Raamkozijn vervangen

Klus Ton

  • #1
Hoi klussers, ik moet binnenkort een kompleet raamkozijn gaan vervangen. De nieuwe heb ik binnen en wordt op dit moment in de verf gezet. Volgens de bouwmarkt waar ik het heb gekocht, is dat een eenvoudige klus, maar ik heb zoiets nog nooit gedaan. Heeft er iemand mischien tipjes voor me?

In ieder geval vast bedankt.
 

Toon

  • #2
Bedoel je het plaatsen van het kozijn of het schilderen er van?
 

Klus Ton

  • #3
Volgens mij was ik duidelijk, het huidige kozijn moet er uit en een nieuw komt er voor in de plaats. Geschilderd wordt het al, daar heb ik niemand voor nodig
 

Fiesiekus

  • #4
Nu is 't duidelijk. Foto (van het te verwijderen kozijn), de muren (spouw?) etc etc.
 

Klus Ton

  • #5
Ik heb er een foto van gemaakt maar daar valt niets op te zien, dus plaats ik hem maar niet. In principe is het een spouwmuur, bestaande uit een betonnen binnenmuur met daartegenaan een beracheling en aan de buitenzijde houten delen.
 

Fiesiekus

  • #6
Op deze wijze (zonder foto's, onvolledige beschrijving, geen afmetingen, zonder materiaalkeuze) is er totaal geen advies te geven.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een nieuw kozijn plaatsen is alleen eigenlijk niet te doen, u zult dus hulp nodig hebben, misschien hebt u een timmerman onder familie en kennissen die u even kan helpen.
Met deskundige hulp bent u in de helft van de tijd klaar.
 

Klus Ton

  • #8
Bedankt, maar het nieuwe kozijn is H x B - 0,97 x 0,57 m. Volgens mij is dat met twee man niet te doen?
In ieder geval bedankt. Ik ben wel bezig kennissen te benaderen die er meer verstand hebben dan ik, maar dat valt nog niet mee.
Groetjes Ton
 

H@ns

  • #9
Bestaand kozijn er uit;
spouwlatten laten zitten of vervangen.
Nieuw kozijn moet een "renovatiesponning" krijgen zodat je hem over de spouwlatten kunt schuiven,
Stellen en vastschroeven;
Afpurren waarbij je een roede in het kozijn zet tegen wegdrukkken door de pur;
Evt. aftimmeren met een mooi kwartrondje of afkitten.

Thats all.

Zo'n mini kozijntje kun je inderdaad wel alleen baas.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Wanneer je het alleen de baas kunt hoef je er ook geen vraag over stellen :wink:
 

Cees S.

  • #11
Hans is een specialist, net zo als ik.
Het is een fluitje van een cent als je maar weet hoe.

Cees
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #12
Als specialist telecom weet ik er niet alles van, maar wellicht heb je aan onderstaande wat en wordt het door de rest aangevuld of verbeterd.

Als je het oude kozijn wilt verwijderen maak dan in het staande gedeelte een zaagsnede die schuin naar boven of naar beneden loopt.
Hierdoor kun je deze staander een stuk eenvoudiger te verwijderen.
Als je dat ook aan de andere kant doet dan kun je daarna de boven en onderkant vrij eenvoudig verwijderen.

Kun je na de sloop in de spouw kijken dan kun je kou voorkomen door deze eerst dicht te purren en in de verse pur een stevige lat te duwen waar je later het kozijn op vast kunt zetten. (zet deze ook vast met dwarslatten omdat pur sterker is dan je denkt)

Daarna kun je het nieuwe kozijn gaan plaatsen en eventuele gaten dichtspuiten met pur.
Bij een kozijn met vrij geringe afmetingen gaat het meestal wel goed, maar voor de zekerheid kun je toch beter in het midden een dwarslat tussen links en rechts en onder en boven aanbrengen.
Hiermee voorkom je dat de pur het kozijn in het midden naar binnen drukt.
Afhankelijk van hoe e.e.a gemaakt is kun je soms, door het kozijn verder naar buiten of naar binnen te zetten, de vensterbank breder of smaller maken.


suc6

Gerrit Bakker
 

Birdy

  • #13
Hallo,

Ik heb dit afgelopen zomer als beginnend klusser ook gedaan. In mijn oude huis, met hele rotte kozijnen, mooie dubbelglas kiep-kantel raampjes gezet (2x, ook kleine maat).

De oude eruit was geen probleem, gewoon met de schrobzaag in stukken zagen. Het grootste probleem bij mij was dat het oude kozijn enigsinds scheef was gaan staan in de loop der jaren... De hoeken waren nog wel 90 graden, maar de boel was enigsinds (lees 10 mm in 1 hoek) getordeerd.

Daar ben ik nog even mee bezig geweest. Mijn buitenmuur is gestuct, dus ik moest het een en ander van het stucwerk afslijpen, waar het nieuwe kozijn weer tegenaan werd gezet.
Verder weinig problemen. Ik heb in beide kozijnen in de verticale stijlen 2 kozijnankers gezet, dan komtie muurvast te zitten. Daarna afpurren, afkitten aan de buitenkant en afwerken aan de binnenkant...

Ben "beginnend" klusser, doe wel alles zelf, en heb die twee kozijnen ook alleen zelf gedaan. Moet wel zeggen dat het voordeel was dat ik kiep-kantel heb gezet, dan kan je eerst vrij eenvoudig het kozijn [zonder raam en dus weinig gewicht] zetten, en als alles vastzit het zware raam erin hangen...
Ligt er trouwens ook aan of het een beetje bereikbaar is vanaf binnen...

Succes!

PS. Het is wel de moeite waard! Blijft nu eindelijk een beetje warm bij mij als ik de kachel aanzet! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu