Isolatie folie dakbeschot ja of nee

Pietjepuk11

  • #1
Ik kreeg van 2 kennissen te horen dat ik EERST een dampdichte folie moet aanbrengen tegen het dakbeschot aan. Buitenkant zitten dakpannen en geen folie (dus open). Van buiten naar binnen willen ze dat ik dit doe.

1 pannen, geen folie aan de buitenzijde
2 dampdoorlatende folie tegen dakbeschot EN gordingen (balken weet ik niet?)
3 isoatiemateriaal bv piepschuim polystyreen
4 gipsplaten

Maar als ik kijk wat er allemaal op internet staat dan zie ik voornamelijk dat de folie helmaal NIET tegen het dakbeschot wordt aangeniet, maar alleen maar aan de binnenkant van de zolder tegen het isoltaiemateriaal aan. Nu weet ik even niet meer waar ik moet beginnen. Dakbeschot wel of geen dampdichte/doorlatende folie en zo ja waar moet het tegenaan. Dakbeschot of dakbeschot EN gordingen EN balken.

Bedankt

 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #2
De goede volgorde is:

1 pannen
2 dakbeschot
3 isolatiemateriaal
4 dampdichte folie
5 gips.

Gebruik in plaats van polystyreen glaswol of steenwol. Dat werkt makkelijker, isoleert beter en geeft ook een betere geluidsisolatie.

Zijn overigens vele topics over te vinden.
 

Pietjepuk11

  • #3
Dus tegen het dakbeschot hoeft helemaal niets van en damdichte folie of wat dan ook bevestigd te worden. Ben zelf niet zon klusser dus ga denk ik toch met simpele piepschuimplaten werken omdat dit een stuk makkelijker is voor een amateurtje denk ik. Zelf wil ik een luchtlaag tussen het dakbeschot overhouden en het isolatiemateriaal. Dit is toch wel gebruikelijk neem ik aan. Al is het maar en kleine luchtlaag dan kan het onder de dakpannen via de kieren van het dakbeschot nog ventileren. Zie inderdaad vele info over het isoleren, maar omdat er elkek eer veel te gedetaillerd wordt gesproken over het werken hiermee en over allerlei merken en soorten materiaal vraag ik het hier maar even op een simpele manier, want anders is het voor mij niet meer te bevatten. Teveel verschillende info. Maar de volgorde vind ik eerst van belang.

Iemand vertelde me namelijk dat ik tegen ht dakbeschot EERST een damdoorlatende folie moest nieten en dan aan de binnenzijde isolatie en gipsplaten.
Het moet dus zijn volgens u.

Dakpannen (die liggen er al :)

Dakbeschot (ook)

Isoltiemateriaal (glaswol oid goed bevestigd zonder ook maar enige kier, kan ik dan beter flensdekens gebruiken of losse stukken glaswol. Hoe isoleer je namelijk de platen glaswol randen...daar blijvenallemaal kieren zitten omdat je dat niet kunt aftapen zoals bij de flensdekens waarbij je gedeeltelijk over elkaar heen bevestogd)
Deze platen of rollen wil ik achter regeltjes klemmen . Kun je die los daar achter leggen of moet je die dan ook nog weer vastmaken..en hoe zit het met vocht van buitenaf op die isolatie...als er een beetje vocht onder de pannen door de kieren komt zonder dampfolie kan diot vocht tegen de glaswol aankomen, geeft dit niets dan?

Gipsplaten
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Tussen of op de gordingen regels zetten 60cm hoh. De spijkerflens dekens kun je er dan zo tegenaan nieten. Naden goed afplakken en het gips ertegen. Doordat het dakbeschot nu damp-open is, zal eventueel vocht erin later weer verdampen. Kijk ook eens op de websites van de bekende fabrikanten. Daar vindt je veel info en complete stappen-plannen.
 

Pietjepuk11

  • #5
Ok, zit ik alleen met mijn balken. Wat doe ik daar me. Die blijven in het zicht en daar kan dan geen folie omheen. Verder zijn er door de onderbreking van de balken ook allemaal openingen in de folie in feite. Geeft dat iets of niet. De blaken verven is dat genoeg?
Is het bezwaarlijk dat mijn isolatieplaten tegen het dakbeschot aankomen rechtstreeks, zoals je ziet is er namelijk niet veel diepte van de gording naar het dakbeschot.
Bij andere topics over dit onderwerp blijven ze maar [praten over dat ik folie moet gebruiken tegen het dakbeschot aan...bij andere topics over hetzelfde vraagje echter we rvan absoluut niet.

Ik weet het niet meer...

Hier ven een foto van de balken

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Hierbij een schetsje:



Zet de regels 60cm hoh verticaal vanaf de vloer tot de nok op de gordingen. Zorg ervoor dat de afstand van het dakbeschot tot en met de regels tenminste de dikte van je isolatie materiaal is. Ter hoogte van de gordingen kun je het isolatie materiaal aan de achterzijde iets insnijden, zodat je het mooi om de gordingen kan werken. Naden afplakken, nadat je de spijkerflensdekens tegen de regels hebt geniet. Bij het dakspant kun je de boel ook aftapen en na het plaatsen van het gips, eventueel met wat kit afwerken. De afgetapte laag op het isolatie materiaal is de dampdichte laag, andere folie is niet nodig.
 

Pietjepuk11

  • #7
1.Ok, dit is al een stuk dudielijker voor mij, maar door alle andere antwoorden blijf ik nog in twijfel over die folie tegen het dakbeschot....moet dat wel of niet in mijn situatie.

2.Is van belang omdat je toch vanaf het dakbeschot naar binnen toe. Verder zit ik nog met die flensdekens in mijn maag. Da afstand van de balken tov elkaar is zo dat je niet mooi met elke keer 60 cm regeltjes afstand kunt werken. Ik neem aan dat je flensdeekens niet kunt inkorten in de breedte omdat je dan het nietgedeeltje ook afsniojdt en wil daarom liever glaswolplaten gebruiken.

3. Moet de isolatie daadwerkelijk TEGEN het dakbeschot zonder folie etc. Het dakbeschot heft kieren zoals vermeldt en daardoorheen kan EVT vocht komen wat dan niet kan circuleren tussen dakbeschot en glaswol. Krijg je houtrot zo...

4. Als ik glaswol platen gebruik moet ik dan ook de randen tov elke plaat (zeg maar de kieren) ook aftapen oid. Heb dat niet eerder gezien, maar omdat men huiverig is voor kieren etc weet ik het niet zeker.

5. Kan ik ook regels op de gordening zetten of eer zelfs tussen (afstand dakbeschot-gording 8 cm) en die 6 a 7 cm gebruiken voor isolatie. Mijn zolder hoeft niet perfect geïsoleerd te worden en ik wil toch meer van mijn ruimte overhouden tussen de balken onderling, omdat het dak HEEEl schuin is en dus is de ruimte al smal zat. Er komen namelijk ook niog regels voor de gipsplaten plus die platen zelf (totaal +/- 3 centimeter dikte) die je dan ook nog kwijtraakt. Stroom moet daar ook tussen.

6. verder nog een vraag over de nok en de bodem. Onderaan zit geen gording waar dje de regel tegenaan kunt bevestigen die je in gedachten had. Moet ik daar zelf gordingen aanbrengen voor de grondafwerking? En de nok daar zit een nokbalk en bovenin ook geen gording. Kan ik ook daar nieuwe gordingen maken aan de top om de regels te kunnen bevestigen etc. Verder wil ik de stroom van onderaf willen aanvoeren naar boven toevoor licht etc omdat onder de vloer de hoofdbuis zit. Onderaan het schuin dak wil eigenlijk ipv isolatie een soort van kleine horzizontale kasten maken om deie schuine ruimte ook te gebruiken voor strromdoorvoer en exctra bergruimte. Kan ik de isolatie daar laten voor wat het is en tot aan dat punt gaan isoleren. Op het laagste punt dus een soort inbouwkasten fabriceren. Zla ten koste gaan van de isolatie, maar je wint al zoveel met die hele isolatie van de rest ven het schuindak plus de extra luchtlaag die je creeert door zon kasten/berg systeem.

7. wat voor hout gebruik je het best voor de regels en wat voor soort schroeven nieten etc :)

8. Nu heb je dan geïsoleerd en de folie aangebracht. Kan daaroverheen de liggers met een dikte van 2 cm zodat je een luchtlaag krijgt van 2 cm plus dsaro de gipsplaten. Of met de liggers en staandrs achter de dampfolie houden en daarop de gipsplaten aanbrengen zoals ik op sommige sittes zie. Waar doe je de elektra dan??

Kortom weer VEEEL vragen maar die zijn niet zo belangrijk als de eerste vrraag dus over die folie tegen het dakbeschot ja of neen en isolatie tegen het dakbeschot ja of nee in mijn geval. al die andere vragen gaan alleen maar over de manier van aanpak, daar kom ik wel uit eventueel.

Groeten en bedankt :)
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Kies iig voor een isolatie materiaal met een Rd-waarde van ten minste 2,5 (10 a 11cm), liefst van boven tot onder. Een aluminium laag erop werkt als dampscherm, deze hoeft dus alleen afgetaped te worden, anders folie aanbrengen. Een tweede regelwerk lijkt mij overbodig. Zoals in mijn schets kunnen de gipsplaten er zo tegen. Op de vloer en nokbalk zet je een lat waar de regels tegenaan komen. Elektrabuis kan gewoon achter gipsplaat voor de isolatie langs lopen.
Als het dakbeschot enigszins waterdicht is (niet lekt) heeft damp-open folie mi echt geen toegevoegde waarde hier, ik lees ook nergens dat dat wel het geval zou kunnen zijn bij schuine daken, tenzij aan de buitenkant van het dakbeschot onder de pannen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu