Eiken houten vloer of laminaat of ???

Joost.niederer

  • #1
We twijfelen erg t.a.v. de vloer op de 1e en 2e etage van ons nieuwe huis. De 1e etage is een slaapkamer, werkkamer en overloop (samen 70 m2) en de 2e etage is twee werkkamers en een overloop (samen ook 70 m2).

Ik vind een eiken vloer erg mooi, van dat groffe eiken waar je knoesten ziet en wat niet te glad is, maar dit is erg duur. Laminaat is een alternatief maar dat is ook niet echt goedkoop en ziet er toch uit als kunststof.

Hoe zit het eigenlijk t.a.v. krassen in eiken vloerdelen of laminaat?

En is het leggen van beide soorten even eenvoudig/moeilijk?
 

EdP

  • #2
Er zijn laminaatvloeren die er echt wel heel deftig uitzien. Die zitten dan in het niet zo heel goedkope segment. Soms zelfs ontloopt de prijs ervan niet of nauwelijks de prijs van een voordelige massief houten vloer.

Laminaat is altijd gevoeliger voor met name deuken. Als er eenmaal een stuk toplaag af is (vallend mes / dartpijl / hamer / schroevendraaier / ...) is het ontmaagd. De vaak groene of bruine onderlaag steekt dan schril af bij de rest. Je kunt wel met kleurpasta aan het werk maar het blijft behelpen. De juiste kleur moet bijv. voorhanden zijn.

Hout daarentegen, deukt hoogstens in. Daarbij krijg je geen kleurverschil. Kleine deukjes zijn met vochtige doek en strijkbout te verhelpen. Krassen horen er een beetje bij. Hout vraagt wel meer onderhoud, af en toe moet er opnieuw geolied of gewaxt of geschuurd en gelakt worden, al naar gelang de afwerking natuurlijk. De uitstraling is natuurlijk wel echt, net als de klank en het gevoel.
 

Rema

  • #3
Als ik de keuze had tussen massief hout of laminaat zou ik altijd voor hout kiezen. Als hout wat lelijker wordt kan het altijd opnieuw gelakt worden, maar met laminaat kun je zelf niets.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Er is ook laminaat te koop met een echt houten toplaag, misschien is dat een alternatief ?
Het is niet te gek duur en zelf te leggen.
 

Doortje

  • #5
Dan is het geen laminaat meer !
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat moet u aan de fabrikant vertellen :wink:
 

Kvido

  • #7
We hebben op onze bovenverdieping een 3-laags parket (zo heet het geloof ik).
Gewoon 3 houten lagen haaks op elkaar gelijmd. De bovenste laag is of gelakt, of in was, olie ... wat je maar wilt. Het is mogelijk om de vloer ev. te schuren en nieuwe laklaag te geven als het nodig is.

Het is dus hout maar de dikte van de planken is maar 14 mm tegenover massief houten planken (i.v.m. dorpels).

Laminaat vind ik persoonlijk gewoon niet mooi.
 

Kloek77

  • #8
Dan doe ik ook nog maar even mijn bijdrage aan dit topic,
"laminaatparket" of hoe je het ook wilt noemen is i.d.d. een gunstig alternatief voor zowel een massieve vloer (qua prijs) en laminaat (qua uitstraling)

Ben zelf vandaag in mijn huis aan het leggen geweest, een vloer van 15 mm driestrooksparket met een toplaag van 4 mm eiken.

4 mm is niet veel maar het ziet er wel uit als eiken en je kunt het nog 1 a 2 keer opschuren en overlakken na een paar jaar.

De kwaliteit van het spul valt me niet tegen voor de prijs van 16,50/m2

Hier wat foto'tjes om een indruk te geven:



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Ziet er goed uit.
Jammer dat de wasknijpers niet van hetzelfde hout zijn :denk:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu