Juiste pluggen

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb in de douche een opklapbaar douchstoeltje aan de muur geschroefd. Hij zit met 7 8x90 RVS houtdraadbouten vast.

Als plug heb ik Fi***er UX 10x60 pluggen gebruikt. Op het doosje staat dat ze geschikt zijn voor elk (universeel) muurtype.

De badkamermuur is opgetrokken uit rode stenen met tussenruimten ertussen (luchtkamertjes erin). Ben de naam ervan even kwijt. Met boren merkte ik dit doordat de boor telkens 2 cm doorschoot en dan weer even in het steen zat.

De pluggen die ik gebruikt heb draaien op het moment dat je de bouten goed vast wilt draaien mee met de bout. De bouten zitten dus wel vast, maar muurvast aantrekken kan niet.

Mijn vragen:
- Kan dit kwaad? Zullen de bouten niet uit de muur komen (toen ik er op ging test-zitten zat het stoeltje goed vast);
- Welke pluggen moet ik wel gebruiken?
 

BeeTeeWee

  • #2
De steen die je bedoelt is waarschijnlijk een strengperssteen.

Daar is lastig in te boren, ze zijn vaak kneiterhard en de tussenstukjes tussen de luchtgaten breken er nog wel eens helemaal uit. Dan heb je wel iets om op te vullen.

Ik vraag me af of je wel de goede maat plug (60mm) hebt gebruikt bij zulke lange bouten (90mm). Sowieso hoort een plug niet mee te draaien met de bout. Ik denk dat je nu op dat douchestoeltje kunt zitten omdat je maar liefst 7 bevestigingspunten hebt gemaakt. De kracht op elk punt is nu niet zo groot en dan blijft ie wel even hangen.

Iemand nog een idee over het soort plug voor strengperssteen? Ik kon er via Google niet zo snel iets over vinden.
 

Sjeki

  • #3
Ik zag laatst wel een plug met een injectiemortel die werd gebruikt bij dit soort stenen.
Het was alleen bedoeld om een schotel aan op te hangen.
Volgens mij waren dit ook redelijke grote schroeven en bouten, dus mischien is het wat overdreven.
Maar je zou er eens naar kunnen kijken, ze zijn gewoon verkrijgbaar in een bouwmarkt.
 

Eye_in_the_Sky

  • #4
Klopt, je zou een zeefplug kunnen gebruiken, volspuiten met chemisch anker en dan de houtdraadbout erin. Misschien niet helemaal de bedoeling (Geen draadeind) maar het zal zeker blijven zitten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Ik zal morgen eens kijken naar chemische ankers. Het stoeltje heeft nu 3 bouten boven aan de rugleuning en 2 aan weerszijden van het zitgedeelte. Op de bovenste 3 bouten komt dus de meeste trekkracht te staan. De 4 ter hoogte van het zitgedeelte krijgen niet zo'n grote trekkracht te verdragen lijkt mij.
 

StefanD

  • #6
Je zou het met een ouderwetse plug kunnen proberen:

Doordat er veel meer materiaal in zit geven ze meer grip in zo'n holle steen.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik ga het stoeltje vastzetten met chemische ankers i.c.m. injectiehulzen.

Ik neem aan dat ik hierbij gewoon de bijgeleverde (bij het stoeltje) RVS-draadeinden kan gebruiken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ja.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #9
Enige "probleem" is dat je de draadeinden in de huls moet stoppen en het goedje moet laten uitharden. Als een draadeind dan net even scheef zit komen de gaten in het stoeltje niet meer overeen met de uitstekende draadeinden.

Ik ga denk ik daarom eerst de bovenste beugel vastzetten met 3 draadeinden. Als ik de draadeinden in de mortel draai plak ik de beugel even vast met tape. Als de mortel hard is draai ik er 3 moeren op. Vervolgens hang ik het stoeltje aan de beugel en monteer ik de 2 x 2 draadeinden naast de zitting, door het stoeltje heen. Dan zitten ze altijd op de goede plek.
 

Swblom

  • #10
Ik gebruik regelmatig de genoemde UX pluggen in wanden van strengperssteen. Zonder problemen, ik kan alles vast aantrekken.

Misschien zou je nog eens goed moeten kijken naar de combinatie van bout en plug (lengte) voordat je naar andere oplossingen gaat?

Succes
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ik kan bij de fabrikant van het stoeltje een bevestigingsset kopen voor 15 euro. Op de site van deze fabrikant staat echter precies aangegeven waar deze set uit bestaat, inclusief maten. Ik heb dus zelf alles los gekocht voor een fractie van de prijs en heb zodoende precies dezelfde pluggen en houtdraadbouten gekocht als die de fabrikant voorschrijft.
 

Swblom

  • #12
Als je op de site van Fisher kijkt lijkt het inderdaad dat je combinatie van schroef en plug goed is.

Nog steeds denk ik dat het meedraaien van de plug het probleem is. Zodra hij mee gaat draaien zal hij niet meer in de muur gaan uitzetten/opfrommelen en dus niet vast gaan zitten.
Iets gaat er dan dus anders dan ik gewend ben met die combinatie van steen en plug.

Even nog een andere opmerking, heb je er ook aan gedacht om de schroefgaten met een beetje kit oid af te dichten. Als het stoeltje onder de douche zit dan kan er water door de pluggaten in de muur lopen
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #13
Goede tip! Dat moet ik dan nog even doen.

Ik zit alleen nog met 1 ding: ik ben bang dat de binnenkant van de hollewandsteen (dus de tussenschotjes tussen de luchtkamers) af gaat brokkelen als ik de bouten loshaal en het stoeltje opnieuw vast wil gaan zetten. Dan heb je helemaal geen houvast meer in de wand.
 

renehi

  • #14
Als je de pluggen niet makkelijk eruit kan trekken dan kun je met een houtboor de plug wegboren en dan het chemische anker erin doen. Overigens de bovenste bouten zou ik alleen met een chemische anker vastzetten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #15
Daar komt inderdaad de grootste trekkracht naar voren op. De onderste 4 bouten dragen in feite alleen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu