Bochten in rookgas afvoer

Peet156

  • #1
Ik las hier iets over te scherpe bochten in een rookgasafvoer die niet meer dan 30 graden mogen zijn.
bij mij doet zich het volgende probleem voor:
ik wil van beneden naar boven met een geïsoleerde rookgasafvoer van 150/220 mm in rvs voor een houtkachel maar ik heb een lessenaarsdak wat onder een hoek van 30 en 60 graden staat, de plaats waar hij doorheen moet is 30 graden en wil ik de pijp langs het plavond leiden dan zal ik 2x een bocht van 60 graden moeten maken, kan dit.
de helling van het dak is hier natuurlijk niet hetzelfde, maar het gaat om de 2 bochten onder het dak.
mvg peter
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
Zoals je het verhaal verteld heb je dus een dak met een helling van 60 graden ,dan kom je dus met de bochten van 3o graden precies uit .er zijn zelfs fabriekanten die bochten precies op maat maken. de meeste daken zijn niet precies 60 graden maar bv 56 dan ga je dus vrij snel naar het dak toe. krijg je een kachel ,of openhaard voor de openhaard is de diam te klein
 

Peet156

  • #3
Nee het wordt een houtkachel met 150mm afvoer, en het dak is dus geen 60 maar 30 graden, dus een bijna vlak dak, daarom zouden er 60 graden bochten gebruikt moeten worden. het 60 graden gedeelte is aan de andere kant.
maar ik denk dat het esthetisch probleem hier ondergeschikt is aan het functionele en dat ik dan maar recht door het dak moet zonder bochten wat waarschijnlijk ook beter zal zijn voor de trek.
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Bochten van 60graden zijn er niet ,dan zou je dus 2keer 30 graden moeten gebruiken. volgens bouwbesluit mag dit dus niet .dan zou er dus ook een ontstopingsstuk[ t stuk ] tussen moeten. want dit is ook niet te vegen als je dus bij de gevel recht omhoog moet krijg je een behoorlijke toeter op het dak.heb je in de direkte omgeving geen buren dan zou je kunnen overwegen om een ventilator te nemen of evt een draaiende kap.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu