Tegels gescheurd onder hangend toilet

Robert147

  • #1
Hallo allemaal,

Ik ontdekte zojuist iets heel vervelends in mijn toilet. De tegels onderaan de wand van de wand waar het toilet aanhangt zijn allemaal gescheurd.

Het hangend toilet is ingebouwd met mdf. Daar hebben we een Geberit-spoelsysteem inhangen.

Even snel een tekening gemaakt in Paint:



Ik vermoed dat door de druk van het toilet (als er iemand op zit) de tegels gescheurd zijn. Het zijn kleine tegeltjes van 15x15. Ik snap echt niet hoe zoiets kan? De pot is wel in het begin enkele keren aangedraaid omdat hij loszat. Zouden we hem te strak hebben aangedraaid. Er zit ook foam tussen pot en wand.

Ik word hier zo moedeloos van, dit is al de zoveelste tegenvaller in ons nieuwhuis (een jaar geleden opgeleverd).

We kunnen de tegels waarschijnlijk wel eruit krijgen (moet de pot eraf) en vervangen door nieuwe (we hebben er genoeg) maar ik ben bang dat dan hetzelfde probleem weer optreedt.

Misschien dat de MDF-plaat speling heeft, volgens mij zit deze in het midden niet aan de vloer vast. Aan de zijkanten zit deze plaat gelijmd met de zijkanten, ook van mdf. Maar ook aan de linkerkant is er een tegel gescheurd.

Wie heeft er tips of een mogelijke oorzaak?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Een mogelijk oorzaak is de materiaalkeuze van MDF.
Ik zou voor zo'n toepassing watervaste multiplex gebruiken en vastschroeven op een balkframe dat is verankerd is in de vloer.
Heb je het zelf zo gebouwd of de aannemer?
 

Robert147

  • #3
We hebben dit zelf gemaakt. Tenminste, het frame is gemaakt door mijn schoonvader (interieurbouwer), de wc is aangesloten door een loodgieter en de tegels door een tegelzetter. Allemaal vakmensen dus.

Hoe verklaar je dan dat het door het mdf komt? Het mdf--frame zit vastgeschroefd/ gelijmd op vuren houten balkjes.

Boven hebben we overigens 2 lagen watervaste gipsplaten. Kunnen we daar hetzelfde verwachten. daar hebben we wel vele dikkere tegels (1 cm dik).

Gr,
Robert

ps ik wist niet dat ik foto's op klusidee zelf kon plaatsen, excuses voor het gebruik van photobucket.
 

Xr8

  • #4
Waarschijnlijk te dun plaatmateriaal. Dubbel gips wordt wel vaker gedaan. Echter zoals boven al vermeld 18mm multiplex verdient echt de voorkeur, er zijn op dit gebied genoeg mensen die denken dat het wel anders kan. Vaak echter wel met de ellende die u nu heeft als gevolg.

Wat de reden is om andere materialen te gebruiken zou ik niet weten, wellicht kosten maar die zijn nu waarschijnlijk veel groter dan die van een 1m2 multiplex.

Sterkte en succes.
 

Robert147

  • #5
Aan de kosten kan het niet liggen want het materiaal konden we van mijn schoonvader gebruiken.

Maar als mdf te dun is wat is dan het gevolg. Kan dat de pot niet dragen??? En scheuren daarom de tegels? Ik zou haast denken dat mdf sterker is dan gips. En volgens mij hebben wij 18 mm dik mdf gebruiket.
 

Kloek77

  • #6
Mdf is toch vrij slap spul in de zin dat het weinig veerkracht heeft. Je ziet het ook bij mensen die er boekenplankjes van maken, zonder ondersteuning gaat het op den duur vrijwel altijd doorhangen. Het zou ook kunnen dat het mdf vochtig is geworden, daar kan het slecht tegen, maar daar komt u vanzelf wel achter als u het eruithaalt.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Als er wat speling tussen de plaat en het frame zit, zal een plaat altijd werken en veren als er iemand op de pot gaat zitten.
Zeker met dunne 15x15 tegels gaat dit dan gegarandeerd scheuren op den duur.

Zoals ik al vaker aangegeven heb hier, beter is het een wandje van 5 cm Ytong blokken er voor te zetten, inplaats van welke plaat dan ook.

Zeker gezien het gewicht van de huidige moderne potten alleen al.

Vaak zeuren de mensen dan, van Ja maar dat scheelt zooooveel in ruimte.
Nou een plaat van 18 mm of een blok van 5 cm scheelt ook maar 32 mm.
Maar dan weet je wel zeker dat het in één keer goed is.
 

Robert147

  • #8
Oke, laten we er vanuit gaan dat het inderdaad de mdf-plaat is. Dan komt mijn volgende vraag. Hoe los ik dit op?

Is slopen echt de enige oplossing? Kan ik misschien de plaat iets versterken (vastezetten aan de vloer) en de kleine tegels vervangen door de dikke vloertegels (heb dit ook in mijn badkamer).

Jongens als ik aan slopen denk dan springen de tranen me in de ogen. Heb echt al teveel meegemaakt in dit huis. 3 Lekkages, 2 ramen vervangen, stucwerk moeten vernieuwen, defecte ketel, conflict over mijn vloer, alle frontjes van de keuken moet vernieuwd worden, tegels in tuin zijn verpest door de bestrater. En bijna alles heeft me een hoop geld gekost. Maar goed, ik zal jullie hier verder niet mee lastig vallen. Als jullie goede tips hebben voor dit probleem ben ik jullie eeuwig dankbaar.
 

Xr8

  • #9
De enige manier is om de plaat te vervangen door mulitplex of het Ytong muurtje. Zelf plaatsen wij de frames vrijwel altijd met een multiplex plaat, hierbij wel opmerken dat we deze aan het frame vastmaken met parkers, de plaat zit dus strak op het frame.
Als hier ruimte tussen zit dan zul je werking krijgen met kapotte tegels als resultaat.

Succes.
 

Fiesiekus

  • #10
Robert147 schreef:
Tenminste, het frame is gemaakt door mijn schoonvader (interieurbouwer), de wc is aangesloten door een loodgieter en de tegels door een tegelzetter. Allemaal vakmensen dus.

Hoe verklaar je dan dat het door het mdf komt? Het mdf--frame zit vastgeschroefd/ gelijmd op vuren houten balkjes.
Begrijp ik het goed dat het frame uit vurenbalkjes bestaat en zelf-bouw is? Dat, i.c.m. een MDF-plaat, lijkt me te veel beweging geven.
 

JanR

  • #11
Valt nog vel eens voor. Naar mijn inziens is het ingewerkte frame niet stabiel genoeg om de druk op te vangen. Je kan natuurlijk alles afbreken en opnieuw beginnen . Een oplossing is ook de ruimte opvullen met een verharde specie.
WC pot rondom met potloot aftekenen en wc verwijderen.
Onder de afvoer een gat in de wand maken maar binnen de afgetekende wc pot blijven.
De ruimte op vullen met een niet al te natte chappe.
Laten uitharden.
Gat dicht maken en kapotte tegels vervangen.
Wc pot terug plaatsen.
 

Robert147

  • #12
Er is me iets opgevallen. De wc-pot hangt aan de bovenkant ongeveer een halve centimeter van de wand, aan de onderkant hangt hij praktisch tegen de wand. ik kan er nog een net een velletje papier tussensteken. Is het mogelijk dat de pot verkeerd is gemonteerd? Dat het foam niet helemaal goed zit. Mijn loodgieter had de grootste moeite om de pot stevig op te hangen. Hij heeft hem meerdere malen aan moeten draaien en heeft hem meermaals vervloekt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #13
Het is misschien niet wat je wil horen, maar breek de boel maar af en maak het opnieuw met een stevig frame, watervast multiplex, goed vlak, en aan alle kanten verankerd.
Alle pogingen om het te repareren zijn tijdelijk en lossen niks op.
Kost alleen maar meer tijd, ergernis en geld.
 

Robert147

  • #14
@Frank: dat had ik inderdaad liever niet willen horen :cry: .

Maar toch snap ik iets niet. De pot hangt aan de Geberit-stellage (weet even de naam niet), dan kan er toch nooit heel veel druk op de tegeld uitgeoefend worden. Ik twijfel nog steeds aan de montage van het toilet zelf. Kijk, als het echt niet anders kan dan maak ik alles opnieuw (met andere, dikkere tegels) maar als het toilet echt niet goed hangt.... Ik zal maandag mijn schoonvader eens laten kijken.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #15
Dikte van de tegels maakt niet uit.
Uitlijning van toevoer en afvoer van water en bevestigingspunten is van belang.
Als de pot boven los hangt en een paar keer is vastgezet dan vrees ik dat het frame niet goed vast staat.
Alle krachten komen dan inderdaad als puntbelasting op die onderste tegeltjes die niet echt lekker gedragen worden door het MDF.
Van welk materiaal is de achterwand waar het frame tegen aanzit trouwens?
 

Fiesiekus

  • #16
Of de achterwand van de pot is niet mooi recht maar "bol". Productiefoutje?
 

Robert147

  • #17
Frank schreef:
Van welk materiaal is de achterwand waar het frame tegen aanzit trouwens?
Uhhh, is gewoon beton, hoe heet dat. kalkzandsteen volgens mij.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #18
Wat is het trouwens voor een inbouwreservoir.
is het zo een blok die aan de wand geschroefd zit, of is het een frame met poten er aan.
 

Robert147

  • #19
Hij zit aan de grond vastgeschroefd.

Op dit moment lijkt mij de oplossing van JanR nog de meest simpele, en da is de ruimte (gedeeltelijk) opvullen met specie. Alles slopen zie ik gewoon echt niet zitten. Ik heb al teveel gesloopt in de korte tijd dat ik hier woon. Het huis is nog niet eens klaar en ik heb al de nodige dingen moeten slopen/repareren die al wel afwaren.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #20
Ik zou dat niet doen, gezien de voorwand van mdf is.

Al het water dat in de specie zit, zal in de mdf wand trekken, en de mdf zal vreselijk uit gaan zetten door al het vocht.
Met als gevolg dat straks nog meer tegels gaan scheuren en van de wand af zullen vallen.

Mdf is nu eenmaal voor deze doeleindes niet geschikt.

Ja en ik weet het, je koopt een woning en laat veel dingen niet door de aannemer uitvoeren, omdat je denkt dat het goedkoper kan.
Maar je moet je goed bedenken dat je toch wel enkele vakmannen in huis moet halen om toch de klussen uit te laten voeren waarbij je bespaard denkt te hebben.

Alle respekt voor iedereen die bij je aan het klussen is geweest, maarja ieder zijn eigen vak zeg ik altijd.

Wil je het nu in eenmaal goed doen, verwijder dan de voorwand van het inbouwreservoir, en vervang die door een Ytong wandje.

Ik weet dat niet iedereen even handig is om een Ytong wandje te zetten, en daarom snel naar een houten plaat grijpt.
Maar het is 100 maal beter als dat er een houten voorwand voor komt.

Wij maken elke week minimaal 2 zeer luxe complete badkamers, en ik besteed soms ook werk uit aan andere mensen die voor ons badkamers maken.
Maar als ik zie dat die houten platen gebruiken, dan laat ik het ze altijd direkt afbreken.

Geeft niks als problemen in de toekomst, en gezien de garantie die we geven niet echt bevordelijk.

Maarja andere mensen hebben daar andere gedachten over.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu