Hoogglans traplak met anti-slip lak eroverheen?

Renske1973

  • #1
Hi,

We willen in ons nieuwe huis graag zo'n mooie glanzend geverfde trap.
We gaan de vloerbedekking eraf halen en de hele rataplan.
Daarna willen we een mooie hoogglans lak. Omdat we een klein mannetje hebben van 2, willen we de trap minder glad maken, het liefst met iets dat je niet ziet (i.p.v. die rubber stripjes e.d.)
We wilen graag ant-slip traplak eroverheen doen (transparant), maar hoorden dat je dan eerst de laag eronder licht moest opschuren..dat lijkt me niet bevorderlijk voor de hoogglanslaag...?
Mijn vraag is; kan de combinatie hoogglanslak met zo'n transparante anti-sliplaag wel? Moet dat opschuren ook echt. Ook hoorden weweer van iemand anders dat er alleen lak op waterbasis onder deze lak mag, omdat de anti-slip lak ook op waterbasis (sorry voor knullig taalgebruik) is, een ander zei weer dat dat niet hoeft...

Wie helpt???

Alvast hartstikke bedankt!

renske
 

Kloek77

  • #2
Hoogglans is nu eenmaal glad, daar valt niets aan te doen.
anti-slip is per definitie een niet-glad oppervlak.
 

Renske1973

  • #3
Hallo Kloek,

Bedankt voor je reactie.
Ik begrijp dat het een niet glad oppervlak geeft, dat geeft niet, is de bedoeling dat je je nek niet breekt op die trap... maar is is de glans dan ook weg? Is die transparante lak ook glanzend of maakt die de boel weer mat?


Alvast bedankt...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er zijn rubber strips te koop die in een gefreesde sleuf in de trede geplaatst kunnen worden, de trap kan dan in hoogglans geverfd worden.
 

Kloek77

  • #5
Renske1973 schreef:
willen we de trap minder glad maken, het liefst met iets dat je niet ziet (i.p.v. die rubber stripjes e.d.)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Ja, het liefst.
Ik wil ook wel eens wat maar zeker geen hoogglans op de trap.
 

Renske1973

  • #7
Ok, ik begrijp het :roll:
Heb inmiddels begrepen dat hoogglans niet gaat lukken..het wordt nu een minder glanzende verf met de anti-slip er overheen...
Nu maar hopen dat de anti-slip niet gelig wordt...

Ben voorlopig nog wel even bezig met vloerbedekking eraf, lijm eraf, grondverf/primer erop, lak erop en anti-slip erop(edat maal 2 trappen :cry: )

Thanks voor de adviezen....
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #8
Welke verf je er ook opzet, het zal glad zijn als je op sokken op de trap gaat.
 

EGeen

  • #9
Meerdere dingen: De laatste laag bepaald de glanslaag, dus wanneer er een anti-slipverf ergens overheen wordt gezet houd dit in dat de zijdeglans/hoogglans eronder niet meer zichtbaar is. (ook al is dit een blanke transparante lak! (in uw geval wellicht GLTsa)
Tussen alle lagen schuren.
Alle lagen met dezelfde verdunning. Merken maakt niet uit, maar de grondverf/aflak/blanke lak moet wel allemaal of op waterbasis zijn, OF op terpenine. Dit door spanningsverschillen en eventuele verdunningreacties. Licht opschuren kan ook met een hele fijne korrel.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #10
Begin eens andersom: eerst de antislip-laag met een vrij grove structuur ( helaas geen merken, maar in de de vakhandel weet men precies wat ik bedoel ).

Deze laag kunt u hoogglans afwerken. De structuur van deze anti-slip ( wie op de Bouwbeurs Utrecht is geweest heeft het kunnen aanschouwen ) is wel behoorlijk grof, vergelijkbaar met grof kwartszand en voorwaar niet echt goedkoop.

Pas op voor uw sokken overheen want dit is echt stroef :mrgreen:
 

EGeen

  • #11
Idd erg goed idee Kees, was ik nog niet opgekomen. Het enige nadeel dat ik erin zie, is dat deze "uitstekende puntjes" veel en veel sneller slijten dan de rest van de laklaag waardoor er op deze puntjes snel kleurverschil optreed. Voor de rest een goed idee. Enkel zit er naar mijn idee dikke kans in dat deze oplossing minder duurzaam is dan een normaal geschilderde trap.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #12
"Elk voordeel hep z'n nadeel"

J.C. Cruijff :lol:
 

Renske1973

  • #13
Hi,

Allemaal bedankt voor de adviezen.
Heb nu grondverf (op waterbasis) in huis en anti-slip lak iets met een g en een a aan t einde. Ben nog een kleur aan t bepalen voor de lak (op waterbasis). Begrijp inmiddels dat hoogglans niet echt kan,of ik moet dat van Kees gaan toepassen, maar dat lijkt me iets te grof worden (toch bedankt Kees!). Is niet erg, iets zijde-achtigers is ook goed...
Er is echter een nieuw probleem gerezen...die *#% trap...je raadt m al, de lijm! Meeste is er al af, met ontzettend aggressieve lijmoplosser (mijn vriend deed t in een platic bakje, het smolt er zo doorheen! haha), Moeder en een vriendin zijn al eindeloos aan t schrapen, krabben etc. Vandaag is vriend-lief met een vlakschuurmachine ad gang gegaan, maar volgens hem krijgt hijde trap niet helemaal glad..Nog tips?

Alvast bedankt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #14
Leg er eens een doek op die natgemaakt is met gewoon water en kijk na een uur wat er gebeurt, er zijn namelijk lijmen die wateroplosbaar zijn.
 

EGeen

  • #15
Verfafbrander.. heeft me broer er eens voor gebruikt (dit koste wel veel moeite en 2 van die afbranders het leven, maar het is gelukt (in combi met de lijmoplosser)
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #16
Hoe meer warmte u toevoegt ( schuurmachine op hoog toerental ) aan de lijm, dez te moeilijker laat zich deze verwijderen.

U krijgt een stroperige massa en uw schuurpapier loopt binnen de korste keren vol.

U kunt een apparaat huren dat voorzien is van een schuifmes. Hiermee kunt u de lijm er ahw afschuiven. Met dit apparat verwijderen we ook lastige kitvoegen e.d.

Ook een rotex ( roterende schuurmachine op laag toerental ) met schuurschijf 40/60 kan uitkomst bieden.

Tenslotte is afbijt een mogelijkheid. Dekt u de treden dan, na dik en vol insmeren, af met plasticfolie. Hierdoor blijft de werking van de afbijt 24 uur of langer doorgaan. Wacht dus 1 dag met verwijderen hiervan.

Heeft u een oude trap en is de onderzijde met stro bedekt en daarna gestukt, dan kunt u beter eerst de brandweer bellen alvorens u met een brander aan de slag gaat. Enige vonken op het gortdroge stro die tussen het stootbord en trede kunnen vallen als daar kieren in zitten ) en uw trap staat in lichterlaje.
 

Woodworker

  • #17
Ik vraag mij af of de relatie met zowel moeder, vriend als vriendin niet te zeer op de proef worden gesteld... het afschuren/ bikken/ krabben van een lijmlaag van een trap is een van de vervelendste karweitjes die ik ken. Bij mijn trap heb ik het opgegeven en een leuk kleurtje tapijt besteld. Maakt ook niet zo'n herrie, is vriendelijk voor de sokken en biedt de kleine voldoende houvast voor zijn eerste trapklimoefeningen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #18
Tja die keuze heeft u. Als schilder niet: de klant wil een geschilderde trap.

Ik ben zojuist gereed met 2 oude trappen waarop gelijmde vloerbedekking zat ( de bekende buffellijm dus ).

Met een stuk speciaal gereedschap waarop u een paddestoelvormig mes kunt monteren "schuift" u de vloerbedekking inclusief lijm van de treden.

Zit de vloerbedekking niet gelijmd, dan zit deze geniet ( ongeveeer een paar honderd per trap want daar is de soffeerder niet karig mee. Die nieten moeten er dus uit.

Daarna dient u de treden diep te schuren met een rotex machine schijfje 40 erop. Hiermee vliegt de rest er af.

U heeft nu een perfect oppervlak om hechtprimer op aan te brengen. Doe dit 2 x ( onverdund vult u alles goed op, en lak af met een polyuretan verf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu