Kortsluiting in droger Miele Novotronic T495C

Maycke

  • #1
Ik heb een Miele droger, type T495C, van 6½ jaar oud. Twee jaar geleden moest de printplaat vervangen worden en nu heb ik helaas weer een storing. Ik heb de vraag al wel vaker gezien op dit forum, maar nog niet echt een duidelijk antwoord gevonden.

Als ik de droger aan zet op 'kastdroog' begint hij net als anders te draaien. Totdat hij van linksom rechtsom begint te draaien (of andersom dat kan ik van de buitenkant niet zien) en dan, dus iedere keer op exact hetzelfde moment, slaat de hoofdstop beneden door.

Vanmorgen Miele gebeld en het volgende advies gekregen: de droger op het programma '15 minuten koud' zetten en zonder was erin laten draaien. Dit nogmaals herhalen en dan zou 'ie het weer moeten doen. Beetje vreemd advies voor mijn gevoel, maar ik heb het natuurlijk toch geprobeerd. Je weet maar nooit..... Een servicemonteur van Miele is duur genoeg :-D Maar helaas, hij doet het nog steeds niet goed. Verder zoeken dus naar het probleem.

Pluizenfilters in en onder de deur zijn gereinigd en droog gemaakt en de condensor is gereinigd. Maar dat is het reguliere onderhoud dat ik al 6½ jaar lang doe, dus daar zal het niet aan liggen.

Stel nou dat het aan het verwarmingselement zou liggen, zoals vaak op dit forum wordt geopperd, waarom is het dan precies op het moment van wisselen van draairichting dat die kortsluiting ontstaat?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Een hoofdstop lijkt me wat onwaarschijnlijk.
Kun je misschien even aangeven wat je precies bedoelt met de "hoofdstop"?
Want dit zit meestal in een meterkast aan beveiligingen:
  1. Een hoofdzekering (hoofdstop) vóór de meter, die kun je meestal niet zelf vervangen of weer aanzetten.
  2. Een aardlekschakelaar, beveiligt een aantal groepen tegelijk, heeft een klein testknopje.
  3. Een stop of zekering, als schroefpatroon of als "schakelaar" uitgevoerd
Zelf denk ik dat het om de aardlekschakelaar gaat, maar het is handiger dat zeker te weten.

Het kan zijn dat er iets mis is met een wikkeling van de motor, en daardoor een aardlek, maar het is ook denkbaar, dat de verwarming pas aangaat op het moment dat de trommel die andere kant op gaat draaien, dat kan ik niet nakijken.

Een probleem met het verwarmingselement behoort dus wel degelijk tot de eventuele oorzaken... Vaak is er stof om de aansluitingen van het verwarmingselement verzameld, en wanneer dat nat wordt krijg je een aardlek.

Draait de machine wel als je de temperatuur op alleen 15 minuten koud zet? En doet ie het dan wel in beide richtingen? Dan is het beslist het verwarmingselement...
 

Maycke

  • #3
Ik heb een meterkast met zwarte schakelaars die omhoog (aan) en omlaag (uit) kunnen. Rechts daarvan zit een groene schakelaar met een sticker eronder met daarop: aardlekschakelaar "witte groepen", daarmee is jouw vraag waarschijnlijk beantwoord :lol:

En ja, in het 'koude' programma draait de droger prima in beide richtingen.

Zo te horen dus zeker de moeite om even de schroevendraaiers en inbussleutels te voorschijn te halen om het verwarmingselement even na te kijken?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik denk het wel, maar ik kan je zelf geen aanwijzingen geven hoe je er bij moet komen.

Misschien staat er op het forum wel wat daarover, eventueel de zoekfunctie gebruiken, of wachten op aanwijzingen van een witgoedspecialist.
 

Maycke

  • #5
Ja, er staat inderdaad (gelukkig!) elders op het forum tot in detail beschreven hoe ik daar bij moet komen, dus dat ik ga het zéker proberen. Een paar schroeven kan zo moeilijk niet zijn toch? :wink: (Ach, de garantie is toch al verlopen......)

In ieder geval vast bedankt voor je supersnelle reacties en ik laat weten of het aan het verwarmingselement lag.
 

Maycke

  • #6
Zoals beloofd nog even een reactie: het is ons eergisteren gelukt!!!
Dankzij de zéér gedetailleerde beschrijving van een witgoedspecialist op dit forum, konden we prima zelf bij het verwarmingselement komen.

Helemaal schoon gemaakt, alles verder schoon gemaakt waar we bij konden en de boel weer in elkaar gezet en hij doet het weer!! Inmiddels weer een wasje of vier probleemloos gedroogd, dus nu maar hopen dat we weer even vooruit kunnen.

Hartstikke goed dat dit forum er is en heel erg bedankt voor de supersnelle reacties en perfecte werkbeschrijvingen!! Hulde aan klusidee.nl Ik suur het zéker door aan familie en vrienden! :super:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Geweldig dat compliment, en heel mooi dat het gelukt is! :prima:

Ik heb nog één vraag, want ik ben aan het zoeken geweest, maar kon het niet vinden...
Welk onderwerp stond die beschrijving in?
Zou handig kunnen zijn voor een volgende met hetzelfde probleem!

Je kunt het adres van dat onderwerp zien, door met je rechtermuisknop op de titel ervan te klikken, dan snelkoppeling kopieren.
 

Maycke

  • #8
Ik ben al een paar keer aan het zoeken geweest, maar kan het exacte onderwerp natuurlijk niet meer terug vinden....

Ik had voor mezelf de tekst gekopieerd en in een Word-bestandje gezet om uit te kunnen printen en mee naar boven naar de droger te kunnen nemen. De tekst zelf heb ik nog wel. Hier komt 'ie:

"Om aan het verwarmingselement te geraken: in de achterplaat (met gaatjes) in de trommel, zitten in het midden twee iets grotere gaten. Deze moet je bijna horizontaal plaatsen door aan de trommel te draaien, met een inbussleutel de dan vrijgekomen schroeven losschroeven, (zelfde formaat als de 6 inbusschroeven rond de geperforeerde plaat) en dan die 6 andere ook losschroeven.

Dan kan je de achterkant van de trommel verwijderen. Dan dien je nog 3 of 4 schroeven van 7 mm los te schroeven, dan komt de volgende plaat eraf en dan kan je het verwarmingselement er gewoon uitschuiven naar boven.

Dit laten nameten moet je bij een elektrowinkel doen omdat je daar een megger voor nodig hebt en dit niet gaat met een gewone multimeter, indien er een nagel of een schroef tussenzit of te veel stof en je dit kunt verwijderen is je probleem opgelost, indien niet zal je een nieuw verwarmingselement moeten aanschaffen."

Met deze beschrijving is het ons prima gelukt.
Onze elektrowinkel (in Breda) had geen megger, want dat zou volgens hen een heel groot apparaat zijn??? Na laten meten lukte dus niet, dus hebben we besloten het eerst goed schoon te maken en dat te proberen.
We hebben een klein flesje met van die 'perslucht' gekocht en het verwarmingselement helemaal schoongemaakt. Daarna de boel weer in elkaar geschroefd en alles deed het weer als vanouds.

Hopelijk zijn hier meer mensen mee geholpen!!
 

Gerrit

  • #9
Mooi dat het gelukt is en bedankt voor de melding.
 

Sayhello

  • #10
Vaak komt dit probleem door het niet vaak genoeg reinigen van de condensor en "fijn filters" halve maantjes in de deurrand. Deze moet men verwijderen en goed uitgespoelen onder de kraan. Als deze filters dicht raken dan vormt zich erg veel condens binnen in de machine. Wat weer leid tot aardsluiting in het verwarmings element.

( Verwarmingselement kan men ook droogmaken met behulp van een fohn of beter is een verffohn.)
 

Maycke

  • #11
De hierboven beschreven handelingen doe ik zéér regelmatig. De pluizenfilters in en onder de deur reinig ik iedere wasbeurt en de condensor iedere maand. (Dat is dus 12 keer per jaar, al ruim 6 jaar lang!) Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die dit zo intensief doen, dus het lijkt me niet echt waarschijnlijk dat het daar aan heeft gelegen.
 

Sayhello

  • #12
Spoel je de halve maantjes ook echt onder de warme kraan? Mijn ervaring is dat mensen wel schoon maken maar dat het fijne gaas wat in de filtertjes zit is dichtgeslipt/gekalkt.

Er zijn idd maar weinig mensen die hun witgoed apparatuur zo intensief reinigen/onderhouden, wat wel de levensduur van je apparaten verlengd. :wink:
 

Maycke

  • #13
Ja, ik spoel ze ook echt af onder de kraan. Als ik drie wassen achter elkaar droog, maak ik het tussendoor wel even 'droog' schoon, maar spoel ik ze bij de derde was alsnog onder de kraan af. Dus in ieder geval iedere dag dat de droger draait.

Helaas is de droger gisteren alsnog/alweer stuk gegaan. Bij 6½ jaar niet overdreven gebruik (wasje of 5 in de week) en bij strict schoonhouden, dus helaas toch niet zo'n hele lange levensduur. Nou kom ik uit een Miele-familie en heb dus wel vetrouwen in het merk. Mijn Miele wasmachine draait al 6½ jaar zonder problemen en met bijna 10 wassen per week wordt die best intensief gebruikt. Dus de nieuwe droger wordt toch weer gewoon een Miele hoor .... vanmiddag maar eens gaan zoeken :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu