Designradiator moet aan staan, anders geen doorstroming

Sjaak het Schaap

  • #1
Situatie voor verbouwing badkamer:
Eénpijps system, radiatoren in serie geschakeld, voorzien van onderblokken. De radiatoren kunnen afzonderlijk worden bediend zonder dat dit voor problemen zorgt voor de afzonderlijke radiatoren.

Situatie na de verbouwing badkamer:
Nog steeds éénpijpssysteem. Máár met verschil dat de radiator in de badkamer is vervangen door een designradiator (type Aloha).
Het onderblok is niet meer aanwezig, wat tot gevolg heeft gehad dat de radiator in de badkamer altijd aan moet blijven, ten behoeve van de doorstroming naar de overige radiatoren.

En nu:
Nu zijn we weer aan het verbouwen en dacht ik. Laat ik dit probleem eens aanpakken, door vóór de designradiator een onderblok te plaatsen. Helaas, dit leidt niet tot het gewenste effect. De doorstroming is er wel, maar enkel als de designradiator aanstaat (feitelijk is er dus niets veranderd).

Wat doe ik niet goed? Wat had ik moeten doen? En had ik er überhaupt wel aan moeten beginnen en het probleem ergens anders moeten zoeken?

Verder, ik las dat er onderblokken bestaan voor een één- en twee-pijpssysteem, wat is eigenlijk het verschil? Misschien heb ik wel een verkeerd onderblok gebruikt!?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Waarschijnlijk heb je inderdaad een 2 pijps onderblok geplaatst.
In een 1 pijps onderblok zit een voorziening zodat het water kan doorstromen in geval van een gesloten radiator. Een 2 pijps heeft die niet, en is in feite enkel om radiators mooi af te werken, en om makkelijk aan te sluiten op flexibele buizen.

CONTROLEER wel even of je mischien niet een onderblok hebt wat voor zowel 1 als 2 pijps geschikt is. en je dus de bypass niet gewoon dicht hebt staan nu. Is te vinden in de gebruiksaanwijzing
 

Sjaak het Schaap

  • #3
Hoe kan ik controleren wat voor soort onderblok het is? Ik heb het blok nl. van mijn buurman gekregen (hij is timmerman) en heeft daar verder geen handleiding bij geleverd.
Verder, hoe weet ik dat de "bypas" open staat?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Tsjah dan wordt het een beetje een kwestie van proberen...
Als je het dopje er af draait, dan zit daar een imbus onder meestal.
Draai daar eens wat aan en kijk even wat er gebeurt...
 

Sjaak het Schaap

  • #5
Oké, ga maar eens proberen dan. Ik neem aan dat ik tegen de klok in moet draaien. Je hoort het wel.
 

Sjaak het Schaap

  • #6
Het blok staat en stond open. verandert niets aan het resultaat.

Overigens, op de designradiator zit een thermostaatkraan, kan dit van invloed zijn?
 

Xr8

  • #7
Op het blok moet 1/2 of 0.5 staan. Dit zijn zogenaamde 50% ventielen. In deze blokken is de aanvoer met de retour doorverbonden. Hierdoor maakt het niet uit of de radiator open of dicht staat. De volgende kan dan wel warm worden.

Staat er op het blok 1 dan is dit een gewoon blok zonder doorverbinding tussen aanvoer en retour.

Ook bestaan er van Jaga blokken welke voor beide geschikt zijn. De shunt tussen aanvoer en retour is bij deze instelbaar en afsluitbaar.

Succes.
 

Sjaak het Schaap

  • #8
Hieronder heb ik even een tekening gemaakt van het onderblok. En helaas heb ik geen 0,5 of 1 kunnen vinden. Het "uiteinde" links is overigens de inbus.



Mijn vraag is nu ook, heb ik het juist aangesloten gezien bovenstaande tekening. De rode boven en blauwe rechts gaan naar de radiator. Daarnaast wil even vermelden dat de afstand tussen de radiator en het onderblok twee meter is. Het onderblok is dus niet rechtsstreeks op de radiator bevestigd.
 

Sjaak het Schaap

  • #9
Op onderstaande foto zie je het onderblok dat bevestigd is op de aan- en afvoerleidingen in de badkamer. Welke de aan- en afvoer mijnsinziens zijn kun je zien in de tekening hierboven. De vraag blijft dan ook zijn de aan en afvoer goed aangesloten. Ik wil graag één en ander afsluiten voordat ik verder ga met het zoeken naar een oplossing van het hoofdprobleem (zie het allereerste bericht)

 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #10
Goed aangesloten,alleen kan ik niet zien of het een 1 pijps onderblok is.
 

Sjaak het Schaap

  • #11
Fijn dat het goed is aangesloten!!!

Bedankt hiervoor.
 

Xr8

  • #12
Als er niets opstaat dan het blok er tussenuithalen en de twee aansluitingen van de radiatoren dichtdrukken, als je er nu op de ene ingang waar de slangen nu op zitten blaast dan moet er uit de andere lucht komen, zoniet dan is het geen 50% ventiel.

Succes.
 

Sjaak het Schaap

  • #13
Goed idee, ik moet hem toch nog los halen.

je hoort het wel
 

Michiel_H

  • #14
Is er in dat vierkante plaatje tussen de slangen in een stelschroefje aanwezig? Zo ja, dan draai deze eens een kwart slag, bij de Jaga onderblokken kun je ze daar namelijk omzetten.
 

Sjaak het Schaap

  • #15
Nee, er is geen stelschroefje aanwezig op het plaatje. En, wat het vierkantje plaatje of symbool wel betekend, weet ik niet. Ik had gehoopt dat iemand het wist.
 

Utreg

Vaste Beantwoorder
  • #16
Vierkanten blokje is het merk waarschijnlijk Sar.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu