W.C in de badkamer maken TIPS

Gavin3

  • #1
Hallo klussers,

Ik zou graag een wc in mijn badkamer willen maken. Ik heb op dit moment een ligbad erin deze wil ik slopen. Hoe zit het met die leidingen en het riool. Moet je dan aparte leiding maken van boven naar beneden?

Hebben jullie ook tips voor me.

MVG

Gavin
 

Fiesiekus

  • #2
Toilet heeft in principe een 110 mm dikke afvoerleiding die op de standleiding (110 mm) wordt aangesloten.

Alternatief is de sanibroyeur, die vermaalt en kan met 40 mmm afvoer toe.

Verder zoeken op dit forum met de zoekterm "zwevend toilet" geeft een massa voorbeelden hoe het moet en hoe het niet moet.
 

Mistraller

  • #3
Als er geen 110 mm pijp zit wordt het inderdaad lastig. Achteraf zo'n dikke buis leggen is flink breken. Soms is de buis al aangelegd en komt je badkuip erop uit. Als je bouwtekeningen hebt, daar staan ze in principe op.

Je mag in elk geval alle leidingen samen laten komen op de 110 leiding. (Dus ook van douche, wasbak, etc.) Let wel op dat je Y stukken gebruikt en geen T stukken. Alle afvoeren moeten in de stromingsrichting aangekoppeld zijn zeg maar. Ga je een zwevend toilet maken? Een inbouwreservoir heeft een minimum inbouwdiepte van 15cm. Daar past dus prima een 110 buis achter. De voorzetwand kan je dan over een langer gedeelte door laten lopen, zodat je de buis mooi weg kan werken, als je evt pas iets verderop de vloer in kan. Let op dat je een beetje afschot gebruikt (volgens mij 2cm per meter??? Weet ik niet zeker). Zeker niet te schuin: het water spoelt dan sneller weg dan de grove zaken.

Een sanibroyeur is wel een alternatief, maar bedenk wel dat het apparaat "herrie" maakt, en er moet electriciteit in de buurt zitten, wat in een badkamer ook niet altijd zomaar geregeld is.
Is je elektrische installatie beveiligd met een aardlekschakelaar, dan gelden voor de badkamer de volgende zones:
-Zone 1 = de ruimte direct boven badkuip, douche of wastafel (tot 225cm hoog)
-Zone 2 = de ruimte met een straal van 60cm of minder rondom badkuip, of douche (tot 225cm hoog)
-Zone 3 = de ruimte op meer dan 60cm afstand van badkuip, douche of wasbak

In zone 1 mag zich geen enkele elektrische installatie bevinden. In zone 2 alleen apparaten op laagspanning (12 of 24 Volt). In zone 3 mag normale spanning (230 Volt) aangelegd zijn.

Uit de verzamelde werken van Fiesiekus
En als het goed is heb je dus geen WCD boven je bad...


Er zijn diverse sanitairwinkels die een hele goede tool hebben om een badkamer te designen overigens. Wij dachten eerst ook dat we moesten kiezen met onze verbouwing, (bad/douche/toilet) maar de tool gaf een heleboel andere opties aan, waar onze badkamer verkoper nog niet aan gedacht had.
We hebben nu een badkuip die aan het voeteneind smaller is dan aan het hoofdeind. Daardoor paste nu de toilet wél tussen de badkuip en douchecabine!

Voor een toilet moet je overigens rekening houden met minimaal 15cm tussenruimte aan beide zijden tot andere objecten. Verder geven verschillende tools op internet ook netjes aan hoe je het beste om kan gaan met bewegingsruimte vóór het betreffende onderdeel. (Zodat je je kont nog kan keren zeg maar :)) :wink:
 

Fiesiekus

  • #4
Beste Mistraller, kan je mij zeggen waar ik die tool kan vinden (evt. per PB)? Vind ik wel interessant nl.
 

Gavin3

  • #5
@ Mistraller: Bedankt voor je snelle respons, ik heb helaas geen bouwtekeningen, ga deze proberen op te vragen. Maar zou de wc op de afvoer van het bad kunnen aansluiten. ps en die tool zou inderdaad mooi zijn heb je daar linkje van?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Het tool dat Mistraller bedoeld, is gewoon het teken programma dat een sanitair winkel gebruikt om een badkamer te ontwerpen.

Er zijn vele gratis simpele versies verkrijgbaar op internet van dat soort programma's.

Alleen de professionele programma's die de sanitar zaken gebruiken, zijn veel uitgebreider.
En worden wekelijks geupdate, met het nieuwste sanitair van de diverse fabrikanten. (bij ons tenminste)
 

Mistraller

  • #7
Inderdaad, gewoon zoeken bij de grotere badkamerverkoop ketens. (Baderie, sanidrome, plieger, anyway: google is your friend) Een aantal versies zijn inderdaad niet zo compleet, maar er zijn ook online versies waar je naderhand geheel in 3d door je ontwerp kan lopen.

Het verschil in de professionele versies en de gratis tools is dat er niet alle beschikbare artikelen in zitten, en ook de kleuren en materialen (tegelgroottes etc) zijn maar beperkt aanwezig. Maar voor een globale overview is een gratis versie vaak al goed.

Je kan evt ook google sketchup gebruiken.

Zit je bad nu dan op een 110 leiding? Anders kan het echt niet! Meestal is een bad op 40 of 50 afvoer aangesloten, en daarvoor moet je een vermaler zoals een sanibroyeur hebben. Maar persoonlijk vind ik ze niet geweldig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu