Laminaat staat bol en sluit soms niet goed

Xirtfed

  • #1
Hallo,

Ik ben nieuw hier, maar ik ben ten einde raad. Ik weet niet of je het laminaat een naam mag geven, maar dat merk ik dan wel.

Wij hebben een kleine maand terug kliklaminaat ((merk verwijderd)* Kiefer/Pine, 1380 x 193 x 8.5 mm) gekocht bij (naam leverancier verwijderd). Ziet er mooi uit en heeft geen v-groef. Grappig is dat als het ligt, het net lijkt alsof er dus wel een v-groef in zit. Maar goed, dat terzijde.

Nu hebben dit laminaat (40 m²) beneden gelegd en hebben daar altijd een buitendeur openstaan. Afgezien dat er bij de muren op sommige plekken weinig ruimte is (moet wel, weet ik nu) zag het er strak uit nadat het gelegd was.

Nu zit er toch her en der lucht onder het laminaat en ik vrees dat het waarschijnlijk opnieuw gelegd moet worden. Het zit namelijk op sommige plekken zo strak dat het laminaat ook geen kant op kan. Nu weet ik niet hoe die lucht eronder komt, maar speelt het mee dat onze buitendeur openstaat?

Overigens vind ik ook raar dat het (voor mij gevoel) niet overal goed aansluit. Ik weet niet hoe ik dit uit moet leggen, maar als ik mijn nagel over een aansluiting haal is het niet glad. Misschien hoort dit zo, maar ik vind het wel raar. Nu moet ik erbij zeggen dat het niet gelijmd is en eigenlijk niet zoveel zin heb om het weer helemaal opnieuw te leggen.

Oja, onder het laminaat liggen tegels. Daarboven op liggen groene tegels (je weet wel, die onder het laminaat moeten). Op zich ligt het overal wel recht, dus ik denk dat het daar niet aanligt.

Mijn vragen zijn dan ook:
- Is er een simpelere manier om lucht onder het laminaat vandaan te krijgen, welke om diverse plekken in de woonkamer zit?
- Klopt het, dat het laminaat niet overal goed aansluit?
- Kan dit komen omdat er tegels onder zitten?

Ik hoop dat er iemand een antwoord heeft....

* Merk laminaat eventueel via PB te vragen bij één van de moderators.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Als het niet strak aansluit is het niet helemaal goed gelegd, dat geldt ook voor opverende stukken die zijn niet goed aangeschoven, waardoor ze niet vast zitten en spanning in de vloer brengen.

Als de vloer daarbij nog rondom aan zitten dan is er dus ook geen ruimte om uit te zetten, dan krijg je dus ook spanning in de vloer.

Je zegt (merk verwijderd) gebruiken die nog steeds die stalen klikplaatjes?
 

Xirtfed

  • #3
The headhunter schreef:
Je zegt (merk laminaat) gebruiken die nog steeds die stalen klikplaatjes?
Stalen klikplaatjes heb ik niet gezien.
The headhunter schreef:
Als het niet strak aansluit is het niet helemaal goed gelegd, dat geldt ook voor opverende stukken die zijn niet goed aangeschoven waardoor ze niet vast zitten en spanning in de vloer brengen.
Het zit wel strak, maar volgens mij moet je je vinger erover heen kunnen glijden. Als ik dat doe, heb ik op sommige stukken, dat de naden op sommige plekken ietsje omhoog komt. Net of het er niet goed inzit. Ik vond het wel een aparte manier van laminaat leggen. Aan de zijkant insteken, laten zakken en dan zo een hele strook leggen.

Vervolgens bij de nieuwe rij, twee stukken laminaat insteken aan de zijkant en vervolgens die twee stukken aan de lange kant van de eerste rij weer insteken. Uiteindelijk aantikken (met de hand) en het zit vast.

Maar goed, ik moet dus eigenlijk alles opnieuw leggen. Ik heb ook nog plinten liggen, maar die heb ik nog niet gelegd. Mede omdat er dus lucht onder het kliklaminaat ligt en dat het op sommige plekken veert. Ik kan nu nog alle plinten ruilen en dan terzijnertijd kijken wat voor plinten we gaan gebruiken. Er zitten namelijk al plinten tegen de muur, maar die hebben we laten zitten omdat de tegels onder het kliklaminaat tegen deze plinten aanzaten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als je het te ruw legt kunnen randen omhoog komen.
Hetzelfde gebeurt als je het te strak tegen elkaar tikt met een hamer.

Super glad word het nooit je kan altijd een naadje voelen, het is net wat je eisen zijn.

Ik heb een zelfde vloer, van dezelfde bouwmarkt ligt super strak alleen de naden kan je wel voelen de randen staan toch net even hoger dan de rest.
Vooral als je met strijklicht kijkt zie je dat. De naden zijn wel dicht.
Gelukkig doe je dat normaal gesproken niet dus het valt niet op.
 

EdP

  • #5
In deze vraag heb ik niks gelezen over een vochtscherm trouwens. Als je het laminaat nou toch overnieuw gaat leggen, denk daar dan ook meteen even aan.

En aan de randen 1 cm ruimte aanhouden.
 

Xirtfed

  • #6
Wat ik nog vergeten was te zeggen, is dat ik ook een harde knal hoor. Waarschijnlijk is het het laminaat en goed klinkt het ook niet. Meestal hoor ik het als de buitendeur opengaat, dus zal het wel met de lucht te maken hebben.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Uit uw omschrijving maak ik op dat het laminaat er te strak in ligt, u zult een ruimte van ± 10 mm moeten aanhouden langs alle kanten van het laminaat.
 

Xirtfed

  • #8
Ik heb inmiddels overal 10 mm tussen de muur en het laminaat gehouden. Het is inmiddels al veel minder bol, dus ik geef het even een paar dagen. Gelukkig heb ik niet alles er uit hoeven te halen...

Bedankt tot dusver iedereen die tips heeft gegeven!
 

EdP

  • #9
Heb je nu wel een vochtscherm?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Een vochtscherm is niet nodig wanneer het een geïsoleerde vloer is en/of de vloer goed droog is en blijft.
Is dat niet het geval dan is het beter een dampdicht vochtscherm aan te brengen.
 

Xirtfed

  • #11
In het eerste geval geldt dat bij mij. Er hebben grote witte tegels gelegen en heb nog nooit vocht geconstateerd. Alleen onder de kachel, maar die wordt vervangen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Wanneer er wel vocht zat onder de kachel zou ik het toch goed in de gaten houden.
U hebt dan waarschijnlijk geen vloer met isolatie waardoor er toch sprake kan zijn van optrekkend vocht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu