Rond gat maken in raam

A

Anonymous

Gast
  • #1
Hallo,

Kan iemand mij vertellen of het mogelijk is een rond gat (ca. 15 cm.) te maken in de ruit van een raam? Zo ja, hoe doe je zit?
 
A

Anonymous

Gast
  • #2
Roel,
dat kan, maar is wel lastig en ook wel wat werk. Je hebt een goede glassnijder nodig en een hulpstuk wat lijkt op een passer: een stevige zuignap met een arm eraan waar je de glassnijder in vastklemt. Bevestig de zuignap in het midden waar het gat moet komen, en kras dan eerst de uiteindelijke omtrek van het gat in. Dit is de meest kritische, zorg er voor dat er een mooie diepe en gelijkmatige groef komt. Maak vervolgens steeds kleinere cirkels, steeds met een 5-8 mm kleinere straal, totdat je niet kleiner kunt (de zuignap zit dan in de weg). Verwijder het hulpstuk, en maak een aantal kerven in het midden (horizontaal en vertikaal). Maak ook een aantal kerven dwars op de eerder gemaakte cirkels (van buiten naar binnen). Het lijkt dan aardig op een spinneweb. Vervolgens voorzichtig net naast het midden tikken zodat het glas barst en je kleine brokjes kunt losmaken, en steeds met de "knabbel"-openingen in de zijkant van de glassnijder een randje verwijderen en rustig naar de rand van de cirkel toe werken. Als je een nieuwe ruit aanschaft, dan kan een goed uitgeruste glasboer er machinaal een gat in maken.

Succes!
 
A

Anonymous

Gast
  • #3
ik heb hier een rechthoekige spiegel en er moet in de lengte 10 cm af!! ik heb een glassnijder gekocht voor max 6mm. ik heb al een kraslijn aangebracht waar het moet worden gebroken,moet ik dat er nu gewoon afkloppen??
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu