Badkamer stankprobleem

Kaajee

  • #1
Na het succesvol oplossen van een verderop liggend riool probleem, dient zich het volgende probleem aan...... :(
Nu de boel eindelijk aangesloten is zoals het hoort; het is nu een gesloten systeem, krijg ik uit de afvoer put van m n bad/douche een stanklucht (het probleem heeft zich ahw verplaatst naar verderop in het riool/afvoer, dan kan ook wel kloppen aangezien de in de tuin liggende put als sifon fungeerde natuurlijk).

Nu zou het natuurlijk kunnen dat indertijd de klussers helemaal geen sifon bij het bad geplaatst hebben, ze zijn echter ook het zgn. luikje in de tegels vergeten , zodat ik niet makkelijk kan checken wat er onder het bad aan de hand is. Als ik alleen het afvoer roostertje verwijder kan ik volgens mij niet goed zien of dat het geval is en loop ik bovendien het risico dat ik de afvoer niet meer goed in elkaar krijg, lijkt mij.....
Uit de wastafel (ook in de badkamer in dezelfde ruimte) komt geen stank, het is alleen de bad-afvoer.

Voordat ik met vrees/slijptol aan de gang ga om zelf maar een luikje te maken wil ik even checken of er meer/andere oorzaken kunnen zijn.
Ik dacht zelf ook aan de ontluchting deze zit ook aan dezelfde afvoerbuis naar boven naar de zolder. Deze is een paar jaar geleden gecheckt en was toen in orde. Ook het feit dat de wastafel geen stank veroorzaakt zegt iets, lijkt mij.

Wat kan ik nog meer checken?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2


Dit is iets simpels maar is vaak een vergeten oorzaak omdat het maar klein is.
 

Kaajee

  • #3
Is waar, goeie tip.......

Loop ik alleen nog steeds het risico dat wanneer ik het 'roostertje' er af schroef, het er niet meer op krijg omdat het hele zakie er af dondert en ik er dan dus niet van een andere zijde (onderkant) bij kan.......
 

Lichtpunt

  • #4
Kan je niet met een ouderwetse haaknaald de inwendige boel omhoog houden als je het rooster eraf schroeft?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik haalde die haren er uitmet een lange duimhaak _____|

en boog aan de onderzijde het puntje om.

Ook kan een Junior zaagblaatje met behulp van tang kan je de haren er uithalen
 

Droid

  • #6
Vaak wordt het roostertje in het bad vastgezet aan het onderstuk, waar ook het sifon in verwerkt zit. Al geprobeerd om even door te spoelen... misschien staat het sifon droog?
 

Kaajee

  • #7
Dat laatste snap ik niet helemaal. De douche/bad wordt continu doorgespoeld, want het wordt dagelijks (>4x) gebruikt. Dus het sifon kan niet droogstaan lijkt me.
Het is gewoon een standaard bad afvoer met een draaiknop, annex overloopje, zoiets (alleen weet ik niet of de getoonde sifon er wel op zit...... :D )

afbeelding niet gevonden

Als ik de 'sluitdop' eruit haal, zie ik een zeskantige moer die je los kunt draaien. In principe is er dan een reële kans dat het hele zakie vervolgens naar binnen/beneden dondert.

Ik heb lopen 'poeren' met een 'haakje' (ijzerzaagje, installatiedraad met gebogen haakje), ik heb er (nog) niets uit kunnen halen.......

Ik heb nog eens goed geroken aan de wastafel afvoer (die wel een beetje borrelt wanneer ik het bad laat leegstromen) maar daar ruik ik helemaal niets, die zit op dezelfde afvoer.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
De afgebeelde sifon kan alleen compleet geplaatst worden, u moet de sifon dus wel onder het bad hebben zitten.
Uit uw verhaal maak ik op dat er sprake is van gebrek aan beluchting, draai de wastafelsifon er af en kijk eens wat er dan gebeurt, blijft er water in de badsifon staan dan hebt u de oorzaak gevonden, u zult dan een beluchter onder de wastafel moeten plaatsen.
 

Droid

  • #9
Inderdaad.

Het bad staat vol water, zodra je hem leeg laat lopen ontstaat er een vacuüm in de leiding... Als de wasbak op dezelfde leiding zit zal hij daar lucht gaan 'happen'. Dat zorgt er voor dat het water uit het sifon wordt gezogen. Oplossing is een sifon met beluchter plaatsen. (beter was trouwens 2 aparte afvoeren geweest)
Zo'n sifon ziet er bijvoorbeeld zo uit:

Lucht kan er wel in, maar niet uit. Zo blijft het water in het sifon staan en heb je geen stank meer.
 

Fiesiekus

  • #10
Dit past toch niet onder een bad???
 

Droid

  • #11
Nee, je moet 'm ook onder de wasbak plaatsen. :wink:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Zo een bakbeest van een sifon, zal ook niet onder een wastafel passen in de badkamer.
Daar zijn mooiere oplossingen voor, zoals een mooi chroom pijpje met een beluchter er boven op.
 

Droid

  • #13
Het gaat om het idee. Staat niet voor niets 'bijvoorbeeld' bij. En als het sifon in een kastje zit, kan het wel en zie je m niet... maar dat is aan de TS om te bepalen :)
 

Kaajee

  • #14
Nou Jan, je had gelijk, althans......

(Even vooraf: mijn plaatje van bad sifon was ook maar een voorbeeld. Het is zeker niet dat model. Ik weet dus nog steeds niet 100% zeker of er wel of geen sifon onder het bad zit.)

Ik heb even de sifon van de wastafel verwijderd (meteen even goed kunnen schoonmaken). Als die sifon er af is, hoor ik inderdaad geen geborrel meer uit de badkamer afvoer, da's goed nieuws. Nog niet echt op stand kunnen testen want de wastafel wordt veel gebruikt en kon dus niet al te lang zonder afvoer.

Ik dus naar de bouwmarkt voor een nwe. sifon of losse beluchter, die laatste vond ik, zoiets, paste meteen, 5min werk.

Afbeelding niet via Klusidee geplaatst, helaas offline

Alleen snap ik het niet helemaal, de werking van deze beluchter. Het is toch zo dat er nu wel lucht in kan, maar niet uit?

Dat ding heeft dus een soort ventiel daarvoor, met een schroefdop/deksel en plaatje om de boel af te sluiten. Maar als ik het schroefdopje met klepje/dekseltje dichtdraai, hoor ik nog steeds geborrel uit de bad afvoer.
Als ik het schroefdopje en klepje/dekseltje er af laat is het geborrel weg. Dat willen we toch eigenlijk?
Als ik echter het klepje/dekseltje weglaat en ik laat een grote hoeveelheid via de wastafel wegstromen,. stroom de beluchter over; dan komt er dus water uit de afvoer via de beluchter, lijkt me ook niet de bedoeling.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Als het water in het bad borrelt kunt u er van uitgaan dat er een sifon onder het bad zit, lijkt me trouwens een heel probleem een badafvoer aan te sluiten zonder sifon.
Als er nog geborrel uit de badsifon komt is het geen beluchtingsfout, ik had dus geen gelijk.
Als u het dopje van de beluchter verwijdert komt er lucht uit, dat betekent toch dat de druk in de afvoer niet weg kan.
Mogelijk dat er opnieuw een verstopping zit in het vervangen gedeelte van het vorige topic, controleer de put eens op verstopping.
 

Kaajee

  • #16
Ok, ik speur eerst nog even verder.....

Maar even voor de volledigheid/duidelijkheid: Over die beluchter, dat 'dekseltje'/plaatje hoort er op te zitten en de schroefdop dient aangedraaid te zijn, toch?

(waarvoor zitten die er eigenlijk op/bij? Waarvoor zou je een beluchter open willen draaien? Om evt. verstoppingen in de beluchter, waardoor het ventiel niet meer werkt te kunnen fixen? Of heeft het een andere reden?)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Ja die hoort aangedraaid te zijn en het plaatje hoort ook zo.

Als er vacuüm ontstaat in de leiding wordt het plaatje opgetild en kan er lucht door, standaard laat het plaatje geen druk door.

Om e.e.a. te monteren en eventueel ter reinigen is het wel handig dat er een draaidop zit.
 

Kaajee

  • #18
Ik blijf het toch vreemd vinden. nu ik er nog eens over nadenk. De stank komt eigenlijk alleen maar uit de badafvoer. Toen ik de wastafel sifon er af had, heb ik ook in die pijp m'n neus gestoken en daar stank het absoluut niet. Ook de doorstroom is nu verder prima, van alle afvoeren in de badkamer. Kom ik eigenlijk toch weer uit op de badafvoer. Is natuurlijk wel het laagst gesitueerde punt/afvoer in de badkamer.
 

Droid

  • #19
Volgens mij zijn alle mogelijke scenario's ondertussen wel besproken.
Ben bang dat er niet anders op zit dan toch een opening te maken zodat je onder bad kunt kijken...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu