Enkelsteen muur isoleren

Niekey

  • #1
Hallo,

Ik wil graag ons schuurtje achter de woning bij ons huis aanbouwen. Zie foto:



Het schuurtje is enkelsteens en de binnemaat is 250. Dit mag maximaal 230 worden, anders kunnen we er geen bed meer plaatsen.

Nu zit ik te denken aan een luchtspouw van 2 cm, metalstud voorzetwanden met isolatiemateriaal ertussen (5cm) en dan afwerken met 12mm vochtbestendige gipsplaten met daaroverheen glasvezel behang.



Nu hoorde ik gisteren van iemand dat aan kant van de luchtspouw het beste eerst een dampopen folie geplaatst kan worden en achter de gipsplaten een dampremmende folie.

Kan iemand me hierover advies geven? En hoe zit het als ik er stopcontacten in aanbreng, dan onstaat daar een soort van lek in de folies die mogelijk voor condensvorming kan zorgen?
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Dit lijkt mij een halfsteens muur
zitten er roosters in de muur of openstootvoegen?
is het nu vochtig in de schuur (of in 1 jaargetijde)
word de schuur verwarmd?
wat voor isolatie wil je gebruiken harde of minerale wol?
zoals je ziet meer info geeft meer antwoorden :D
 

Chathanky

  • #3
Er wordt geadviseerd om te beginnen met een damp open folie tegen de binnenwand, vervolgens het regelwerk en de isolatie, daarna dampdichte folie en als laatste je wandafwerking.

Je hoeft geen spouw te laten, het beste is om het geheel strak aan te sluiten
Stootvoegen open maken heeft dan ook geen zin, dit wordt enkel toegepast in spouwmuren, en ook dit is niet altijd noodzakelijk.
 

Niekey

  • #4
Het is inderdaad een halfsteensmuur (ik dacht dat enkelsteens hetzelfde betekende). Er zitten geen roosters in de muur en de schuur werd altijd verwarmd.

Wij wonen er nog maar 3 maanden, dus of het echt vochtig wordt weet ik niet. Aangezien het halfsteens is dacht ik dat als het regent, de muur nat wordt en er dan vocht doorheen kan trekken. Als het regelwerk met isolatie dan direct op aan de binnenzijde op de halfsteens wand wordt aangebracht had ik bedacht dat er dan vocht doorheen zou trekken.

Wat ik nu dus lees is het beste om het regelwerk WEL strak tegen de wand aan te zetten met een damp open folie ertussen. Even een praktische vraag: hoe krijg ik die folie daar netjes tussen als het strak tegen elkaar komt. Tegen de halfsteensmuur aanbrengen en dan het regelwerk ervoor plaatsen?

Maakt het dan nog uit of ik het met metal stud doe of gewoon met geschaafd vuren? (is wat makkelijker te verwerken vind ik)

Ik denk dat ik tussen het regelwerk platen rockwool aanbreng. Dat heb ik vorige week bij het isoleren van de zoldervloer ook gebruikt.

Afwerken met een dampdichte folie met daarna gipsplaten is duidelijk.

Aan de buitenzijde willen we de schuur overigens bekleden met witte plastic schroten om het geheel passend te maken bij het huis.

Ik neem aan dat dit ook voldoende vocht buitenhoudt zodat het niet door de steen kan trekken?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5

Bij het bouwen van een schuurtje is daar niet veel aandacht aan besteed zeker als het plafond er later in is gemaakt.
Blauw is de buitenlucht rood is het vocht beide doen iets. Daar zal je aandacht aan moeten besteden.
 

Niekey

  • #6
Thanks. Aangezien beide iets doen, dacht ik dus aan een luchtspouw van 2 cm en dan pas het regelwerk zodat het vocht niet bij het regelwerk kan komen.

Overigens willen we OP het bestaande dak isolatie aan laten brengen met nieuwe bedekking. Dat laten we uitvoeren door een aannemer. Evenals het fysiek aanbouwen van de schuur aan de woning met bijbehorende doorgang.

het isoleren van de binnenwanden en aanbrengen nieuwe plafonds wil ik zelf gaan doen i.v.m. de kosten. Als de aannemer alles uit moet voeren is het project niet te financieren.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #7
De dampopenfolie zorgt er voor dat het regelwerk niet nat kan worden.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Wordt op op het bestaande dak een isolatie aangebracht dan lost dat de situatie met de blauwe lijn niet op.
En als je een luchtspouw maakt lijkt mij dat de lucht ergens in-en uit kan.
Maar goed je zet er kunststof schroten voor dus nat van de regen zal het niet meer worden.
 

Niekey

  • #9
Ik begrijp dat isolatie op het dak los staat van de blauwe en rode lijnen.

Door temperatuurverschil zal er volgens mij vocht aan de binnenzijde ontstaan aan de kant van de stenen. Door het plaatsen van houten schroten aan de buitenzijde worden de stenen in elk geval niet meer nat.

Toch denk ik dat door condensvorming (rode lijn) het verstandig is om een luchtspouw te maken van 2 cm tussen de enkelsteens muur en het regelwerk. Mijn idee is dan om achterin het schuurtje en ergens voorin twee gaten te boren van circa 3 cm ofzo zodat er trek ontstaat in de spouw. Deze kan ik dan op de schroten afsluiten met ventilatieroosters voorzien van gaasjes tegen ongedierte.

Graag zou ik willen weten wat anderen hiervan vinden en of dit een goede oplossing is.

Ook graag advies over het regelwerk. Ik heb geen ervaring met metal stud, maar wel met geschaafde vuren balken. maar weet dus niet of dit af te raden is ivm met condensvorming oid
 

Scoupevo

  • #10
Met de dampopen folie tussen muur en houtwerk zorg je ervoor dat het hout niet nat kan worden. antwoord was ook al door cyruse gegeven :wink:

heb even een kleine schets gemaakt, als je het zo doet dan word het hout niet nat.



dit is dan zeg maar een zij aanzicht, niet op schaal! maar gaat om het idee ;)

de staanders komen dan tussen plafond en vloer, isolatie daar tussen. dampdichte folie daaroverheen en dan gipsplaten.

vergeet overigens niet de naden goed af te plakken!! van beide folies :lol:
 

Niekey

  • #11
Dat is een heldere tekening en een helder antwoord.

Ik moet hoef dus geen luchtspouw te maken (scheelt weer ruimte en kan ik dikkere rockwool isolatieplaten nemen met een hogere isolatie waarde)

Bovendien kan ik dan ook houten balken gebruiken in plaats van metal stud :)

Bijkomend voordeel is ook dat ik de electra leidingen nu tussen de balken aan kan brengen en niet in de luchtspouw.

Dat folie kan ik dus boven tussen de balken klemmen en tegen het plafond schroeven. naar onderen laten rollen en dan op de vloer vastschroeven tussen de balk. Dat klopt he?

Eventuele ontstane gaten en overlappingen (bij het kozijn bijvoorbeeld) moet ik afplakken met speciale tape ofzo zodat het geheel luchtdicht is?
 

Scoupevo

  • #12
Ja gewoon van boven naar beneden rollen :wink:

voor de rest plak je alles af, kan gewoon met aluminium tape.
electra kan je sowieso tussen de balken doen, heeft niks met de spouw te maken..

verder zou ik wel een spouwtje overlaten van 1cm ofzo.. kan nooit kwaad.
maar daar zijn dan ook weer veel verschillende meningen over.

verder zou je bij de kozijnen een balkje vast kunnen timmeren met ook daar de folie onderdoor, en die balkje kan je dan daarna weer gebruiken om het kozijn af te werken, dicht te maken.

want die komt nu verdiept in de muur, en dat vang je op met wat plaatwerk van kozijn tot aan binnenmuur, en dan daarna een houten lijst erom heen. maar dat spreekt voor zich neem ik aan :wink:
 

Niekey

  • #13
Thanks.

Die spouw van 1cm kan inderdaad zo makkelijk. Gewoon de balken iets van de muur af op de vloer en plafond vastmaken.

graag hoor ik meer meningen over die spouw, of ik nu wel of geen 1cm vrij moet laten.

Electra staat er inderdaad los van, zolang het maar tussen de balk en het damp open folie blijft natuurlijk.

Kozijn komt wel in orde. De aannemer maakt er in elk geval wel nieuwe kozijnen in met een kantelkiep raam incl ventilatierooster.

Daarna ga ik alles van binnen pas isoleren en afwerken.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #14
Wat je eventueel nog zou overwegen is niet tegen het regelwerk gelijk de gipsplaten schroeven, maar eerst een laag OSB plaat er tegen aan en dan pas de gipsplaten.

Dan kan je later ook nog wat knaps tegen de wanden schroeven zonder gelijk met hollewand pluggen te werken.

Je gipsplaten kunnen dan ook dunner zijn, je kan dan bijv. stucplaten van 9,5 mm gebruiken en die hebben dan ook weer als bijkomend voordeel dat ze niet voorgestreken hoeven te worden. Deze kan je dan tegen je OSB plaat aanschroeven.
 

Niekey

  • #15
Thanks, ik heb dat boven bij de slaapkamer ook zo gedaan. Daar heb ik een scheidingswand gemaakt van vuren balken, isolatieplaten, met aan beide zijdes OSB platen en daarop gipsplaten. Dit waren OSB platen van 18 mm, maar die zijn er ook wel 9.5mm te krijgen geloof ik.

Moet er namelijk voor zorgen dat de binnenmuur van het schuurtje in zijn totaliteit niet meer dan 10cm gaat worden aan beide zijden. De binnenmaat is nu 250 en dat mag maximaal 230 worden.

1cm spouw
1mm damp open folie
7cm vuren balken met daartussen isolatieplaten (van 8cm ofzo)
1mm dampremmende folie
9,5mm OSB platen
9.5.mm Gips
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #16
Ziet er goed uit. De dampopen en dampdichte folie zal in de praktijk dunner zijn dan 1 mm (en dat is maar goed ook).

Verder zou ik gewoon isolatie van 7cm dik nemen en niet proberen om 8 cm er in te proppen want dan blijft er van je spouw niet veel meer over. En de isolatiewaarde wordt niet beter van dat proppen.
 

Niekey

  • #17
Ik heb er verder over nagedacht en heb nu het volgende idee.

Ik maak eerst het regelwerk op de vloer, schroef daarop een dunne plaat van 3 mm en maak daarop het folie vast. Ik zie geen andere mogelijkheid het folie anders netjes achter het regelwerk te krijgen.

Deze wand zet ik dan op tegen de muur (met 2 cm afstand). Probleem hierbij is dat ik de wand niet aansluitend kan maken met het plafond. Ik moet dit 5 cm korter maken ofzo anders kan ik hem niet omhoog duwen.

als de wand staat dan boor ik deze op de vloer vast.

Vraag is nu: hoe ga ik dit aan het plafond vastmaken dusdanig dat het folie ook goed vast kom te zitten?

Tweede vraag: ik ga toch geen osb platen gebruiken vanwege de ruimte die dit gaat kosten en de extra hoeveelheid werk. Ik wil nu gewoon van groene stukplaten gebruiken van 12.5mm van 120 x 60 en die afwerken met behang. Kan ik dan wel een een afstand van 60 tussen staander blijven hanteren? (dat is makkelijker ivm de afmetingen van het isolatie materiaal namelijk.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Wat ik me afvraag hoe ga je de aansluiting met het plafond en de eventuele ruimte die daarboven is maken of aansluiten.
 

Niekey

  • #19
Dat is dus eigenlijk mijn vraag, hoe krijg ik dit op een goede sluitende manier voor elkaar? iemand een idee? hetzelfde geld voor de aansluiting van de achterwand. Als ik de zijwanden heb staan, hoe krijg ik dan de achterwand ertussen op een dusdanige manier dat het folie aan de achterzijde aansluit?
 

Scoupevo

  • #20
Hoezo kan je niet eerste de bovenste en onderste doen? is toch makkelijk te doen? en folie erom zoals ik getekend had..

snap niet waarom je nou eerst een raamwerk wilt maken :shock:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu