Triplex werkblad afronden

Brelsnok

  • #1
Hallo,
Ik ben bezig met het maken van een werktafel. Op dit moment lijkt een tri/multiplex blad mij een goede optie. Ik wil alleen niet mijn ellebogen straks openhalen aan de scherpe randen.
Kan ik het blad gewoon afronden/schuren en daarna verven+lakken? Of gaan de verschillende lagen dan snipperen oid?
Bonusvraag: hoe gedraagt MDF zich als werkblad tov. multiplex?

(oh ja!: ik ben een leek wat betreft klussen :) )

groeten,
jacques
 

Ericbijsma

  • #2
De kanten zou je kunnen afronden met een schaf , als je die hebt, en anders schuren... De lagen zullen niet zo gauw gaan scheuren'.
Daarna aflakken en klaar is kees.

Als werkblad lijkt me multiplex een goede optie.

Mdf zou ik zelf niet nemen, het niet erg stevig, niet vochtbestendig.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.
 

Kees61

  • #3
Dag Jacques,
Brelsnok schreef:
bezig met het maken van een werktafel. Op dit moment lijkt een tri/multiplex blad mij een goede optie. Ik wil alleen niet mijn ellebogen straks openhalen aan de scherpe randen.
Kan ik het blad gewoon afronden/schuren en daarna verven+lakken?
Koop een bovenfrais, zo duur is dat niet. Voor weinig geld kan je ook een kistje met 10 fraisbeitels kopen waaronder een paar holle fraizen voor ronde kanten. Na het fraisen nog even naschuren en je kunt het zo schilderen of lakken.

Als je multiplex koopt, neem dan geen meranti multiplex want dat is goedkope rommel. Wrijf even met je handen over de oppervlakte, waar het ritselt zitten de lagen los en die plaat moet je niet kopen. Volgens sommigen moet je het ook nog ontvetten voordat je het schuurt.

MDF is ook goed te gebruiken. Je moet het niet te dun kopen, maar dat geldt ook voor multiplex. Ik denk dat 25 a 30 mm wel een mooie dikte is, maar het hangt ook een beetje af van waar de steunpunten zitten. Eventueel zet je er een poot bij. Een dunner blad is ook wel mogelijk maar hoe dunner, hoe sneller het doorbuigt. Je kunt er ook een rand onder lijmen om het steviger te maken, als een soort regel.

Als je de bovenkant mooi wilt schilderen dan is mdf beter geschikt. De kopse kanten van multiplex zijn ook lastiger glad te maken dan die van mdf.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu