Zonwering dakraam

Werkman

  • #1
Nu heb ik zelf als zonwering aan de binnenkant van vier Velux dakramen radiatorfolie gedaan. Deze ramen staan op het oosten. Zie onderstaande afbeelding. Dit houdt de hitte van de zon goed tegen, maar kan dit er toe leiden dat de ramen gaan barsten of gaan lekken t.g.v. het folie achter de ramen?


 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dan kan, als de temperatuur te hoog oploopt. Het glas wordt extra warm aan de binnenzijde, en kan hier zijn warmte niet meer kwijt.

Beter is om ook de buitenzijde te voorzien van een zonnescherm, zodat de zon niet meer op het glas schijnt.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Zo goed ik weet barst glas vooral als het niet egaal verwarmd wordt. Daar heb je hier geen last van.

Zonwering aan de buitenkant is uiteraard altijd beter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Google op thermische breuk dubbel glas en bij verschillende glasleveranciers wordt dit verschijnsel uitgelegd.
 

Werkman

  • #5
Dus dan kan ik het beste de radiatorfolie op enkele centimeters afstand van de ruit plaatsen om thermische breuk te voorkomen?
 

Werkman

  • #6
Mag ik wel aluminiumfolie/radiatorfolie met de reflecterende zijde naar buiten d.m.v. dubbelzijde plakband op de buitenkant van het raam plakken? Of loop ik dan ook kans op ruitschade t.g.v. sterke temperatuurverschillen?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Aan de buitenkant zou voor thermische breuk geen probleem moeten zijn.

Is het niet beter een echte zonwering aan de buitenkant te monteren? Folie gaat niet lang mee en waait er makkelijk af.
 

Bert pit

  • #8
Voor deze klapramen bestaan standaard rolzonweringen die gemonteerd wordt aan de buitenkant. Deze kun je als klusser makkelijk zelf monteren. Hoewel ze niet goedkoop zijn heb je er jaren plezier van.

Doordat de buitenzonwering een paar cm van de ruit af staat, wordt je ruit aanzienlijk minder warm binnen. Dit komt doordat zich er geen warme lucht kan "ophopen". Ik heb ze al een jaar of 15 en het scheelt werkelijk enorm met binnen zonwering.

Het enige minpuntje is dat ze bij harde wind soms vanzelf inrollen.
 

Werkman

  • #9
Wat ik ook zou kunnen doen, is om deze ramen aan de buitenkant te verven met witkalk die binnen een jaar door de regen wegspoelt. Witkalk wordt ook veel gebruikt aan de buitenkant van kassen en op dakkoepels bij bedrijven om de zon te kunnen weren, om te voorkomen dat het binnen te warm wordt.
 

Werkman

  • #10
Kun je ook aan de binnenkant van Velux-dakramen vellen wit A3-printerpapier doen om de zonnewarmte buiten te houden, zonder daarbij het risico te lopen op thermische breuk in het glas? Velux-dakramen aan de binnenkant voorzien van aluminium- of radiatorfolie is vragen om problemen, dat doe ik dus niet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
Nee.
Zie mijn antwoord van 25 mei 2017.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu