Kozijn nog in grondverf tijdstip jaar

Rakker

  • #1
Ik heb een kozijn die moet nog in de grondverf kan ik dat nu nog doen of is het te laat qua tijdstip in het jaar.
Als het niet meer kan is het dan vertrouwd dat hij de hele winter doorgaat zonder verf erop ??


groet rakker
 

EGeen

  • #2
Zolang de vochtigheid in de lucht niet te hoog is, valt het mee. Doorwerklakken kunnen vanaf 0 graden worden verwerkt.
 

Jvsteenb

  • #3
Zelfs al zou de grondverf nauwelijks hechten, dan zou het nog steeds verstandiger zijn om het kozijn nú in de grondverf te zetten.
Ik begrijp nl. uit uw bericht dat er nu sprake is van kaal hout ? snel afwerken dan, want zeker als het zachthout betreft kan het kozijn feitelijk geen winter overstaan zonder bescherming.

Het alternatief zou betekenen: nu laten zitten en kozijnvervanging over een jaar of wat ...

Z.s.m. in de grondverf dus ! Als het hout al te vochtig is (houtvochtigheidsmeter, voor een tientje of 6-7 heb je er al een) kan het schelen om de eerste laag een tikje te verdunnen (wèl eerst het oppervlak zo goed mogelijk met lage temperatuur droogfohnen), en het hout een weekje te laten acclimatiseren voor er een tweede laag op gaat.

Hoe dan ook : zelfs een slecht ingedrongen/hechtende grondverf laag is over het algemeen nog véél beter dan géén grondverflaag... uiteindelijk kan ze als dat echt nodig is komend voorjaar vervangen worden.

Succes!

vr. gr.

Job
 

EGeen

  • #4
Of eventueel een Een-Pot-Systeem nemen, dit is aflak en grondverf in 1. Hiermee zorgt u meteen voor een betere bescherming. Tevens kunnen niet alle grondverven een half jaar open staan. Iets om wellicht op te letten. Suc6!

(er is ook een drogingsversneller, enkel worden deze niet snel door gewone doe-het-zelvers gebruikt. - Siccatief)
 

Jvsteenb

  • #5
Ja, dat is nog beter. Ook een EPS kan prima dienen als grondlak voor een hoogglans-systeem, en wanneer halfglans de bedoeling is, hoef je sowieso niet verder te kijken. Het wordt niet vaak als grondlak toegepast omdat een EPS meestal duurder is dan een grondlak in het zelfde systeem. Maar in dit geval is het ws. het beste alternatief - het laat alle opties qua afwerking open en biedt een (veel) betere bescherming dan een pure grondlak.

Voor hun VOC 2010 producten hebben sommige fabrikanten een winteradditief dat de droging versnelt èn tegelijkertijd de vloei bij lagere temperatuur bevordert. Chemisch enigszins vergelijkbaar met de peroxideharder die in polyesterplamuur wordt toegepast - het bevordert de polymerisatie ( Ja, OK, wéér kort door de bocht ). Een standaardproduct wordt daardoor in feite een winterkwaliteit. Wèl in een keer opmaken en de rest niet meer terug in het blik gieten, maar dat is sowieso geen goede gewoonte.
Als je tijd en zin hebt zou je met een EPS je kozijn zelfs nog compleet kunnen afwerken, zolang de temperatuur maar een tikkie boven het vriespunt blijft.

Denk er wel aan dat de laag liefst kleefvrij moet zijn voordat de temperatuur aan het oppervlak onder het damp-punt daalt. Wanneer je 's avonds om een uur of 5 nog een alkydlaag opbrengt ( buiten ) en je ziet 's morgens de druppels ( of de ijslaag ) op je autoruiten, dan weet je dat er ws. van de glans van je mooie nieuwe laklaag niet heel veel over is. Voor een grondlaag geen probleem, maar als afwerklaag toch jammer.

Succes!

vr. gr.

Job
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
U kunt Onol grondverf gebruiken. Is sterk vochtregulerend, goed vullend, kan lang overstaan en op hout met een hoog vochtigheidsgehalte toepasbaar.
 

Rakker

  • #7
Dus als ik het goed begrijp moet er voor de winter wel grondverf op.
Dan ga ik dat z.s.m doen denk dat een grondlaag wel genoeg is.
In ieder geval iedereen bedankt voor jullie raad.

groetjes rakker
 

PieterB

  • #8
Ik ben zelf een leek maar ik weet dat in de technische informatie over Onol staat dat de verf in TWEE lagen circa één jaar onafgeschilderd kan overstaan. Dus misschien is het beter om toch nog een laag aan te brengen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
De praktijk wijst uit dat een laag Onol van 80 mu duurzamer is dan van 40.

Onverdund: ja, maar vrijwel altijd doet men er verdunning bij om de strijkbaarheid soepeler te maken. Dit gaat ten koste van de laagdikte die na verdamping van het verdunningsmiddel overblijft.

Het is dus raadzaam 2 lagen aan te brengen indien u de eerste verdunt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu