Klusidee

Vijf tips om de ideale thuiswerkplek te creëren

Heb je een ruimte over in je huis? Richt deze dan in als thuiswerkplek. Een plek waar je ongestoord kan werken. Dit kan op zolder zijn, in een slaapkamer of wellicht is er al een kantoorruimte, maar is die aan een update toe. Wij hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet, zodat je effectief aan de slag kan in een omgeving die je inspireert.

Zorg voor een opgeruimde omgeving

Een werkplek waar van alles ligt leidt af. Koop of maak zelf een opbergkast met zowel open als dichte vakken. Een andere mogelijkheid is een dressoir. Heb je niet zoveel ruimte? Bevestig een paar planken aan de muur boven je bureau of kies een bureau met voldoende lades. Zit je met ontelbare kabels en snoeren? Soms komt er steeds meer apparatuur bij in je werkkamer. Een printer, laptop, geluidsboxen en overal zitten stekkers aan. Een kabelbox is ideaal, want die houdt alle snoeren bij elkaar en voorkomt een wirwar van snoeren. Rust is belangrijk op je werkplek. Dat heb je nodig om productief te zijn. Geen rondslingerende tassen.

Kies rustige kleuren

Was je in de veronderstelling dat je bij thuiswerken helemaal los kan gaan met de inrichting en drukke prints dan heb je het mis. Neutrale kleuren zijn beter voor je concentratie. Natuurlijk hoef je niet in een witte, steriele kamer te gaan zitten, maar pas op dat je te felle kleuren gebruikt. Het gaat om balans. Een druk behang op de muur? Dan moet je de overige ruimte in een neutrale tint verven. Decoreer de ruimte waar je in werkt ook niet overdadig, dat leidt alleen maar af.

Denk aan ventilatie

Op kantoor zit het vaak wel snor met de ventilatie, maar woon je in een oude woning dan is dat anders. Nu je zoveel thuis bent is ventilatie nog belangrijker. Ben je op zoek naar een ventilatiesysteem? Of heb je er al eentje en is die toe aan onderhoud? Wacht dan niet te lang, want door vochtproblemen in je huis te voorkomen hou je het binnenklimaat gezond.

Zorg voor goede isolatie

Naast een ventilatiesysteem is het isoleren van je huis prioriteit. Met name in de winter zie je dat terug in het energieverbruik. Woon je in een oude woning en is het slecht gesteld qua isolatie? Investeer dan in woningisolatie. Het is fijn om een thuiswerkplek te hebben waar de warmte lang blijft hangen. Telkens de verwarming aanzetten moet eigenlijk niet de bedoeling zijn. Isoleren hoeft niet meteen duur te zijn. Je kan bijvoorbeeld beginnen met spouwmuurisolatie, kruipruimte isolatie of isolatieglas. Overigens krijg je van isoleren nooit spijt, het is een investering die het waard is.

Maak een plek je af kan sluiten

Degenen die thuiswerken zijn het zo langzamerhand gewend om dit te doen tussen kinderen, overige gezinsleden en huishoudelijke taken die op hun liggen te wachten. Toch is het niet verstandig om te midden van al die drukte te gaan werken. Wanneer je eenmaal een ruimte in je huis hebt uitgekozen om daar je kantoor van te maken zorg er dan voor dat je die ruimte af kan sluiten. Op die manier kan je ongestoord je werk doen zonder dat je gestoord wordt door de rest. Heb je echt geen ruimte over? Kijk dan eens of je een ruimte kan creëren in je slaapkamer of op zolder. Uiteraard moet het daar geen chaos zijn. Ruim je schoudertas of micmagbags netjes op en doe overbodige spullen weg. De kunst is om je kantoor niet te aanwezig te maken. Kijk of je iets kan doen met afsluitbare kasten.

Gerelateerde berichten