Advies omtrent badkamer ventilatie

Subbase

  • #1
Mijn nieuwe badkamer wordt 2.5*2.5*2.5 =16m3.
Vermenigvuldigd met 10-15 betekend dit 156 - 234 m3/uur debiet.

Nu zie ik bijna overal standaard badkamer afzuigers maar die zijn bijna allemaal 95 m3/uur en sommige 160m3/uur. Is mijn badkamer dan zo groot??

De badkamer situatie is als volgt.
Ik stap de deur links binnen. Recht tegenover de deur zit een raam en roostertje. Rechts naast de deur staat de douche kabine. In de rechterhoek staat een hoek Whirlpool.

Ik zit dus te twijfellen over de volgende manieren van afzuigen en heb daarbij mijn bedenkingen gezet. Sowieso moet er een timer op zitten.

1) Badkamerventilator van min 230m3/uur die naast het raam (dus boven bad) door de muur naar buiten gaat. In dit geval moet het badkamerraam/rooster dicht en een rooster in de deur om te zorgen dat de lucht door de hele badkamer trekt anders is in de douchehoek geen werveling lijkt mij. Verder lijkt condensvorming bij zo'n korte weg een probleem. Hoe veel pijp mag er eigenlijk achter zo'n badkamer ventilator?

2) Badkamerventilator van min 230m3/uur die tussen het bad en de douche in het plafont gaat. Achter de vent. gaat een 1.5M buis door de zolder en vervolgens door een dakafvoer. Dubbelwandige afvoer ivm met condens

2) Buisventilator en 1 afzuigpunt tussen douche en bad in. Rooster in deur en rooster in raam kunnen dan beide gebruikt worden lijkt mij. Alleen lees ik dat buisventilator geen primair afzuig systeem is maar meer een hulpstuk voor natuurlijke ventilatie, verder lees ik dat je dan sowieso een dubbelwandig dakuitvoer moet ivm condens.

Sowieso stond ik te kijken van de prijzen voor dit soort system, zijn die allemaal zo duur? (timer)

Nu is mijn vraag wat het beste is en waar ik verkeerde bedenkingen heb. Advies is welkom!
 

Fiesiekus

  • #2
Het is allemaal niet zo moeilijk en hoeft niet zo uitgebreid. Met een afzuigsysteem met vochtsensor (i.p.v. timer) kunt u aan de onderkant van uw berekening gaan zitten: 160 m3/uur. Dan blijft de afzuiging in werking totdat er voldoende waterdamp is verwijderd. Dubbelwandig is niet nodig.

Bovendien zijn die getallen van ventilatoren ook maar een "slag in de lucht", ze moeten in combinatie met het drukverschil (zeg maar de buislengte en -weerstand etc.) gegeven worden.

Uw analyse van de goede plek van afzuiging&toevoer verse lucht is correct.

Zoek eens op "hygrostaat".
 

Chathanky

  • #3
Het bouwbesluit schrijft 14 dm3/sec. voor, oftewel een ruime 50m3/h.

10 tot 15x per uur is heel veel. (het klopt dat dit wordt aanbevolen)

Met de genoemde producten van 95m2 voldoe je ruimschoots aan de eisen.

Dan nog een motivatie waarom je dit mischien niet moet doen.
Je gebruikt de badkamer niet de hele dag en met wat minder debiet waai je niet uit je verschoning als je gaat douchen of eens lekker in bad ligt (en de omgeving doet denken aan een vliegveld).
Neem dan een kleinere ventilator die je wat langer laat nadraaien of desnoods gedurende de dag.
Dit is beter ook, je ventileerd de ruimte met 250m3 tijdens het gebruik geheel schoon. Dus weinig condens op de spiegel en tegels. Maar het gene wat condenseert of de doeken die nat uitgehangen zijn blijven nog lange tijd uitdampen totdat het droog is.
Met een kleine ventilator ventileer je dit gedurende die tijd weg.
Een grote ventilator laat je niet de hele dag draaien. Niet voor het energieverbruik maar ook niet voor het lawaai.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #4
Kijk eens naar buisventilatoren, die hebben meestal een veel grotere capaciteit en zijn ook nog eens veel stiller in het gebruik.

suc6

Gerrit
 

Yeki

  • #5
En je hebt ook 'Silent 200' types met een debiet van 200 m3/h.
De diameter van je afvoerbuis is wat mij betreft ook van belang. Je zou de aansluit-diameter van verschillende badkamerventilatoren kunnen bekijken en hierop je keuze baseren.
 

Subbase

  • #6
Ga dus maar voor een 120mm buisventilator met timer.

Pfff zeg. Ben vandaag 4 zaken afgeweest voor een buisventilator met timer. Die liggen niet voor het oprapen zeg. Volgende week weer proberen en anders maar een internet adresje zoeken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Ga gewoon even naar de vakhandel, daar vraag je meestal niet mis en anders hebben ze het de volgende werkdag in huis.

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu