Dak kippenhok

Nollen

  • #1
Beste allen,

ik ben een kippenhok aan het timmeren. hierop komt een dak met dakpannen. Ik heb nog een aantal platen multiplex hardhout die ik als dakplaten wil gebruiken,hierop komen de panlatten en dan de dakpannen.

Mijn vraag is welke folie ik kan gebruiken voor de mulitplex om het dicht te maken,misschien vijverfolie oid?

Ik heb oude thule de nord dakpannen gekocht, hoe weet ik welke maat panlatten ik kan gebruiken en de onderlinge afstand? eerst verticaal en dan horizontaal raggels maken?

En is een hellingshoek van 20 graden voldoende voor dakpannen?

gr
 

Fiesiekus

  • #2
Zou 'm iets steiler maken, 30 graden dan ligt het geheid dicht Vijverfolie is prima, maar een beetje ovedone&duurder dan landbouwplastic dat net zo goed voldoet.

De overlap moet je van tevoren even uitproberen door te kijken hoe een rijtje pannen uitkomt op de grond.
 

Nollen

  • #3
Ok moet de folie dan zowel op boven als onderkant?? of alleen bovenkant?

als ik de panlatten aanbreng, verwoest ik dan de folie daar niet mee??
 

Fiesiekus

  • #4
Ik zou het bovenop en dan om de plaatrand en nog 5 - 10 cm aan de onderzijde laten lopen. Dan zijn de randen van de platen ook afgeschermd.

Paar nagels door de folie is geen probleem. Wat ze nogal eens met miofoil doen is eerst de tengels, dan de folie en dan de panlatten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
Ik zou eerst de folie doen en dan tengels en panlatten.
Vuil en stof kan dan onder de panlatten door waaien en gaat niet liggen rotten tegen je panlatten, en als je nog een keer je dak op moet en de pannen moet verleggen trap je niet de folie kapot.

Maar goed dat zal voor een kippenhokje niet relevant zijn, wel voor een gewoon dak.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Folie is nergens voor nodig, er is ventilatie voldoende onder de pannen.
 

Jvsteenb

  • #7
Tuile du Nord: min 25 graden dakhelling. Maar als je kippenhok een beetje windluw staat kun je mischien wel met minder toe.

Net als Jan heb ik geen idee waar je folie voor nodig denkt te hebben - dichtmaken doe je met de pannen. Het is geen verwarmde ruimte, en goed geventileerd - Als de pannen netjes liggen en het regenwater niet al te veel op kan spatten kun je er zelfs hout onder drogen. (Dan wel graag zonder kippen.... :wink:)

Latafstand is lastig, hangt een beetje van het fabrikaat af. Zal tussen de 22 en 25 cm uitkomen, maar je moet het echt even op de pannen meten.

vr. gr.

Job
 

Fiesiekus

  • #8
Folie = tegen lekkage.
 

Jvsteenb

  • #9
Dat begrijp ik, maar als je je pannen enigszins netjes legt zal er geen lekkage zijn. En wat er evt. aan vocht komt ingewaaid, kan er beter uitventileren zonder folie - uiteindelijk is een kippenhok geen geïsoleerde marginaal geventileerde ruimte.

Het lijkt me eigenlijk zonde van het geld en de moeite.
Dat geld kun je als het een groot kippenhok is volgens mij véél beter besteden aan regenwaterafvoer ( gootjes, valpijpen, grindputje ).

Just my € 0,02
 

Nollen

  • #10
Gezien de ruimte kan ik niet beter dan een dakhelling van 22 graden uitkomen...... het wordt een lessenaarsdak en ik kom anders te laag uit naar mijn zin. Voor de zekerheid ga ik denk ik toch folie gebruiken de multiplex platen die ik liggen heb zijn slechts 8mm dus wil een ander soort dikker plaat gaan gebruiken dus ook gezien de minder goede helling...
 

Fiesiekus

  • #11
Gezien de geringe(re) helling is incidentele en geringe lekkage zeer waarschijnlijk, en folie dus een uitstekende waterkerende laag onder de pannen.

Dat wordt ook vaak voorgeschreven door dakpanleveranciers.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Welke leveranciers ?


Span dan de folie strak over de tengels en onder de panlatten, folie direct op hout geeft meestal ellende door schimmels etc.
 

Mark en 3 meiden

  • #13
Een ongeglazuurde tuile du nord is een zeer goed sluitende pan
folie lijkt mi. niet nodig
de folie's zijn de laatste 20 tot 30 jaar heel populair
maar dat komt meer door de isolatie
ik neem aan dat je kippenhok niet geïsoleerd word
als er water onder je pannen komt en je dakhout is van goede kwaliteit is er niets aan de hand
heb zelf een jaren 30 huis met tuile du nord (geglazuurd dus krom)
het orginele dakhout is nog in goede staat
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #14
Dit heb ik met "knippen en plakken" van een fabrikant.
Zo bepaal je dus de panlatafstand van de pannen.

Vergeet niet de onderste panlat "staand" te monteren; anders duiken de onderste pannen door het missen van 1x de dikte van een rij pannen.


"Omdat een maatafwijking van 2 procent volgens de normeringen toelaatbaar is, adviseren wij om op het werk de gemiddelde werkende lengte en de dekkende breedte van de dakpannen te bepalen. De werkende lengte van een dakpan is gelijk aan de panlatafstand. De panlatafstand is de maat van de bovenkant panlat tot de bovenkant van de volgende panlat. Het berekenen van de gemiddelde panlatafstand gaat als volgt: Neem 2 x 12 dakpannen willekeurig uit de geleverde partij en leg deze ‘getrokken’. Meet de lengte over 10 dakpannen op. Leg ze daarna ‘gedrukt’ en meet opnieuw. De juiste latafstand is de som van deze metingen gedeeld door 20. De juiste latafstand is dus:



lengte gedrukt + lengte getrokken
gedeelt door 20


veel sucses !

W.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu