Houten eiken vloer onder water

VFeRlaat

  • #1
Hallo klussers,

Na een weekendje weg te zijn geweest komen we vandaag thuis en staat de hele woonkamer onder water.

Nu hebben wij op de vloer een eiken houten vloer liggen, ik heb onder tussen het water allemaal van de vloer af echter als je eroverheen loopt komt hier en daar allemaal water weer omhoog.

De verwarming heb ik inmiddels al hoger staan en ik ventileer zoveel mogelijk. Hoe kan ik het beste al het water onder de vloer vandaan krijgen zonder deze te moeten slopen?

Ik wilde morgen nog even een water stofzuiger huren en wat kan ik verder nog meer doen? Een bouwdroger meenemen of droogt de vloer dan te snel zodat het helemaal krom trekt?

Alle tips zijn welkom.

Alvast bedankt.
 

Fiesiekus

  • #2
Geval waterschade voor je inboedelverzekering.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
De houten vloer er uit halen anders is het over een jaar nog niet droog onder de planken.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Inderdaad morgen eerst je verzekerings agent bellen.
Want die vloer wordt nooit meer goed.

Die laten dan ook eventueel een bedrijf komen, om de schade te verhelpen.
 

Jvsteenb

  • #5
Klinkt als een zwevende massieve eiken vloer ? Dan zal 'ie er inderdaad uit moeten, want het gros van het vocht zit dan toch in de ondervloer. Die ondervloer kun je ws. afschrijven.......

Inderdaad een verzekeringsgeval - tenminste: dat hoop ik van harte voor je!
Als je de mogelijkheid hebt: probeer de oude houten vloer te redden. Niet meer als vloer, maar als je de delen oplat, ( op zolder bv. ) kun je er vaak nog een hoop goede delen uit redden, waar je uiteindelijk bv. boekenkasten o.i.d. van maken kunt - heb je er ook nog lol van, als dat tenminste een beetje jouw soort feestje is. Weggooien is best zonde, en die delen die na zorgvuldig (lees: LANGZAAM) drogen te veel vervormd zijn, kun je altijd nog (laten) opstoken.

Succes.

vr. gr.

Job
 

Millew

  • #6
Massief eiken kan best wel wat vocht verdragen. In een paar dagen kan de waterindringing nog niet zo groot zijn dat de planken waardeloos geworden zijn.
Met Jvsteenb eens: er uit halen en langzaam laten drogen.

Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om de schade te verhalen op de verzekering.
 

Jvsteenb

  • #7
Millew schreef:
Massief eiken kan best wel wat vocht verdragen. In een paar dagen kan de waterindringing nog niet zo groot zijn dat de planken waardeloos geworden zijn.
Eiken kan een enorme hoeveelheid vocht opnemen, met name omdat het een zeer ringporige soort is, maar als het gewoon schoon water betreft, kan het hout er zelfs op vooruit gaan :)

Vroeger werden veel hardhoutsoorten "gewaterd" om ze te verduurzamen en stabieler te maken. Dat verduurzamen betrof dan vooral het uitspoelen van inhoudsstoffen die voor insecten en schimmels interessant zijn, en dat is bij eiken niet zo van toepassing - je zou hoogstens de looistoffen uit kunnen spoelen, en die maken het hout juist duurzaam. Het verschil tussen kern- en spinthout kan wel voor een belangrijk deel worden uitgemiddeld, ook bij eiken. Dat maakt het hout voorspelbaarder.
Moet je het wèl een paar maanden in (liefst enigszins stromend) water laten liggen, en dan vooral vóórdat je het zaagt..... :?

Eiken kan op zichzelf goed overweg met vocht - er zijn heel wat schepen van gebouwd - dus daar hoef je je feitelijk niet heel erg druk over te maken.
Ga er vanuit dat je vloer als zodanig ws. geruineerd is, maar dat je er misschien een héél mooi afvalproduct aan over houdt?

Nogmaals: succes met de vloerproblemen.

vr. gr.

Job
 

VFeRlaat

  • #8
Heren,

Alvast bedankt voor alle tips. En het is inderdaad een zwevende massieve eiken vloer.
De verzekering is inmiddels ingeschakeld en heb ook al een offerte voor een nieuwe vloer aangevraagd. Je weet maar nooit.

De vloer begint nu toch wel enigszins bol te staan en of dat ooit weer goed gaat komen dat betwijfel ik. Ook het vocht onder de vloer baart mij zorgen.

Het teak houten meubilair lijkt er nog weinig problemen mee te hebben, hierin zitten hier en daar een paar vocht kringen maar deze lijken langzaam weg te trekken. Onze grutterskast daar en tegen wordt er niet mooier op.
 

Jvsteenb

  • #9
Gewoon het geheel claimen - je hebt een verzekering niet voor niets, en ze is bedoeld om je schadeloos te stellen, óók voor schade aan je meubels dus; maar dat wist je vast al.

V.w.b. de teakhouten meubels: daar is niet zo heel veel van te zeggen, omdat maar een héél klein gedeelte van de als "teak" verkochte meubels ook echt van teakhout (Tectona Grandis) is gemaakt. Mocht het ècht teak zijn: géén zorgen. De afwerking kan een knauw krijgen, maar onafgewerkt(!) teak is niet voor niets nog steeds de meest gewilde dekafwerking in de luxe scheepsbouw - het kan nat worden en weer drogen zonder problemen met de stabiliteit, en evt. kopscheuren komen na het eerste droogproces ook nauwelijks meer voor. Dus als het echt teak is: het hout zal geen problemen geven.

Succes met je claim!

vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu