Aankoop accuboormachine

Susxt

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan een accuboormachine te kopen, hoofdzakelijk om te schroeven. De meeste schroeven zijn 4,5 x 50, maar er zijn soms ook langere. Ik heb het toestel soms een week intensief nodig, maar kan daarna ook weer twee weken stil liggen.

Ik heb twee vragen :
1. Welke voltage moet ik nemen? Ik twijfel tussen 12 en 14,4V.

2. Is een machine van 2,4 kg niet te zwaar in de hand om te schroeven? Momenteel heb ik een licht toestel van Skil.

Mijn voorkeur gaat voorlopig uit naar een Bosch GSR 14,4.
Hij weegt 2,4 kg en levert 2,4 Ah.

Bedankt!
 

Rotjeknor

  • #2
Afgezien van de merkkeuze hier mijn ervaring:

Wat mij is verteld in de bouwmarkt is dat ~9 V voor heel weinig schroeven is, ~14 V voor de 'pro' is en ~12 V een mooie tussenweg is.

Ik heb zelf een 12V versie en ben daar uitermate tevreden mee. Ook het schroeven van 10cm lange schroeven voor een houthok buiten ging erg goed en hield ie een lange morgen vol.

Qua zwaarte weet ik niet precies hoeveel het scheelt. Als ie goed in de hand ligt maakt het weinig uit denk ik, ook heb je toch niet heel de tijd zo'n ding in de hand.

Wat wel handig is om naar te kijken zijn dingen als aanslaggevoeligheid, het vastzetten van je boortje/bitje (1 hand nodig, 2 handen, ouderwetse schroefsleutel).
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Koop in elk geval een machine die ook mechanische toerentalverstelling heeft, het aantal volts en amp. zegt niet alles.
Hoogtoerige machines (aan de boorkop) missen de kracht die laagtoerige wel weer hebben, dit heeft te maken met de tandwielen, zie ze als een versnellingsbak van een auto, ze zijn er ook in diverse soorten.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een groot slijtagegedeelte van de boormachine is de accu. Die is vaak eerder "op" dan de machine zelf.

En als je aan het boren of schroeven bent, is altijd net de accu leeg, je mag hem tussendoor namelijk niet opladen, is slecht voor de accu. Helemaal leegboren is het devies...

Let er bij aanschaf daarom op, dat je een model (of aanbieding) koopt waar meteen (minstens) 2 accu's bij zitten. Apart bestellen van een losse accu komt veel duurder uit, dan een iets uurdere "verpakking" met meteen 2 accu's.

Veel machines zijn zowel te koop met 1 als met 2 accu's.

Overigens is de uitdrukking: "hij levert 2,4 Ah" volkomen zinloos.
Dat zegt namelijk niets over de kracht (het koppel) wat de machine kan leveren, maar uitsluitend over de capaciteit van de accu, dus hoe lang je op een bepaald vermogen kunt boren/schroeven.

Ik sluit me bij Jan aan: liever een minder krachtige (12 V is prima) machine met mechanische omschakeling van het toerental, dan een met hogere spanning en geen mechanische omschakeling.

Hoe hoger de spanning, hoe groter ook de machine, en hoe lastiger in kleine hoeken en gaatjes te komen!
 

Amdusias

  • #5
Al die mooie verhalen van volts.. ben ik het niet geheel eens.

Van mijn werk heb ik altijd een 9,6v 2,4 AH accuboor gehad / heb nog steeds trouwens, van een professioneel merk tevens. Misschien dat dat wel het verschil is, maar geloof me, die dingen zijn krachtig, en gaan lang genoeg mee. Een accu laden duurt 45min.. en zo lang gaat je accu's wel mee.

En die merken van de bouwmarkt: de meeste die goedkoop zijn, zeg tegen de 80 euro of 100... zijn nu niet direct de meest geweldige, maar voor zo nu en dan prima te doen.

Maar je geeft zelf aan het vaak te willen gebruiken, zou ik toch voor een degelijk apparaat gaan, in de trent van de profesionele merken. Het kost een beetje meer, maar je hebt er meer plezier van.
 

Susxt

  • #6
Bedankt voor jullie reacties!

Ik ben nog eens naar een andere dealer geweest. Ik heb een toestel van 2 kg in mijn handen gehad en dat vond ik al zwaar genoeg. Toen heb ik een vriend gebeld, die heeft Dewalt van 12V en 1,3 Ah. Die woog slechts 1,65 kg en draaide een schroef van 5x100 zonder veel problemen in een houten balk. Het zal dus een "lichter" type worden. Nu eens op m'n gemak de sites van Dewalt en Bosch afsnuffelen.

Die dealer had ook een nieuw merk: Worx. Kent iemand dit? Ervaringen mee? Op papier is het toestel perfect, maar ik heb er nooit van gehoord. Ik weet enkel dat die dealer een redelijk betrouwbaar persoon is.

Bedankt!
 

EdP

  • #7
Voor het zwaardere werk heb ik een machine met snoer, voor het lichte boor- en schroefwerk zo nu en dan heb ik 's zo'n goedkoperdje genomen (was maar 35 euro, ja inderdaad, alweer van die malle Duitse winkel :wink: ), wat het niet eens slecht doet.

Alleen is de (enkele) 18V accu wel vaak leeg op het verkeerde moment, ondanks dat hij in 1 uur vol is en dan denk je toch "ok, volgende keer mét een 2e accu". Het zijn dan ook wel NiCd cellen (1,3Ah), dus minder krachtig en eerder einde levensduur. Wil je 'm meer gebruiken als vervanger voor een electrische, dan zit je inderdaad al gauw ruim boven de 100 voor een fatsoenlijke 1-accu, en hoger.

Die bouwjongens zweren natuurlijk allemaal bij hun Makita's en Metabo's maar da's andere koek met een heel ander prijskaartje. Ik heb hier 3 cons.bond testverslagen van boormachines voor de "gewone man", als je belangstelling hebt, stuur me maar een PB. Zelf vind ik de cb tests altijd maar half betrouwbaar, maar soms kun je er je voordeel mee doen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik repareer al meer dan 25 jaar (boor)machines en neem van mij aan dat tests van C-B een goed beeld geven van de werkelijkheid.

Het zijn niet alleen het koppel, volts en amp. die het doen, wat dacht je de van de motor, hier zit vaak bagger tussen.
Ga naar de vakhandel, daar weten ze er tenminste iets van af.

Succes.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Graag wil ik vragen, verdere discussie hierover te doen zonder het vermelden van merken.

Er zijn hier nu alweer genoeg diverse merken genoemd, en het al of niet beter vinden van professionele merken heb ik al eens eerder gezien, dat wordt een eindeloze en ook zinloze discussie. Ieder zijn voorkeur voor zijn/haar toepassing!

Dus graag alleen bijdragen, die iets toevoegen over de techniek van de accu-boormachines!
 

H@ns

  • #10
Wat vaak vergeten wordt:
  • Hoe ligt ie in jouw hand?
  • Traploze snelheidsregeling door het langzaam indrukken van de knop is buitengewoon handig! vaak sta je met slechts één hand en de schroef in de magneet-bithouder te balanceren op een trapje...
  • De balans van de machine zelf.
  • Veel kracht en vermogen zijn een ramp als je niet gedoseerd kunt starten (zie punt 2) de machine slaat dan als het ware weg uit je hand.
  • Voor schroefwerk heb je andere eisen dan voor boorwerk.
 

Rotjeknor

  • #11
EdP schreef:
Ik heb hier 3 cons.bond testverslagen van boormachines voor de "gewone man", als je belangstelling hebt, stuur me maar een PB. Zelf vind ik de cb tests altijd maar half betrouwbaar, maar soms kun je er je voordeel mee doen.
Sterker nog, ik vertrouw die testen tegenwoordig nooit meer. Ik ben zeker qua internet en elektronica apparatuur behoorlijk op de hoogte wat er allemaal speelt.

Ik heb menig artikel van hun doorgelezen en veel te vaak onwaarheden gelezen of onvolkomenheden. De onvolkomenheden kan ik nog mee leven aangezien het om 'de gewone man' gaat die het ook moet kunnen begrijpen, maar onwaarheden vermelden, als onafhankelijke organisatie moet dat gewoon niet kunnen.

Daarnaast vind ik hun tests altijd onvolledig, ze vergelijken heel vaak appels met peren (kijk maar eens naar hun laatste artikel over schuurmachines), en ze vermelden er niet bij hoe de testen gedaan worden. Ik merk te vaak dat het gewoon niet klopt.

Nu weer even on-topic:
De grootte van de machine is inderdaad ook erg van belang. Al zag ik gisteren op tv dat ze een haakse verloop gebruikte als toevoeging op de schroefboormachine, zijn daar ervaringen over hier?
 

Susxt

  • #12
Ik heb gekozen voor een blauw standard duty-toestel (zonder het merk te benoemen).

Dat maakt het veel lichter maar gaat ook minderlang mee (batterij bedoel ik dan). Nu vind ik gewicht belangrijker. Als de batterij leeg is, laad ik m wel op.

Bedankt voor jullie reacties.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
Jammer dat je na al deze adviezen niet even vermeld hebt:

- De spanning en accucapaciteit van de gekozen machine.
- Of de machine ook een mechanische snelheidsomschakeling heeft.
- Hoeveel accu's er bij zaten.

Tenslotte is er voor jou een boel moeite gedaan, zou ook wel aardig zijn om te weten wat het resultaat is!
 

Susxt

  • #14
B.... GSR 12V Standard Duty
Spanning 12V 1,3 Ah
Gewicht : 1,7 kg
2 accu's met snellader (1u)

Hij wordt voor mij gekocht. Ik koop 'm zelf niet.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Is inderdaad met mechanische omschakeling, zag ik...

Bedankt en alvast veel plezier met je nieuwe gereedschap!

Lijkt me geen slechte keuze.
 

Susxt

  • #16
Oeps... het merk getypt :oops: ... sorry

Btw, waarom mag dat niet? Dit is toch geen commercieel forum of heb ik het mis?
 

EdP

  • #17
Geeft niet hoor, je mag rustig zeggen wat je gekocht hebt. Alleen worden wij als beantwoorders geacht jou niet een bepaalde kant op te duwen qua merk, juist omdat dit een niet-commercieel forum is. Andere merken zouden zich wellicht benadeeld voelen en daarom houden we ons daar buiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Rotjeknor schreef;
Sterker nog, ik vertrouw die testen tegenwoordig nooit meer. Ik ben zeker qua internet en elektronica apparatuur behoorlijk op de hoogte wat er allemaal speelt.
Je durft nogal wat te beweren, dat je via internet informatie hebt is prima maar de praktijk werkt helaas toch anders.
Je beweert een aantal zaken op het gebied van de tests die je niet waar kunt maken, zoals je zelf al beweert weet je niet hoe de tests in elkaar zitten.

Dat je het er niet mee eens bent is je goed recht maar spui dat niet op een klusforum zonder onderbouwing.

Groet, Jan
 

Susxt

  • #19
Ik begrijp zijn redenering. Ik weet dat er voor bepaalde toestellen (geen werktuigen!) van duitse makelij in de duitse bladen een betere beoordeling krijgen dan in andere landen. Vreemd toch, niet?
Mja, ik volg niet klakkeloos een advies uit een boekske.
 

Mart

  • #20
Dit is inderdaad een redelijke machine voor het werk wat je wil doen
Let wel op schroeven met het lage toerental en boren met het hoge!

Alleen jammer dat de accu's van dit merk behoorlijk aan de prijs zijn.

Groet
Mart
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu