Vergunning dakterras

Mdcsusa

  • #1
Ik ben van plan een dakterras boven op mijn woning (in Amsterdam) te maken.

Nu ben ik bij de gemeente geweest voor de eisen voor een dakterras.

Ik moet statische gegevens inleveren voor de constructie van het dak.

Op het dak ligt een ballastlaag van grind. Nu wil ik het grind eraf halen en vlonders hiervoor in de plaats brengen. Hierdoor zou het gewicht moeten afnemen, aangezien grind zwaarder is dan een houten vlonder.

Ik heb bij de gemeente tekeningen opgevraagd van de constructie.
Ik heb een balklaag tekening van het dak en een van de vloer eronder.

Nu bestudering van de tekeningen ben ik erachter gekomen dat de tekeningen (op een randbalk na) exact hetzelfde zijn. De houtafmetingen en de hart-op-hart afstand is hetzelfde.

Aangezien de constructie voor beide balklagen hetzelfde zijn en ervan uitgaande dat de balklaag in mijn vloer voldoet aan de eisen, dan zou de dakbalklaag ook voldoen voor het maken van een dakterras.

Nu vraag ik me af of ik dit kan indienen met bovenstaand verhaal erbij.
Of dien ik nog steeds berekeningen aan te leveren?
 

Fiesiekus

  • #2
Op zich zou je die vraag aan de gemeente kunnen stellen.

Alternatief is, nu je alle maten en h.o.h afstanden weet, met behulp van de balkenschuif zelf uitrekenen welke belasting haalbaar is (als dat met die schuif tenminste kan). Maar zo toon je wel aan dat de sterkte in orde is.
 

Mdcsusa

  • #3
Helaas is het alternatief van de balkenschuif denk ik niet zo makkelijk.

De balken variëren van afmetingen en de woning loopt tapstoe.

Daarnaast staan de afmetingen niet in de balkenschuif en is de overspanning groter.

Het gaat mij erom of er misschien mensen zijn die iets soortgelijks hebben ingediend. Of iemand die hier ervaring mee heeft?

Edit:
Ik heb hetzelfde verhaal aan de gemeente gestuurd. maar ik zal wel even moeten wachten op reactie.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Dat de vloer eronder hetzelfde is uitgevoerd, betekend niet automatisch dat deze voldoet aan de huidige regels. Ik heb dus zo'n vermoeden dat de gemeente gaat antwoorden dat het toch berekend moet worden :)

grtz
Henk
 

Michiel_H

  • #5
Daarbij is een vermindering van gewicht niet in alle gevallen positief. Het grind ligt er niet voor niks.
 

Mdcsusa

  • #6
@ IJkenhout

Nee, daar heb je gelijk in.

Echter is de woning wel 2 jaar geleden gerenoveerd. Voorheen was mijn appartement een zogenaamde 'lattenzolder'.

Voor deze renovatie is een bouwvergunning voor aangevraagd. Mijns inziens hadden ze 2 jaar geleden dan ook constructieve gegevens moeten indienen. Dit vanwege het feit dat deze van bestemming berging naar bestemming woonruimte is gegaan.

Ik dacht dat hier andere rekenfactoren voor gelden.

@ michiel_H

Het grind laten liggen is naar mijn idee ook niet echt een optie. Ik zit er niet op te wachten om een constructie over mijn dak heen te maken. (gezien de kosten). De vlonders op het grind leggen is niet verstandig omdat je het grind dan in de bitumen drukt. En de ballastlaag vervang ik in principe voor een nieuwe. Desnoods zou ik het gewicht van het terras kunnen verhogen om aan het soortelijk gewicht van het grind te komen. (mocht dat een probleem zijn).

Daar komt bij dat ballast op een plak dak tegen opwaaien van isolatie en dakleer fungeert. En aangezien ik hier wat voor terug breng dan zou het moeten kunnen.
 

Mdcsusa

  • #7
Reactie gemeente:

Geachte heer,

Alles bij elkaar een heel verhaal en op zich uit praktisch oogpunt nog wel begrijpelijk ook.
Echter, wij moeten uitgaan van exacte gegevens welke door een constructeur opgesteld zijn en welke wij vervolgens kunnen toetsen..

U kunt echter wel de constructiegegevens ná ontvangst van uw bouwvergunning inleveren en eerst dus de bouwvergunningsprocedure doorlopen.

Helaas gaat mijn 'boerenlogica' (om het zo maar even te noemen) niet op.
Het ziet er toch naar uit dat ik berekeningen moet laten maken.

In ieder geval dank voor jullie reacties!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Het is heel verstandig eerst te laten berekenen.

U hebt ook toestemming nodig van de VVE of de verhuurder.
 

Mdcsusa

  • #9
Het is een koopwoning en in het koopcontract staat dat ik het recht heb een dakterras te maken zonder daarvoor toestemming te vragen bij de VVE.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Mooi voor u, dat kan veel ellende besparen.
 

Heraut

  • #11
Het koopcontract heeft geen voorrang op de VVE. Je zult alsnog goedkeuring bij de VVE moeten aanvragen, omdat de verkoper alles wel kan vermelden in het koopcontract.

De VVE is in beginsel eigenaar van het dak, bij plaatsing van een dakterras moeten zij dus goedkeuring geven, en is het gebruikelijk dat jij het risico op je neemt die het bouwen en gebruiken van het dakterras met zich meebrengt. Bij toekomstig onderhoud aan het dak (in jouw geval nog ver weg) moet je het dakterras weghalen, anders kan er geen toegang worden verkregen tot het dak zelf.

Ik heb ook een dakterras laten bouwen op een gerenoveerd Amsterdams pand uit begin 1900 (voormalige lattenberging). Hiervoor waren vlonders niet de beste oplossing. We hebben gekozen voor balken die in tegengestelde richting t.o.v. de balken van het dak gelegd zijn. Daar bovenop liggen vlonderplanken.

Het dak was een zogenaamd omkeerdak met isolatieplaten op het dak en een laag grind daar bovenop. Het grind is hierbij weggehaald en het dakterras houdt nu de isolatieplaten op haar plek. De isolatieplaten verdelen de druk om zo puntbelasting te voorkomen. Een handige oplossing.

Laatste punt over de vergunning: neem een architect met bouwkundige kennis in de arm. Speek een vaste prijs af. In mijn geval zijn er 5 nieuwe tekeningen gemaakt omdat er telkens iets kleins aangepast moest worden. Toen de gemeente eindelijk akkoord was, moest er nog iets van de welstandscommissie aangepast worden. Het duurt al met al behoorlijk lang. Het is dus niet voor niets dat naar schatting 80% van de dakterrassen in Amsterdam illegaal zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu