Elektrische schok onder de douche

DWGCN

  • #1
Elektrische schok onder de douche

In de zomer van 2008, hebben wij een grote verbouwing achter de rug, uitgevoerd door een erkende aannemer. Een gedeelte van de verbouwing betrof een nieuwe inpandige badkamer te realiseren. Alles is keurig opgeleverd en naar tevredenheid.

Echter het volgende doet zich na de verbouwing voor. Wij krijgen een elektrische schok bij het aanraken van de douchethermostaat. Ik zal het één en ander toelichten.

Voor het realiseren van de nieuwe badkamer zijn er nieuwe leidingen rechtstreeks vanaf de ketel gelegd. Op diezelfde leidingen zitten de douche-thermostaat, de 2 wastafelkranen en de badthermostaat. De thermostaten zijn van Grohe (type 2000). Het vreemde is dat er geen patroon zit in de elektrische schokken en dat het enkel en alleen de douche betreft. De aannemer is al een paar keer terug geweest met de elektricien erbij en zij kunnen niets vinden. Daarbij zijn de leidingen nog een keer extra geaard.
Zoals ik al zei er zit geen patroon in. We hebben vorig jaar een periode gehad dat we in een week meerdere keren een schok kregen, maar nu daarentegen hebben we bijna 2 maanden niets gevoeld en vorige week kreeg mijn vrouw toch weer een schok. Deze laatste periode waar ik het over heb, hebben we een andere tijdelijk kraan (Grohe 1000) erop gehad. Omdat we dus bijna 2 maanden niets voelden, dachten we echt dat het aan de kraan lag. Maar dit blijkt dus ook niet de oplossing.
Sommige zeggen dat het statische elektriciteit is, maar volgens mij voelt dat als een korte "steek" schok. Wat wij voelen is een tinteling die je je arm in voelt trekken. Verder heeft ook wel eens iemand gezegd dat als het echt elektriciteit is, dat we het nu niet konden navertellen.
Verder hebben we ook een elektrische vloerverwarming aan laten leggen, welke uiteraard geaard is. Deze ligt onder de tegels BUITEN de douche, dus het is ook niet zo, dat we er met onze blote voeten op staan als we de kraan aanraken en daarmee en soort "verbinding" creëren.

Maar goed...wij weten het niet meer ! :?

Vandaar dit bericht en de volgende vragen:

- Heeft iemand zoiets eerder meegemaakt :?:
- Heeft iemand hier meer van gehoord :?:
- Heeft iemand nog suggesties waar we het kunnen zoeken :?:
- Wat zien we over het hoofd :?:
- Waarom is het alleen in de douche en niet bij de wastafels en het bad :?:

Ik hoop echt dat iemand de gouden tip :idea: heeft, want ik moet er niet aan denken dat er een keer echt iets gebeurt.

Alvast bedankt :!:

Groeten, Derk.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Dit soort verhalen lees je hier wel vaker. Meestal heeft dit te maken met een combinatie van kapotte/beschadigde isolatie van een elektrische leiding en een niet goed functionerend Centraal AardPunt in de badkamer.
Dit CAP verbindt, als het goed is, alle metalen delen/verwarming in de badkamer met elkaar en met de aarde, zodat er nooit een spannings verschil kan ontstaan. Dit CAP vindt je meestal in de buurt van de wastafel.
Het lijkt mij verstandig hier, eventueel door een andere goede elektricien eens aan te laten meten. Dit soort storingen kunnen moeilijk te vinden zijn maar zijn potentieel ook gevaarlijk.
 

Fiesiekus

  • #3
DWGCN schreef:
Deze ligt onder de tegels BUITEN de douche, dus het is ook niet zo, dat we er met onze blote voeten op staan als we de kraan aanraken en daarmee en soort "verbinding" creëren.
Zomaar een idee: deze verwarming ligt op/in een betonvloer (welke ruimte) die doorloopt in de badkamerruimte? Hoe zit het met de metalen (?) douchebak? Ook met het CAP verbonden, indien aanwezig?

Verder 100% eens met Sxnder.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ja het komt vaker voor.
KOLLUM - Enkele gezinnen uit het Friese Kollum hebben twee jaar lang tijdens het douchen elektrische schokken gekregen. De schokken ontstonden doordat een van de bewoners uit de straat Reinaard een schroef in de muur had gedraaid die dwars door een stroomkabel was gegaan.
Daardoor kwam al het leidingwater en de wapening in het beton van de huizen onder stroom te staan. Een bliksembeveiligingsbedrijf heeft de elektriciteitsvoorziening inmiddels goed geaard.

Normaal gesproken zorgt de aardlekschakelaar of een doorgeslagen stop automatisch voor het stilleggen van de elektriciteitsvoorziening. Volgens het bliksembeveiligingsbedrijf was het veiligheidssysteem niet goed geaard waardoor het niet werkte.

Huilen

De stroomkabel leverde elektriciteit aan een ventilator. Als de ventilator werd aangezet, kregen de douchende Friezen stroomschokken van 166 volt. De kinderen van de gezinnen aan de Reinaard kwamen door de schokken regelmatig huilend onder de douche vandaan.

Het bliksembeveiligingsbedrijf noemt de situatie "levensgevaarlijk". De stroomvoorziening is inmiddels wel goed geaard, waardoor de stroomschokken voorbij zijn.
En heel vaak is het dezelfde oorzaak, dezelfde oplossing zie antwoorden hierboven.

Het hoeft niet de kraan te zijn, de stroom kan ook vanuit de vloer via de gebruiker naar de kraan gaan.
Je kan het verschil nl niet voelen, of de stroom van kraan naar vloer gaat of omgekeerd.
 

Wim Lenderink

  • #5
Het zou best kunnen, dat de vloerverwarming toch niet goed geaard is. Ik vraag me ook af hoe? Vloerverwarming loopt met een lus door de vloer.
Er is hooguit de betonmat die geaard is. De vvw. ligt meestal direkt onder de tegels.Er hoeft maar een klein lekje in de voeg te zitten.
Is het misschien ook, dat als de vloerverwarming aanstaat, je wel wat voelt en anders niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De meeste el. vloerverwarmingslinten hebben een geaarde mantel.

Maar ik zou het iig wel in die richting gaan zoeken.
 

Meccanicc

  • #7
Kan het niet zijn dat het van het metalen doucheputje komt, die al dan niet geaard is?
 

Fiesiekus

  • #8
Jawel, maar die moet het ook van een spanningsbron oppikken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu