Hoe repareren rieten stucplafond?

Ster100

  • #1
Ik wil scheuren en oneffenheden wegwerken in plafond. Waaruit bestaat het plafond, van boven naar beneden: houten dragers, rachels, riet, stuc. De latex of wat het ook was heb ik verwijderd en ik kijk nu tegen een redelijk goed stucplafond aan. Maar nu wil ik de scheurtjes en de oneffenheden (sommige delen hangen iets lager b.v. 3 mm.) verwijderen.
Doe ik dit met een zeer flexibel (vul)middel of met een soort vlies (kleine stukjes of enorme lappen)?
Het plafond zit onder een houten vloer dus het zal altijd enigszins blijven werken
 

Fiesiekus

  • #2
Met gips (roodband bijv.).
 

Ster100

  • #3
Roodband? is dat genoeg elastisch?
 

BeeTeeWee

  • #4
Zo "elastisch" hoeft dat plafond niet te zijn hoor. De houten vloer erboven ligt op balken, waaronder een raggelwerk zit, waaronder weer een rieten mat met waarschijnlijk ijzerdraad is opgehangen. Die mat is ooit dichtgesmeerd met een stucmortel / gips.

Als je 'm weer met Rotband (of een bekende lijm voor kalkcementblokken) afwerkt, kan ie zo weer 100 jaar mee. De aansluiting met de wanden zou ik met wat acrylaatkit dichten, dan zie je daar eventuele krimpscheuren ook niet ontstaan.

Als een plafond echt heel slecht is, of als je veel last hebt van bijvoorbeeld zwaar vrachtverkeer (trillingen), dan zou je toch nog zorgen kunnen hebben over eventuele scheurtjes die na verloop van tijd kunnen ontstaan: "men" werkt wel eens met zo glad mogelijk glasvlies, dat er in zo groot mogelijke banen overheen wordt geplakt. Dat is na het aanbrengen te latexen en zorgt ervoor dat het plafond "bij elkaar wordt gehouden" en onttrekt de scheurtjes aan het zicht. Succes!
 

Jarnos

  • #5
Ik zit met dezelfde situatie,en had al het idee om er glasvlies op te plakken en dan gewoon latex erover.... Gebeurd dus blijkbaar vaker en zou moeten werken zie ik in bovenstaand bericht!

Bedankt en ook succes ermee :mrgreen:
 

Fiesiekus

  • #6
Ben bang dat je met alleen latex over glasvlies geen egaal oppervlak krijgt; je blijft iets "ribbeligs" zien.
 

BeeTeeWee

  • #7
@Fiesiekus: dat valt mee, ik heb onlangs glasvlies gezien dat al heel glad van zichzelf was. Maar ik zou geen visgraatmotiefje nemen, nee! :lol:

Ook met het overal verkrijgbare ruitjesglasvlies lukt het best, maar dan moet je inderdaad wel een aantal lagen latex opzetten voor je de ruitjesstructuur niet meer ziet.

De TS zei overigens dat z'n plafonds er nog wel redelijk bij hangen. Dan zou ik me nog helemaal niet aan glasvlies wagen, stuccen en schilderen volstaat dan.
 

Ster100

  • #8
Van de vraagsteller: aan stucadoor gevraagd en hij denkt dat glasvlies voor lange tijd goed blijft zitten. De erg grote verschillen smeer ik egaal met Roodband. Plafond eerst plaatselijk voorbehandelen? voordat ik Roodband aanbreng?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu