Aarde slaan bij jaren 30 woning

Roro

  • #1
Hallo,

In verband met het bijplaatsen van een kookgroep in mijn meterkast ben ik mijn aarding van de elektrische installatie ook nog eens nagelopen.

Nu blijkt dat de aarde op dit moment alleen via de kabel van de netbeheerder verloopt.
De aardkabel die in de meterkast vertrekt zit in de watermeterput aan de koperen waterleiding vast. Deze is echter vanuit buiten vervangen voor kunststof. Hier hoef ik dus niet echt op te rekenen dat ie enige aarding geeft. Alleen het stukje koperleiding dat ik binnen nog heb (intussen is het kunstsof leidingsysteem binnen ook aan een opmars begonnen).

Ik zal dus een nieuwe aardpen (laten) slaan teneinde mijn eigen aarde goed te hebben.

Nu vraag ik me eigenlijk af of het problemen geeft als ik een aardpen laat slaan of deze dan ook niet als een soort aardverzamelpunt voor de wijk gaat fungeren. Ik denk namelijk dat de situatie als bij mij ook bij diverse andere woningen in de straat hetzelfde is (dus geen aparte aardpen geslagen na de vervanging van de waterleiding).
Het zou vervelend zin dat wanneer ik mijn zaken op orde probeer te krijgen de aansluitkabel van de netbeheerder defect raakt vanwege eventuele aardfouten in de installaties van de buren.

Ik ben benieuwd wat jullie mening is in deze.
 

Lichtpunt

  • #2
In uw doom-scenario is het zo dat als u een eigen aardelektrode (zo u wilt u aardpen) laat slaan, dit een verzamelpunt gaat worden voor alle foutstromen en lekspanningen voor de hele straat.
Gelukkig is dit niet zo.
Mocht het zo zijn dat door externe omstandigheden de aarding bij de buren niet in orde is dan zal u daar geen last van hebben omdat uw aarding wel in orde is.
Het is zelfs zo dat alle geleverde aardingen in de voedingskabels onderweg in het traject naar uw huis en andere huizen bij elkaar komen in de straat en onderstations om ook uiteindelijk weer bij elkaar komen in het centrale punt, de energie-centrale.
Wat bij u gebeurd is dat de geleverde beschermingsleiding -de aarde- via een hoofdaardrail verbinding maakt met de aardrail in uw verdeelkast.
Vanaf deze is met een vereffeningdraad uw waterleiding na de meter met deze aarde verbonden.
In een goede situatie zal dus ook uw gasleiding na de meter met deze aarde zijn verbonden.
Is dit niet zo, dan dient u dit nog aan te passen.
Maar doordat u een geleverde aarde heeft hoeft u geen eigen aardpen te laten slaan.
De aansluitkabel van de netbeheerder zal niet zo vlug defect raken, daar heeft de netbeheerder voldoende voorzorgsmaatregelen en beveiligingen voor toegepast.
 

Roro

  • #3
Dank voor de snelle reactie.

Ik moet dus nog wel even een vereffeningsdraad aan de gasleiding knopen als ik het goed begrijp, want deze is voor zover ik kan zien niet met de aardedraad verbonden. Maar vergeleken met een nieuwe aardpen slaan is dit koppelen niet de kosten.
 

VEH

  • #4
Weet U zeker dat de aarde door de netbeheerder geleverd wordt?
Tenzij de aansluiting net vernieuwd is, is het dacht ik niet erg gebruikelijk dat een jaren 30 aansluiting een aarde in zich heeft.

Als U niet van de netbeheerder te horen heeft gekregen dat de aarde meegeleverd wordt, zou ik dat toch maar even bij de netbeheerder navragen, dat is wel zo veilig.
 

Lichtpunt

  • #5
VEH heeft hier een goed punt,
Ik ging er helemaal van uit dat de dienstleiding nog maar recentelijk vervangen was.
Is de voeding dus niet vervangen, dan moet u er idd niet vanuit gaan dat uw aarding in orde is, en zal een aardboer bij u een nieuwe electrode moeten slaan.
 

Roro

  • #6
Hallo,

dank voor jullie reacties.

Heb 'even' gebeld met het aardingsbureau van Enexis (de netbeheerder). Uit hun informatie blijkt dat de woning voorzien zou zijn van een meegeleverde aarde.

Ze gaven me wel het advies om voor de zekerheid te checken of de aardedraad ook daadwerkelijk aangesloten is door hem te meten. Als zij meten gaat dit vanaf het aardnet, de aansluitkabel zal echter niet meegemeten worden. Dus dat stukje achter de meter blijft voor risico eigenaar.

Iemand nog een tip hoe ik dit eenvoudig kan meten?
 

VEH

  • #7
Ik vind het een wat merkwaardig advies. Uit de aanhalingstekens rondom -even- maak ik op dat het wel wat voeten in de aarde heeft gehad. Ook dat de woning " voorzien zou zijn van een meegeleverde aarde" blinkt niet uit door duidelijkheid. Kan zijn dat men niet het achterste van de tong wil laten zien tov "particulieren".

Meten heeft niet zoveel zin, men moet zeker weten dat de juiste doorsnede aarddraad vanuit de netbeheerderskabel (de geel/groene draad in de kabel of de aardlitze van (onder) de wapening) is aangesloten op de aardrail van de verdeelinrichting. Dat kan mijn inziens alleen maar als men de aansluitkast open maakt en kijkt of de aarddraad/litze van de kabel doorloopt tot op aardrail van de verdeelinrichting.
Dat kan een installateur doen die gerechtigd is om de zegels te verbreken cq weer aan te brengen.
De erkende installateur heeft ook, als het goed is, een directere ingang bij de netbeheerder; die krijgt hopelijk dan een definitieve bevestiging dat de aarde meegeleverd wordt of niet. De woorden "zou zijn"vind ik wat vaag.

Bij mij wordt de aarde ook meegeleverd en ik heb nog even mijn verdeelinrichting open gemaakt om te zien hoe dat zit. Daar zie ik een dikke (op het oog 16mm2) geel/groen aarddraad achter de meter vandaan komen en die is aangesloten op de aardrail.

Er zit niet anders op dan een erkend installateur met zegelrecht in de arm te nemen om het in orde te krijgen.
 

Gerrit

  • #8
Ik ga volledig mee met VEH.
Aarde meten gaat gewoon niet met een multimeter. Vraag het netwerkbedrijf of een installateur.
Aarding is niet iets om luchtig over te doen. Het is de basis voor onze veiligheid.
 

Roro

  • #9
Imiddels ben ik weer een stap verder in mijn aardingsverhaal.

Om e.e.a. toch zeker te weten heb ik de aansluitkast open gemaakt.

Nou de aarde zit aan de aardlitze vast (met groene tape omwikkeld), maar wat ik ook zag is dat deze vervolgens doorgelust zit aan de nul.
In bijgevoegde foto heb ik e.e.a. aangegeven.


Nou begrijp ik van enkele collega's dat zo'n aansluiting vroeger wel vaker zo gemaakt werd (o.a. regio Den Bosch, Tilburg).

Maar hoe verhoud dit zich nu met een 'normale' situatie waarin de aarde gescheiden is van de nul. Bestaat er nu de kans dat wanneer ik mijn fornuis zoals de normale gedachte is aansluit volgens de normale aansluitmethode op de kookgroep (1 aarde, 2 nul, 2 fase) dat bij een eventueel defect in een andere groep het alsnog onder spanning kan komen te staan? Of zie ik teveel beren op de weg?
 

VEH

  • #10
Begrijp nu wel waarom de netbeheerder een beetje vaag was.

Het lijkt erop dat het distributie systeem in uw deel uitgevoerd is als TN-C systeem, maar het is onduidelijk. Zie NEN 1010 bijlage 31A plaatje 31A.2.

In zo'n geval zou de blauwe ader van de netbeheerder geel/groen moeten zijn of als zodanig gekenmerkt. (NEN1010-514.3.4) en is dan een PEN leiding. Die kan in de aansluitkast gescheiden worden in een NUL en PE geleider. Of de aardlitze die nu met geel/groen tape is gekenmerkt de echte meegeleverde aarde is of dat het de vereffening van de wapening is; wie het weet mag het zeggen.

Hier is het onduidelijk wat er nu binnenkomt een TN-C, TT of uiteindelijk toch een TN-S waarbij men 'vergeten' heeft om de verbinding nul/PE te verwijderen.

Blijft dat een erkend installateur met de netbeheerder hier ter plaatste alleen maar duidelijk kunnen scheppen. Ik vind eigenlijk dat de netbeheerder hier voor verantwoordelijk is, maar als U die er nu bijhaalt zal die niet blij zijn dat U de aansluitkast heeft open gemaakt.
 

VEH

  • #11
Nu ik er nog eens over nadenk. Ik haal uit U opmerking “regio Den Bosch/Tilburg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Voor Netbeheerders gelden andere normen dan de NEN1010.
De nen1010 is geen wet en heeft ook niet de kracht van een wet.

Een PEN is normaal Geel/Blauw ipv Geel/Groen.

Ik heb wel eens begrepen dat een Netbeheerder mag Nullen waar hij dat nodig acht.
Waar een installateur van een TN-s geen TN-c meer mag maken mag een netbeheerder dat wel om zowel de aarde als de nul te versterken.Mogelijk dat dat hier ook gebeurt is.
 

Gerrit

  • #13
Bij een TN-C stelsel (denk bij C aan combinatie) zijn Nul en aarde gecombineerd, en de kleur is dan inderdaad geel/blauw.
Zoals the Headhunter terecht opmerkt hebben de netwerkbedrijven hun eigen regels en gebruiken ze (tenminste in het oosten van het land) altijd kabels met geel/blauwe ader. Dat betekent meteen dat een geelblauwe ader niet meteen inhoud dat de aarde is meegeleverd.
Ergens staat (of stond) in de voorschriften (Headhunter, jij weet dat vermoedelijk beter dan ik) dat de nul elke 500 m. geaard dient te worden.
In het buitenland (duitsland b.v.) wordt dat wel gedaan maar in Nederland is het me maar sporadisch opgevallen dat het gebeurde.
Dat nullen doen ze inderdaad geregeld.
Neem b.v. de situatie (die jarenlang werd gebruikt) dat de installatie werd geaard op de waterleiding. Even de hoofdafsluiter en de wateremeter overbruggen en je bent klaar. Dan komt de tijd dat de waterleiding wordt vervangen door kunststof en je moet een aarde maken door een elektode de grond in te slaan en een aardlekschakelaar te plaatsen.
Maar hoe doe je dat op 4 hoog. De benedenburen zien je komen met je boorhamer en je bos 16""
In overleg met de netwerkbeheerder wordt er dan gewoon genuld.

Konklusie; aarding is ontzettend belangrijk en je moet er niet te luchtig over doen.
 

VEH

  • #14
Ben het niet eens met Headhunter dat voor de NB(NetBeheerder) andere normen gelden dan de NEN1010 resp. dat de NEN1010 geen kracht van wet heeft en wel op volgende gronden.

De NEN1010 bevindt zich in het exclusieve gezelschap van normen, waaronder ook de NEN1041 voor hoogspanning en een handjevol andere, die de veiligheid van bouwwerken waarborgen.
Die normen zijn in de wet “bouwbesluit
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #15
De VROM geeft zelf aan dat de NEN geen wetgeving is, maar alleen een methode om aan de minimaal gestelde eis te voldoen.Kan jij aantoonbaar gelijkwaardig mag dat ook.

Wat betreft de netbeheerder, die hoeft niet te voldoen aan de nen:

11.4 (toelichting)

Deze norm is niet bedoeld voor toepassing op openbare en private netten ten behoeve van:

1. de distributie van elektrische energie;
2. de opwekking en het transport van elektrische energie en het bijbehorend materieel.
 

Lichtpunt

  • #16
Ik kan mij voorstellen dat TS uit bovenstaande geen duidelijke info krijgt.
Wel is er al eerder ge-opperd contact op te nemen met een erkend installateur die uitsluitsel moet kunnen geven. Ga daar serieus op in.
Bij de netbeheerder is vaak naam en adres te verkrijgen van deze.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu