Nieuw onderwerp Reageren Ga naar pagina   Volgende
A3frogt


Geregistreerd op
2-11-2006
Berichten: 12

Almere
02 November 2006, 15:15   Stadsverwarming en klokthermostaat
Hallo,

Ik heb een klokthermostaat die ik op de bestaande stadsverwarming wil aansluiten in Almere. Hier zit alleen een knop met de waarde 1 t/m 5, waardoor je nooit kunt zien welke temperatuur je aan het instellen bent!
Vandaar mijn keuze voor een klokthermostaat.

Nu komt er op het apparaat alleen een metalen(?) leiding uit, waarbij ik tot de veronderstelling was dat dit (hopelijk) een drie-aderige draad zou zijn...

Hoe werkt dit systeem, en is het eenvoudig dit te vervangen?
Alvast dank!

Mvrgr A3
Klusidee
Kees
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
28-12-2004
Berichten: 11659
02 November 2006, 16:09  
Misschien even een foto plaatsten van het huidige thermostaat?
En het gedeelte waar die draad vandaan komt?

Het zou heel goed kunnen zijn, dat de metalen draad de verbinding is met een temperatuurs-sensor/instelling van een (soort) thermostaatklep/regelaar. Die kun je niet zomaar onderbreken...

Zoals bijv. deze:


Utreg
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
12-10-2005
Berichten: 3993

Klusidee-city NL
02 November 2006, 16:59  
A3frogt,


Die knop is een thermostaatknop/kraan.

Je kan wel een klokthermostaat plaatsten,maar dan moet je wel een zoneklep van 24 volt plaatsten.

Dat is een klep tussen de aanvoer of je retourleiding wat jou het mooiste uitkomt .
Jan
Algemeen beantwoorder Moderator

Geregistreerd op
16-2-2005
Berichten: 33641
02 November 2006, 17:24  
Is het niet handiger een gewone thermometer ergens op te hangen en de thermostaatknop gewoon te laten zitten ?
Addie
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
19-1-2006
Berichten: 179
02 November 2006, 20:53  
Op de meeste thermostaatkraanen kan je een thermische motor plaatsten.

Als er bij de stadsverwarmingsunit een kraan zit met een bediening op afstand, zoals op de onderste afbeelding van het plaatje van klusideekees kan je hier een thermische motor voor in de plaats zetten.

Deze motor kan je dan sturen met een klokthermostaat.
Utreg
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
12-10-2005
Berichten: 3993

Klusidee-city NL
02 November 2006, 22:00  


Dit bedoel ik,hier sluit je de klokthermostaat op aan.

En je zet de thermostaatknop op 5
A3frogt


Geregistreerd op
2-11-2006
Berichten: 12

Almere
02 November 2006, 22:20   Afbeelding Danfoss Thermostaat
Beste Klusidee Kees,

Hierbij de afbeelding van de thermostaat, ik hoop dat je hem op deze manier kan zien Confused

Dit is beter denk ik...



Mvrgr A3


Laatst aangepast door A3frogt op 02 November 2006, 22:32, 1 keer bewerkt
A3frogt


Geregistreerd op
2-11-2006
Berichten: 12

Almere
02 November 2006, 22:22   Zoneklep
Beste Utreg,

Zo'n zoneklep, hoe is daar aan te komen, en is die makkelijk te installeren?

In ieder geval allen bedankt voor de overweldigende reacties Razz

Mvrgr A3
Klusidee
Kees
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
28-12-2004
Berichten: 11659
02 November 2006, 23:39  
Ik zie de knop, maar niet de draad naar de cv-installatie of toevoerbuis, en ook niet het onderdeel waar die draad aan vast zit.
Dit is het regelgedeelte van een radiatorthermostaat of dergelijke, dat inderdaad meestal met een hol draadje verbonden is met de eigenlijke regelaar.

Kun je daar nog iets van fotograferen, dan weten we zeker wt er nu eigenlijk met die knop geregeld wordt.

Tot dat moment valt er met deze foto naar mijn idee niet echt veel te vertellen over een eventueel aan te sluiten klokthermostaat van welke vorm dan ook...

Een zoneklep ertussen zetten lijkt me overigens vrij zwaar geschut. Indien het een normale radiatorthermostaat is, kan er wellicht zonder al te veel verbouwing een (afstand bestuurd) klokthermostaat op aangesloten worden.

Maar eerst maar eens weten wat er met die knop geregeld wordt!
Utreg
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
12-10-2005
Berichten: 3993

Klusidee-city NL
03 November 2006, 06:19  
Wat Kees al zegt hoeveel radiatoren/convectoren regel je met die knop ?



Of heb je maar 1 radiator. Confused

Die zoneklep gaat meer voor de hele installatie.
A3frogt


Geregistreerd op
2-11-2006
Berichten: 12

Almere
03 November 2006, 09:24  
Ik zal eens kijken of ik daar nog een foto van kan maken, ik heb hem nl. al eens een stukje van de muur gehad. Het is idd een hol draadje wat aan deze regelunit verbonden is.
Ik ben hier net komen wonen, dus vandaar dat ik nog zoekende ben Wink
Stadsverwarming is dan ook nieuw voor mij, ik neem aan dat ik in de meterkast wel e.e.a. kan vinden?

Alle radiatoren (stuk of 8, allen voorzien van een thermostaatkraan) worden warm in huis als ik deze knop op een hogere stand zet, maar ben eigenlijk op zoek naar een oplossing dat ie 's avonds gewoon uit gaat, en net voor ik opsta weer aan Smile
Kees
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
28-12-2004
Berichten: 11659
03 November 2006, 13:41  
Ik vermoed, dat er in of in de buurt van je meterkast een soort thermostaatkraan / regelklep zit, waar het (holle) draadje van deze thermostaatknop heen gaat. Deze kraan regelt dan de totale hoeveelheid watertoevoer voor alle kamers, naast de specifieke regelingen per radiator.

Probeer dus het draadje te volgen, en kijk waar het op uitkomt, en maak drvan een foto.

Staan er eventueel gegevens op die regelklep (merk/type of een los nummer) vermeld dat dan ook, alle beetjes helpen...
Pepjo
Vaste Beantwoorder

Geregistreerd op
7-1-2006
Berichten: 5449

Hutje op de Mookerhei
03 November 2006, 14:09  
Ik heb in mijn vorige huis een identieke thermostaat gehad : omdat ik mijn radiator in een (weliswaar open, want anders natuurlijk onzinnige) kast had ingebouwd, wilde ik de thermostaat buiten die kast hebben.

De installateur kwam met deze aanzetten : op de radiateur zit een ventiel, wat je met deze thermostaatknop regelt. Dat "draadje" is inderdaad hol, en in verbinding met het ventiel op de radiator. Zo kan je de thermostaatknop dus een eind van de te regelen radiator (of installatie) af zetten.

Ik vermoed dat het werkt doordat de knop opgebouwde druk doorgeeft aan het ventiel/regelklep op de radiator.

Maar dat weten de specialisten vast beter dan ik. Very Happy
Addie
Specialist Verwarming

Geregistreerd op
19-1-2006
Berichten: 179
03 November 2006, 18:34  
Zoals ik al vermoedde zit er dus een thermostaatkraan met voeler en bediening op afstand.
Dit maakt het voor de ts een stuk makkelijker.
Je kan n.l de huls zoals je bij de foto van klusidee kees ziet van de kraan af halen en hier een elektrische motor op zetten.
Je hoeft dan c.v. zijdig niets te veranderen alleen de motor plaatsten en via een (klok)thermostaat aansluiten.
De motoren zijn zowel in 24 volt als 230 volt te koop.
Zie hier een voorbeeld motor
A3frogt


Geregistreerd op
2-11-2006
Berichten: 12

Almere
03 November 2006, 22:57  
Inderdaad, dit kon ik in de meterkast vinden:



Dus bij Danfoss een motor aanschaffen en die hier op draaien?


Laatst aangepast door A3frogt op 03 November 2006, 23:11, 2 keer bewerkt
Naar boven
Nieuw onderwerp Reageren Pagina 1 van 3 Ga naar pagina   Volgende

Gerelateerd aan: Stadsverwarming en klokthermostaat
Onderwerp Forum Reacties Laatste Bericht
Klokthermostaat bij stadsverwarming Verwarming en gas 9 24 November 2008, 22:21
Stadsverwarming icm klokthermostaat Verwarming en gas 10 10 November 2009, 20:25
Geen nieuwe berichten Klokthermostaat i.c.m Stadsverwarming Eneco Verwarming en gas 2 28 Juli 2011, 10:35
Klokthermostaat i.c.m Stadsverwarming Eneco Verwarming en gas 1 21 Maart 2010, 22:05
Klokthermostaat bij stadsverwarming met regelklep Verwarming en gas 7 03 Februari 2006, 17:34
Klokthermostaat Verwarming en gas 2 06 Juli 2006, 17:11