Voorzetwand keuken

Red

  • #1
Onze keuken is 6,6m lang en bestaat uit 3,3m originele keuken en de rest is aanbouw. Nu is het helaas zo dat de muur van de aanbouw ca 9 cm versprongen staat tov de originele keuken muur. De beide muren staan wel in elkaars verlengde (dus niet scheef), maar de originele keuken muur staat dus een stukje naar achter. Nu komt er een nieuw keuken blok wat langer is en moeten beide muren één geheel gaan vormen.

Dat wil ik doen door vóór de originele keukenmuur (kalkzandsteen) yTong blokken te metselen van 7cm dik, op 1 a 2 cm afstand van deze muur. De ruimte tussen de yTong blokken en de kalkzandmuur wil ik volgooien met specie. Deze muur wil ik eigenlijk zonder profiel op de smeerlaag van de keuken plaatsen. Het muurtje zou ca 3,3m lang worden en 2,6m hoog en aan beide zijden (L+R) ingesloten.

Aan deze nieuwe voorzet wand komen straks de keukenkasten te hangen en de muur wordt ook deels betegeld.

Is dit een goed idee, of is het verstandiger, een kalkzandsteen te gaan gebruiken (amstelformaat, op zijn kant =72mm), ivm sterkte.

Xella vindt een yTong wand van 7cm dik kennelijk te dun voor keukenkastjes aldus hun website, maar men gaat daar wel uit van een vrijstaande muur en dat is deze niet.
 

Kees61

  • #2
Waarom schroef je geen 2"x 3" -en op de muur met een gipsplaat er tegen? Dan kan je een keurig strak wandje maken. Leidingen kan je er mooi tussen leggen.
Waar de kastjes moeten hangen kan je extra hout bevestigen om in te schroeven.
 

Red

  • #3
Nou ja ik ben bang dat het stucwerk op de overgang van gips naar muur op den duur zal scheuren omdat gips niet zo stabiel is. Daarnaast is de bodem waar het op moet komen staan niet vlak dus kan ik niet zomaar een profiel vlak, op de vloer schroeven. Ook moet ik er aan de boven zijde uiteindelijk metalstud profiel op kunnen schroeven om later het plafond aan te hangen. Vandaar dat ik op het *stevige* spoor zit :cool:
 

Kees61

  • #4
Vlak op de vloer?
Je schroeft de profielen toch staand tegen de muur?
En hoog genoeg laten doorsteken, dan kan je later precies zien waar je je plafond aan kunt bevestigen. Ook aan die profielen dus.

Ik weet niet hoe de overgang van muur naar gipsplaat zal blijven.
Misschien reageert er nog iemand.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
De beste ouderwetse manier is natuurlijk om er een klampsteen voor te metselen.
Ook de nieuwe muur met een paar ankers vastzetten op de bestaande muur.
Dan op de overgang van de nieuwe en de bestaande muur een stukgaasje plakken, en de gehele muren mooi vlak stucen.
In de ruimte die dan overblijft tussen de bestaande en de nieuwe muur, kun je mooi de water, afvoer en elektra leidingen leggen.

Zo kun je zonder problemen alles ophangen aan de muur.
 

Red

  • #6
Dit voorstel spreekt me wel aan, maar wat is precies een klampsteen? Is dit een steen die meer aan de bestaande muur (kalkzandsteen klinker)hangt(plakt) dan dat deze staat op een fundering/vloer? of zit ik er nu naast.

Niet om het een of het ander, maar voor de eens per 30 jaar dat we een verbouwing als deze doorvoeren hoe ik wel van robuuste oplossingen, dat past ook een beetje bij het huis.
 

Fiesiekus

  • #7

De dikte van de muur hangt ook samen met de afmetingen van de baksteen. Klampmuren worden hoofdzakelijk gebruikt als scheidingswand of als voorzetmuur om een muur dikker te maken. De stenen worden bij een klampmuur op hun smalle kant (strek) gemetseld.
 

Red

  • #8
Ok, en zon klamp muur staat op een fundering of hangt deze hoofdzakelijk via ankers aan de basis muur?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
De klampmuur kan gewoon op de vloer wanneer het een betonvloer is.
Op een houten vloer eerst een balk van dezlfde dikte plaatsen als de stenen van de klampmuur.

De ankers zijn bedoeld om de klampmuur vast te maken aan de bestaande muur.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu