Vloerverwarming beneden en koude radiatoren in badkamer

Joost.niederer

  • #1
Ik heb een probleem met mijn vloerverwarming. In de woonkamer heb ik vloerverwarming als hoofdverwarming, de thermostaat hangt ook in de woonkamer. De vloerverwarming heeft tevens een thermostatische kraan die meestal op de hoogste stand staat. Als de gewenste temperatuur nu in de woonkamer bereikt is, dan gaat de CV lange tijd niet meer aan (het huis is zo goed geïsoleerd dat de warmte nauwelijks verdwijnt). Het gevolg is dat de badkamer en werkkamers boven niet meer warm worden. Hoe kan ik dit probleem best oplossen?
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #2
Door met de functie zoeken, eens te zoeken op dit probleem komt u al een heleboel oplossingen tegen.

Als er dan nog vragen zijn horen we dat graag.

Vr Gr
 

Joost.niederer

  • #3
Heb gisteren een paar uur gezocht op de site, maar dit specifieke probleem kwam ik niet eerder tegen, sorry.
 

Chathanky

  • #4
Je kunt de vloertemperatuur wat verlagen zodat de temperatuursoverschrijding minder wordt.
De ketel zal dan wat langer aan blijven en vaker aan slaan.
Je kan het beste elke 2 dagen enkele graden van je aanvoertemperatuur afhalen totdat je op de grens komt dat de kamer niet meer op gewenste temperatuur komt.
Daarna zet je hem weer iets hoger zodat ook met koude dagen de kamer op temperatuur komt.
Dat de thermostaat van je verdeler vol open staat is dan ook de waarschijnlijke oorzaak van je probleem.


Het aanwarmen duurt dan overgens wel langer van de woonkamer als je gebruikt maakt van je nachtverlaging bij het verlagen van de vloertemperatuur.
 

Joost.niederer

  • #5
Dank je!

Op dit moment staat de vloer-thermostaat op stand 4 of 5 (bijna maximaal) maar het is niet zo dat als de CV stookt, de vloer echt warm wordt.

Is het nog een optie om het water dat door de radiatoren stroomt als bij de ketel een lagere temperatuur te laten geven? Nu staat de watertemperatuur b.v. op 50 graden, ik zou daar 35 van kunnen maken op de CV-thermostaat, maar dan wordt de vloer helemaal niet warm meer... de bedoeling was wel een warme vloer.

Op dit moment stoken we 24 uur per dag dezelfde temperatuur, de woning is zo goed geïsoleerd dat het nauwelijks gas kost. We zouden 's nachts kunnen verlagen, maar ik vraag me af of dat veel zin heeft.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Als ik type "vloerverwarming regelen" dat krijg al diverse antwoorden betrekking hebbend op uw probleeem.

Maar goed uw probleem is met een WAregeling op te lossen omdat dan niet wordt gekeken naar de ruimte temperatuur in woonkamer.
Er wordt dan op basis van buiten temperatuur geregeld.

U kan dan onafhankelijk van de vloerverwarming de radiatoren gebruiken ook als het in de woonkamer al warm is.

Als u een warme vloer stookt dan is de temperatuur waarschijnlijk veel te hoog.
De maximale advies temperatuur (gezondheidsraad)van de vloer moet niet hoger zijn dan 32 graden en dat is niet echt warm te noemen.
(dat is niet de CVaanvoertemperatuur van het CV water naar de unit toe)

Doordat het zo goed geïsoleerd is reageerd de ruimte thermostaat heel traag en het heeft dus inderdaad geen zin om hiermee te verlagen want er gebeurd al zo weinig maar is wel de reden dat de CVketel nauwelijks brand en de radiatoren dus niet warm worden.

Vr Gr
 

Chathanky

  • #7
Is het nog een optie om het water dat door de radiatoren stroomt als bij de ketel een lagere temperatuur te laten geven? Nu staat de watertemperatuur b.v. op 50 graden, ik zou daar 35 van kunnen maken op de CV-thermostaat, maar dan wordt de vloer helemaal niet warm meer... de bedoeling was wel een warme vloer.
Als je je temperatuur door je radiatoren gaat verlagen is het resultaat precies het tegenovergestelde.
Je kunt beter je keteltemperatuur hoger mken zodat je radiatoren meer warmte gaan afgeven.
Je temperatuur van je vloerverdeler wordt door de termostaat op je verdeler aangemaakt, die moet je juist wat verlagen.

Probeer eerst maar eens je cv temperatuur naar bv 70 graden te brengen en kijk of je badkamer en slaapkamers warmer worden.
Het is nu ook niet echt het weer dat je cv warmte moet geven, zeker niet als je een goed geïsoleerde woning hebt.

Een totaal plaatje maken van jou situatie wordt een heel lang verhaal omdat er nog legio oorzaken zijn waarom je dit probleem hebt.
zo`n beetje alle gegevens moeten bekend zijn van je installatie en wat je werkelijk aan warmte verliest.
Het verlagen van de vvw kan soelaas bieden maar als het echt kou gaat worden kan het zijn dat je woonkamer niet op temperatuur komt.

Als je nooit nachtverlaging toepast en dat is ook niet zo interessant meer bij een zeer goed geïsoleerd huis dan bied een weersafhankelijke regeling vaak wel een uitkomst en zal in dat geval ook niet veel duurder stoken zijn.
Je vloer zal dan ook weersafhankelijk op temperatuur komen mits de cv temperatuur onder je aanvoertemperatuur komt van je vloerverwarming.
Uitdaging dan is weer dat je radiatoren ook genoeg vermogen leveren met deze lage temperaturen maar aangezien jou klacht denk ik dat dat niet gaat.

Een zoneklep komt dan in zicht die je vloerverwarming kan regelen als de kamer op temperatuur is.

Het is al met al lastig om een goed oordeel te vellen.
Maar aangezien dat je radiatoren met 50 graden gevoed worden zal ik eerst deze wat hoger zetten met 70 en als dat niet voldoende is 80 tot 90 graden. (niet energiezuinig maar de keuze is dan niet anders met je huidige installatie)
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #8
Vroeger, toen het leven nog simpel was, had ik ook al vloerverwarming, maar die werd geregeld door een motorgestuurde driewegklep die het water voor de vloer mengde. De ketel stond gewoon op een constante temperatuur van bv 70 graden. Daarmee werden de radiatoren op de verdieping (met thermostaatknop) gevoed. :)

Tegenwoordig, nu het leven ingewikkeld is geworden, lukt dat allemaal niet meer. Met een moderne modulerende ketel is de motorgestuurde klep overbodig geworden. Die staat nu in een vaste stand. Resultaat: als de woonkamer op temperatuur is gaat in de rest van het huis de verwarming uit. De ketelwatertemperatuur gaat immers omlaag.:cry:

Ik zie zo vlug geen eenvoudige oplossing voor dit probleem. Ik kan de stand van de driewegklep wel veranderen, maar dan wordt de vloerverwarming vervelend traag.

Groeten, Hein
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #9
Vandaar dat men tegenwoordig een weersafhankelijkeregeling gebruikt voor dit soort gevallen.

Minimaal instelling om de vloer warm te houden en maximale instelling instelbaar met een klok voor de radiatoren in huis en past de temperatuur aan voor wat minimaal nodig is om het huis te verwarmen.

Zo zie je maar, overal is tegenwoordig een oplossing voor :wink:
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ja, dat klopt wel, maar ik had het dan ook over een eenvoudige oplossing. :wink:

Groeten, Hein
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu