Indicatie geschiktheid dakconstructie voor dakterras?

Spextix

  • #1
Wij zijn geinteresseerd in het kopen van een huis met met een plat dak, dat langzaam afloopt en zo het water afvoert. Dit dat wordt door de huidige bewoners gebruikt als dakterras. Dit is echter allemaal nogal onhandig geregeld. Door een klein dakluikje en een ladder kan je het dak op. Als we het huis kopen, willen we een echt dakterras aanleggen, met een draaitrap, een dakhuis, het liefst wat groter zodat je ook een soort 'dakserre' hebt.

Als we de koopovereenkomst tekenen, willen we het geschikt zijn van het dak voor een dakterras het liefst laten meenemen in de koopovereenkomst. Omdat er echter ook andere kapers op de kust zijn, zou dit de verkopers kunnen afschrikken. Daarom ben ik erg benieuwd of ik al een indicatie zou kunnen krijgen van de sterkte van het dak (als dat mogelijk is). Als het al duidelijk is dat het niet kan, dan kunnen we er maar beter helemaal van afzien.

Ik heb drie vragen. Nr 1 is, als vanzelf sprekend het belangrijksts.

1. Het gaat om een herenhuis uit 1910. Bijgevoegd foto's van het dak en van een stukje van binnen waar je de balken kan zien. Een schatting van de balken is dat er ongeveer 90 cm tussen de balken zit en dat ze 5 bij 15 cm zijn. Binnen zit nog wel een tussenmuur op 1/3 (scheid gang van kamers), maar ik weet niet of dit steen is. Kan je op grond hiervan concluderen dat het 'goed genoeg is'?







2. Ik weet dat daken ook 'zwevend' gemaakt kunnen worden, waarbij het dak ontzien wordt doordat het terras op een stalen frame rust, dat op zijn beurt weer op de buitenmuur rust. Aangezien deze echter 'uitsteken' en het gehele dak afloopt, wordt dat een lastig karwei lijkt me (dan moet je de muur die het huis scheidt van dat van de buren ook ophogen?). Bovendien mis je de bescherming die de rand nu al biedt (iig voor zicht). Liever zou ik hebben dat een deel van het terras recht zou zijn (voor een tafel en stoelen) en dat de rest afloopt, of dat hij als een soort trap zou lopen met niveaus en zoveel mogelijk het dak volgt. Dit op zijn beurt lijkt me makkelijker te realiseren wanneer de vlonderplanken direct op draagbalken geschroefd wordt die op van die rubber dragertjes liggen. Of kan dit wel gewoon?

3. Nu vraag ik me ook af hoe dat moet met de afvoer van het water, dat haaks op de liggers naar beneden zal lopen. Moeten die rubber dragers 'extra hoog' worden omdat het dak schuin is of is de standaard maat afdoende?

Bij voorbaat dank!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het dak kan in iedergeval een hoeveelheid gewicht hebben. Er ligt een ballastlaag van grind en tegels op.
In plaats van wat er nu aan gewicht ligt kan je wat anders nemen.
Op de bestaande dakbedekking kan je een constructie van hout maken en deze laat je daar los opleggen. Dus niet door de dakbedekking monteren.
Op de dakbedekking zullen een aantal steunpunten van de constructie komen ook daar is keus genoeg in om de bedekking te beschermen.
In deze constructie kan je het afschot van het dak opvangen. Hoewel dit niet erg veel zal zijn. In die jaren werden de daken bijna horizontaal gemaakt.
Ligt er al isolatie onder de dakbedekking. Deze is bepalend welke druk de isolatie en de dakbedekking kan hebben.
En heel belangtrijk zorg dat de boel bij een storm niet wegwaait.
 

Spextix

  • #3
Afschot is inderdaad niet zoveel: zo'n 50 cm over ~10 meter. Toch irritant als je aan een tafel zit, maar je kan ook wat aan de tafel zelf doen. Dacht aan zo'n grote picknicktafel voor 6 man (met de banken eraan) en dan twee van de poten ophogen. Zit je toch recht.

Isolatie is er volgens mij niet. Laat het nog keuren.

Dank! Een heel behulpzame medewerker van dakterras.nl heeft me verteld dat de balkconstructie te zwak is (minimaal 7*20 en een afstand van 50 cm) en dat er een stalen balkconstructie aan de draagmuren moet worden bevestigd. Nu heb ik het idee dat veel mensen het toch gewoon op zo'n manier doen:




wat een stuk eenvoudiger (en goedkoper) is. .
Aan de andere kant zijn een hoop dakterassen ook gewoon niet vergund. Ik denk alleen wel dat de gemeente bij het vergund krijgen dezelfde eisen zal stellen en dat er toch zo'n stalen kooi moet komen (?)

Dank voor je tip over stormen. Da's niet triviaal idd. Het blijft Nederland
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Nou dat afschot is niet uit de tijd van 1910.
De foto is ongeveer wat ik voor me zie in jouw situatie.
Ik zou iets verzinnen om het oppervlak tussen de houten balken, en ik denk de rubbertegels, te verkleinen. Hoe sneller het daar droog is hoe langer het hout zal leven.
Tenzij het water door de tegels weg zou kunnen.
Van die kooi weet ik niet maar ik denk wel dat er officieel iets moet komen wat zo'n 75 cm hoog is.
 

Spextix

  • #5
Wederom dank!

Als na keuring nu blijkt dat het wel met zo'n balkenconstructie moet, dan is het enige alternatief dan om het onvergund te doen lijkt me. Verklaart wel waarom zoveel terrassen illegaal aangelegd worden.

Dit is zo'n balkenconstrutie.
 

Spextix

  • #6
Wgb schreef:
Nou dat afschot is niet uit de tijd van 1910.
toch is dat hele blok zo. allemaal dezelfde daken. En het is niet veel jonger
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ja dat blijft wel liggen als het gaat stormen. :wink:
 

Spextix

  • #8
Het bedrijf zegt ook dat 95% van de daken niet sterk genoeg is, dus dat je bijna altijd zo'n 'extra vloer' moet maken. Ziet er wel robuust uit allemaal, maar het is zo duur (33 duizend voor 45 m2 alles bij elkaar)
 

Dakterras

  • #9
Het klopt dat 95% van de daken niet voldoet aan de norm. Er is wel een verschil tussen theorie en praktijk: VROM heeft het benodigde draagvermogen voor een dakterras vastgesteld op 250kg/m2. Voor een normale verdiepingsvloer is die belastingsnorm 175kg/m2 en voor een gemiddeld dak voor sneeuwbelasting e.d. in de praktijk gemiddeld zo'n 125-175 kg/m2. Zo'n dak kan dus flink wat belasting hebben, maar het voldoet niet aan de norm en is daarmee illegaal. Illegaal hoeft niet te betekenen dat het instort maar wel dat de gemeente kan eisen het weg te halen.


En als je het dan alsnog goed wilt doen ben je dus duurder uit dan dat je het in 1x goed had gedaan. In Utrecht blijkt 90% (!) van de dakterrassen illegaal te zijn maar hier is de gemeente wel begonnen met controleren https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/235188.

Maar, de gemeenten in NL controleren verder maar heel weinig dus daarom nemen sommige mensen het risico. Als je het zonder vergunning aanlegt zorg dan altijd wel voor een veilig hek, een goede dakbedekking en drukpuntverdelers.

Ik hoop dat je zo een goede afweging kunt maken.

Succes,

Joost Becking
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
1

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu