Zwevend plafond constructie

Ffreddy

  • #1
In een ander topic was al te lezen dat de draagbalken van het dak en verdiepingsvloer (gedeeltelijk) zijn vervangen door stalen IPE profielen. Deze werkzaamheden zijn nog niet helemaal afgerond, maar onderstaande foto geeft vast een impressie.



Nu wil ik graag uit geluidsisolerende overwegingen een zwevend plafond maken. Als je je daar enigszins in verdiept kom je al gauw uit op regelwerk van metalstud welke aan de muren worden bevestigd. Echter wil ik die hoogte daar niet aan opofferen en vraag me af of dit ook anders kan. Mijn gedachte zijn de volgende:

Gewoon gebruik maken van houten regelwerk (weinig hoogteopbouw). Om te voorkomen dat contactgeluid kan worden overgedragen tussen de stalen balken en dit regelwerk en toch een goede bevestiging te hebben dacht ik gaten te kunnen boren in de onderste ligger van de IPE en daarin (doorvoer) rubbertjes kunnen plaatsen met daar doorheen gestoken een schroefje met metrisch draad ( kopje verzinken in de houten regel) en een borgmoertje om het vast te zetten. Hiermee zou ik het plafond dan ook waterpas kunnen stellen. Tussen de balken komen steenwol dekens en het wordt met wandplaat (12,5 mm) afgegipst. (Eventueel nog een tweede laag, maar bij het reduceren van contactgeluid zal dat niet zo veel invloed hebben denk ik)



Kan iemand mij vertellen wat eventuele nadelen zijn bij zo'n constructie?
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #2
Dit is een manier om het op te hangen.

 

Ffreddy

  • #3
Top dat je een tekening hebt toegevoegd, alleen het is te klein om te lezen. Misschien dat je een grotere versie hebt? Of wellicht kun je vertellen wat er bij elk kleurtje staat? Dank voor je input!
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #4
Groen is een regel van 50 mm maal 12 mm.
Bruin is een 45 mm maal 70 mm niet klem tussen de stalen liggers slaan.
Blauwpaars is een regel op een stuk rubber.
Deze regel moet een 5 mm onder de stalen balk uit komen.
Op deze regels schroef je weer de regels waar het gips op komt.
En de blauwe kruisjes is de isolatie.
En zo kun je ook van vak naar vak komen met electra.
En je plafond zit dan 3,5 cm lager dan de onderkant stalen balk.
 

Ffreddy

  • #5
Check! Mooie oplossing zo ja. Wel komen mijn plafondplaten haaks op de richting van de stalen liggers te liggen, aangezien dit nu eenmaal beter uitkomt, maar daar wordt het basisprincipe van deze constructie niet anders van. Nu eens bedenken wat ik voor de rubberdelen kan gebruiken. Stukken rubbertegel lijkt me te dik en daarom wellicht te onstabiel? EPDM dakrubber lijkt me weer te dun. Maar eens even neuzen bij de bouwmaterialenhandel :D

De groene regel zet je enkel vast aan de bruine neem ik aan? Verder dus géén verbindingen met de IPE.

Electra is geen probleem, omdat één zijde van de kamer geen bovenliggende verdieping heeft (ivm het A-symetrische dak) Boven de liggers is daar dus een loze ruimte welke ik speciaal ga gebruiken voor allerhande leidingen en om centraaldozen aan het zicht te onttrekken. Via de achterzijde van een kast kan ik wel in deze ruimte komen. Een soort van omgekeerde kruipruimte dus :wink: van bovenaf kan ik dus in elk vak komen met electra.
 

Rene de klusser

Specialist Bouw
  • #6
Nee geen verbindingen maken met de IPE balk.
En voor het rubber heb ik wel eens een 3 mm deurmat aan stukken geneden van 6 maal 6 cm.
Bij de grotere winkelketens kosten die dingen geen drol.
En je kunt ook nog overwegen om tussen de groene en de IPE rubber te leggen, dan hoef je het niet tussen de latten te prutsen.
Balkje met afstandhouder en rubber eerst maken en dan er tussen leggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu