Muurverf verwijderen

Robert-Jan

  • #1
Beste allemaal,

Ik wil de muren op een van de slaapkamers stucen, maar er zit een laag verf op waarvan ik niet zeker weet of ik daar direct overheen kan of dat die eraf moet.
Op sommige delen van de muren zit de verf los en trek ik er stukken vanaf, elders zit hij zo vast de ik er met een plamuurmes maar kleine stukjes afhaal. Heb met een spons de muur al nat gemaakt en gekeken of dat wat uitmaakt, maar dat verandert weinig aan de zaak.

Onderstaand wat foto's. De muur is volgens mij van gipsblokken op de ene foto (binnenmuur, huis van jaren '70), er zitten ook buitenmuren en een muur met de buren bij. De kleur op de muurfoto is wat raar, maar het komt er op neer dat de bovenste laag de verf is die in het echt een beetje gelig is. De rest is (van binnen naar buiten) gipsmuur en stuclaagje en dus wit (overigens is het een foto van een van de gaten in de muur, dat zijn er maar een paar). In het stuclaagje zit nog profiel, geen korrels maar meer iets wat lijkt op lange graankorrels :). De achterkant van de lappen verf die ik eraf trek is blauw (en heb even met korrel 60 geschuurd, dan komt ook na de verf eerst die blauwe laag tevoorschijn).

De vraag nogmaals: denken jullie dat er overheen gestuct kan worden?


 

Fiesiekus

  • #2
Je weet zeker dat er geen laag (rauhfaser)-behang tussen zit? Zolang de hechting goed is, is een ongelijk oppervlak geen probleem voor een stuclaag. Met welk materiaal ga je stucen?

Probleem is pas als er een witkalklaag tussen zit; dat werd begin jaren '70 nog wel toegepast en dan heb je wel een probleem.
 

Robert-Jan

  • #3
De planning was om te stucen met rotband (de gaten doe ik in meerdere lagen met goldband). En ik kende dat rauhfaser-behang niet, maar heb net ff gegoogled en dat zag er wel bekend uit. Ik vond echter dat die bestaat uit twee papierlagen behang met houtvezels erin, maar bij mij zit er in de laag onder de laag die ik eraf trek de 'houtvezels'. En dat lijkt mij meer een soort van stuclaagje (dat is op de foto van de muur wel te zien, daar is het het middelste laagje van de drie). Dat strookt dus niet met dat behangverhaal.

Trouwens, dat de muur een ongelijk oppervlakte heeft, was voor mij de reden om het te stucen alvorens te behangen (want dat is het uiteindelijke doel) :). Hetgeen ik mij zorgen over maakte, was dat mijn nieuwe stuclaag er na een dag weer vanaf zou vallen.
 

Robert-Jan

  • #4
Nog even over die kalklaag. De laag tussen de in mijn ogen gipsblokkenmuur en de lappen die ik eraf trek, is 2 millimeter dik ongeveer en dat lijkt me wat dik voor een witkalklaag toch? Het gaat hier om de middelste laag op de foto.
 

Robert-Jan

  • #5
Nog een kleine aanvulling om misverstanden te voorkomen: de 'blauwe laag' en de laag waarvan ik denk dat het verf is, zijn op de twee foto's (de witte en blauwe velletjes) een en hetzelfde stukje, alleen dan voor een achterkant.
 

Fiesiekus

  • #6
Als je met warm water sponst, geeft witkalk (wit) af op de spons..
 

Robert-Jan

  • #7
Mmm... heb het geprobeerd met warm water, maar de bovenste laag geeft niets af. De laag die er onder zit geeft wel iets af, maar het is niet zo dat de hele spons spierwit was.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu