
Och, praat me niet van schuine kanten, dat was ik net weer vergeten :)

90 mm PE pijp zagen is al geen snelle klus (een pijpsnijder zou leuk zijn geweest maar die had ik niet zo groot), er dan een schuine kant aan vijlen is helemaal een @!@#$-baan (en een boel troep!). Later zag ik dat er gespecialiseerd snij-gereedschap voor is, maar ja, dat kan ik mezelf niet veroorloven voor een enkele klus.

Mijn schoonvader heeft nog een 75mm schuifsok zonder siliconen-smering losgemaakt (op en toen weer neer dus, in een koof) op de manier die je beschrijft, daar is -ie drie kwartier mee bezig geweest (de buren waren niet blij).

Draaien en schuiven geprobeerd, glijden ging gewoon maar 1 kant op. Ach ja, als het niet normaal is, misschien had ik een ruwe pijp gekregen ofzo. Maar goed, het is af, het lekt niet en ik ben blij dat het gebeurd is want het is in elk geval beter dan hoe het was :)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Zoals je zei "daar is -ie drie kwartier mee bezig geweest[/i]" dat is ook veel te lang maar als 2 pijpen niet recht tegen over staan en als je geen flinke schuine randen aan maakt en niet goed in smeert dus rubber en evt schuine kanten

Dan is het ook moeilijk om het in elkander te krijgen.

gebruik je 2 sokken dan moet je wel zo doen dat je er een blokje tussen kan en je evt slagruimte hebt.
vaak doe ik de bovenste sok eerst vast, daar na de onderste naar beneden tikken gaat vaak gemakkelijke.

Maar het is je gelukt, en dat telt :prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu