Alkyd over acrylverf

Geurt

  • #1
Dag specialisten,

Ik heb de verschillende discussies over alkydverf over acrylverf gelezen, maar nu heb ik nog niet echt duidelijke antwoorden.

Vraag: Wat moet ik nu doen als ik overal binnen in mijn huis acrylverf heb zitten en ik wil daar perse alkydverf gaan gebruiken.
Moet ik alles helemaal kaalschuren of zijn er bepaalde primers in de handel?
Of is tegenwoordig de acrylverf wel van goede kwaliteit en kan ik dat er gewoon over heen schilderen?

Alvast bedankt.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #2
En waarom zou je persé alkydverf willen gebruiken?
 

Geurt

  • #3
Omdat ik 7 jaar geleden al mijn schilderwerk met acrylverf heb gedaan en daarvan is gebleken dat het niet zo duurzaam is als ik had verwacht.
Nu kan het zo zijn dat de kwaliteit veel beter is geworden van de acrylverf, dan zou ik zelf ook geen probleem zien om weer acrylverf te gebruiken.
Is dat niet zo dan wil ik toch overstappen op alkydverf.

Dus, aan jullie de vraag: Is de kwaliteit van Acrylverf verbeterd of hangt dat ook weer van het merk af?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Of die acrylverf is verbeterd: aan al dergelijke producten wordt door vrijwel alle fabrikanten voortdurend "gesleuteld" dus daar zal vast wel enige verbetering in zijn.

Ik heb in mijn huis diverse ruimten met acrylverf geschilderd, en dat zit goed en blijft prima! Professionele schilders gebruiken voor binnenschilderwerk niet anders meer!
Heb je wel de juiste methode gebruikt destijds, bijvoorbeeld volgorde van ontvetten en schuren?

Voor ik op het forum kwam wist ik ook niet, dat je eerst moet ontvetten, en dan pas schuren, en niet net andersom. Wanneer je begint met schuren, wrijf je het vet diep in het hout en krijg je het er niet meer uit met het ontvettingsmiddel.

Een (wateroplosbare) acrylverf zal gevoeliger zijn voor een vettige ondergrond dan een (terpentine verdunbare) alkydharsverf, omdat vet en water elkaar afstoten. Op een nog vettige ondergrond zal de acrylverf dan niet goed hechten.
 

Dingena

  • #5
Klusidee Kees schreef:
Professionele schilders gebruiken voor binnenschilderwerk niet anders meer!
Dit is in NL niet omdat de schilders het zo graag willen meer omdat de arbo het voorschrijft. Er zijn nog heeeel wat schilders die met alkyd verven en ik heb nog geen een proffesionele schilder gesproken die blij is met acryl verf...

De kwaliteit die zij vroeger als schilder leverden met alkyd verf is met acryl verf toch echt vaak niet te evenaren en de keren dat dat wel lukt (goede kwaliteit, niet zo'n kritische klant) dan is het meer: wat de boer niet kent eet hij niet :wink:

Het is hier meer de vraag wat voor acrylverf is er gebruikt, want de kwaliteiten lopen verschrikkelijk uit elkaar. En met sommige acryl verven is 7 jaar echt veel.
Hoeveel lagen en hoe was de opbouw bijv.?

Ik moet zelf toegeven dat er een hoop veranderd is in de acrylverven, echter vindt ik als je het naast elkaar zet dat de acryl nog steeds niet het niveau kan halen van alkyd. (qua dekking, krasvastheid enz..)

Binnenshuis is het overstappen naar alkyd niet zo moeilijk.
- Ontvetten
- schuren
- speciale primer (vraag hiernaar bij de verfspeciaalzaak) om overgang naar acryl te maken.
- en verven maar...

En mocht je toch met Acryl verder gaan:
- ontvetten
- schuren
- verven maar.

Ik denk dat het meer een persoonlijke keuze blijft. Bij mij aan/in huis zal er niets geschilderd worden met acryl. En ik weet dat er genoeg mensen zijn die er anders over denken.

Succes!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #6
Volledig mee akkoord! (raar hé?!) :lol:
 

Dingena

  • #7
Hahahah, nee niet echt! meer blij verrast (grapje):wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu