Bitumen golfplaat op houtopslag

System7

  • #1
Ik zag dat precies dezelfde vraag al eerder was gesteld maar ik vond er geen afdoende antwoord. Op mijn zelfgebouwde houtopslag heb ik een paar stukken bitumen golfplaat gelegd. Omdat dit vrij slap spul was is het me niet goed gelukt om de zaagsnedes schuin te maken, m.a.w. doordat de platen schuin aflopen (ongeveer 15 graden) zitten op de 'toppen' van de golven kieren van ongeveer 1,5 cm.

Nu begrijp ik uit een folder van een bouwmarkt dat ik 2 opties heb:

1) bitumineuze afdichtingskit, of
2) bitumenband die met kit wordt vastgezet.

Kan ik 1,5 cm ruimte opvullen met die kit of moet ik daar echt die band voor gebruiken? En hoe krijg ik die band mooi, d.w.z. aan de bovenkant mooi horizontaal en aan de onderkant meegolvend met de golfplaat? Is die band zacht en plooibaar genoeg? Moet ik e.e.a. met een brander verhitten? (dat zie ik niet zo zitten namelijk)

Uiteindelijk wil ik het dakje afmaken met een beschermende afstrooilaag, om precies te zijn een anti-uv leislag, vooral omdat me dat wel mooi leek. Iemand ervaring met dat spul?

Dank alvast!
 

Tiho

  • #2
Heb je daar geen nokken voor?
 

System7

  • #3
Nee ik heb geen compleet dak met 2 aflopende kanten maar met maar 1. Het hoogste punt loopt uit tegen een muur. Had ik er even bij moeten zetten. :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats even een foto.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Die bitumen band, krijg je nooit mooi aangebracht in de golven.

Kitten kan ook, maar 1,5 cn is wel veel om te kitten.

Wil je het mooi afwerken, slijp dan een voeg open tussen de stenen boven het afdak.
En breng dan een strook blad lood, of de vervanger van lood aan in de voed.
En laat dat over de golfplaten vallen.
Dit kun je dan mooi in de golf kloppen, en sluit het mooi aan.
 

System7

  • #6
Okee dan, wat foto's.




Het is erg dun spul, dus of ik er daadwerkelijk op kan gaan kloppen om het lood in model te krijgen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
Nee, daar krijg je het lood niet op in vorm geklopt.
Is het een idee om een houten plank boven de golfplaat te plaatsen strak tegen de muur en dan het kiertje tussen plank en muur dicht te kitten?
Die plank kan je dan eventueel vast zetten met de bovenste rij schroeven van de golfplaat.
 

System7

  • #8
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt, bedoel je een plank ónder de golfplaat die schuin omhoog tegen de muur aanstaat?

In de bouwmarkt zag ik isolatiemateriaal waarmee de kieren van golfplaten kunnen worden gedicht. Dat is schuim dat van onder recht is en van boven het patroon van de golven volgt. Als ik dat van onder tegen het dakje c.q. de kier aan druk kan ik van bovenaf kitten en heeft die kit steun aan het schuim eronder. Wellicht dat daarmee die 1,5 cm (dat is overigens een maximum omdat het me her en der wel gelukt is om de plaat schuin door te zagen) kan worden overbrugd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Ik ken deze platen niet zo goed maar ik weet wel dat het lastig is om producten te zagen waar bitumen in zit.
Je kan het is met een haakmesje proberen en dat gaat nog beter als je het mesje een beetje warm of heet maakt.
Kijk uit met dit soort bijzonder scherp gereedschap al je uitschiet heb je een probleem.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Nee, ik bedoelde bovenop, gewoon als afwerking en dan afkitten.
Is niet zo mooi.
Trouwens het is niet zo erg als er een beetje regen bij het hout komt, belangrijker is dat er wind of tocht bij komt om het hout te drogen van binnenuit.
Desnoods leg je het hout niet helemaal tot achteren tegen de muur aan.
 

System7

  • #11
Ah, ik snap 't :) Had inderdaad ook gekund, minder mooi maar wel een stuk makkelijker waterdicht te krijgen. Eventueel zou ik ook een brede aluminium strip o.i.d. kunnen gebruiken.

A propos waterdicht, je hebt helemaal gelijk v.w.b. dat drogen van hout en omdat de muur op 't noordoosten staat zal de meeste regen er (vanuit het westen/zuidwesten) sowieso overheen waaien. 't Is meer dat het gewoon niet zo mooi staat, een beetje "onaf" if you know what I mean. En bij gewone pannendaken en eternit-platen heb ik vaak mooie aansluitingen gezien maar dat zal inderdaad neerkomen op het in de vorm kloppen van lood.

Dank zover, ik ga nog wat experimenteren.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Of je maakt erboven een lat of hoekprofiel tegen de muur die de kieren afdicht. De golven eronder lekker open laten.
 

System7

  • #13
De fabrikant van de bitumen dakplaten blijkt er een kant-en-klare oplossing voor te hebben in de vorm van zelfklevende afdichtingsband. Van de website: "Waterdichte loodkleurige aluminiumband verbeterd met SBS-rubbers voor de onmiddellijke dichting van: naden en scheuren in afvoerpijpen, dakrandprofielen, dakpannen, koepels, schoorstenen, lood, zink, aluminium, steen, beton, ...".

Volgens de verpakking laat dit produkt 100% uitrekking toe, dus daarmee moet het dan wel gaan lukken om de bovenste rand gelijk met de bakstenen te krijgen en de onderkant te laten meegolven met het dak.
Binnenkort maar eens uitproberen; ik laat 't nog wel weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu