Aansluiting nieuwe wand op bestaande wand

Oldchatterman

  • #1
In mijn nieuwbouwwoning bestaan de binnenwanden uit kalkzandsteen of cellenbeton (weet eigenlijk niet precies hoe ik het materiaal kan herkennen).

Ik wil in de keuken een voorzetwand maken, waarbij ik hoge kasten als het ware in de muur inbouw.

Bovenaanzicht:


In rood staan de nieuwe wanden weergegeven.

Van welk materiaal zou ik deze wanden nu het beste kunnen maken. Wat ik zelf het makkelijkst vind is een wand met gipsplaten, maar is de overgang van bestaande muur naar gipsplaat scheurvrij te maken?

Verder wil ik boven de kasten een nis maken, zoals op onderstaande schets is weergegeven:


Hoe kan ik het beste deze overspanning van 2.4 meter maken?
 

BeeTeeWee

  • #2
Kalkzandsteen is keihard, zwaar en wordt in de nieuwbouw voor de dragende delen gebruikt. De zijmuren van je woning zijn er waarschijnlijk mee opgetrokken. Daarop rusten dan de betonnen kanaalplaten van de verdiepingsvloer(en).

De binnenmuurtjes zijn vaak niet-dragend en lichter uitgevoerd, meestal in cellenbeton. Cellenbeton is zachter, lichter en vaak dunner (7 cm waarschijnlijk?).

Als de achtermuur in cellenbeton is uitgevoerd, zou ik ook voor de kastombouw voor cellenbeton kiezen. Het is makkelijk verwerkbaar (zagen, schrapen, lijmen etc) en goedkoop bouwmateriaal. Zorg wel voor passende ankertjes voor de verbinding met de achterwand.

Die nis kun je aan de voorkant denk ik het beste uitvoeren in 18mm MDF. De afstand van 2.40 meter treft daarbij ook: standaard wordt plaatmateriaal meestal in 1.22 x 2.44 meter geleverd.
 

Oldchatterman

  • #3
Om de nis te maken moet ik de kasten over een lengte van 2.4 m overspannen met een of andere constructie. De kubus die vlak boven de kasten komt (10 cm hoog, 30 cm diep) bezorgt me het nodige denkwerk. De kubus die langs het plafond komt is wat dat betreft eenvoudiger, die kan gewoon tegen het plafond aan bevestigd worden.

In het vorige antwoord wordt gesproken over een voorkant van MDF, maar dat zie ik nog niet helemaal voor me. In principe wordt de hele wand naderhand sausklaar gestuced en dat lijkt me niet echt mogelijk icm mdf.

Zou deze overspanning te maken zijn mbv een geraamte van metalstud icm gipsplaten? Een andere mogelijkheid waar ik aan zit te denken is de kubussen op de grond al van MDF maken en dan met gipsplaat bekleden. Wie heeft er nog tips voor me?
 

BeeTeeWee

  • #4
Als het de bedoeling is dat het geheel wordt gestuct, vergeet dan dat MDF. In dat geval kun je inderdaad het best een frame van metalstud (of balkjes van 44x69mm) maken en dat met stucplaat of gipsplaat bekleden.

Ik was er echter vanuit gegaan dat het een open kubus betreft, waarin je eventueel voorwerpen zet. Reken dan wel op beschadigingen van het stucwerk.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu