Zonnescherm hangt scheef - verstellen met bout

Robbie's

  • #1
Goedemorgen. Idem als in het soortgelijke bericht dat ik zojuist zie op dit forum hangt ons zonnescherm ook aan de rechterkant iets door. Onze constructie lijkt echter anders.

Op de foto zie ik aan het begin van de arm een bout die ik kan verstellen. Is dit een kwestie van:

1) Mijn zoon houdt het zonnescherm als deze uitgerold is omhoog
2) Ik draai die bout los en kan die ronde houder onder de bout iets draaien
3) We draaien de bout weer vast
4) we ondersteunen het scherm niet meer en kijken of hij recht hangt

Klopt deze aanpak?

Bedankt voor jullie hulp
 

Robbie's

  • #2


Ik zie twee bouten. Ook nog 1 aan de bovenkant. Ben benieuwd wat de juiste aanpak is.

Denk dat ik het al gevonden heb op dit forum.

"De moer waar je tegenaan kijkt iets losdraaien, daarna aan de lange bout draaien om hem recht te hangen en dan weer borgen met de dikke bout."
 

Zonneman

  • #3
Dat klopt inderdaad voor het afstellen van de armen:

Je moet het scherm eerst helemaal uitdraaien voordat je de armen gaat afstellen.

De moer die je ziet één slag losdraaien (meestal gebruik je hiervoor steeksleutel 17)
Vervolgens draaien aan zeskantbout (meestal steeksleutel 13) om de arm omhoog of omlaag te bewegen.

Staat de arm in de gewenste stand draai dan de moer weer vast en let hierbij op dat hij aan de buitenzijde recht in het profiel zit. Deze kan nog wel eens scheef komen te zitten wanneer de moer te los wordt gedraaid.

Succes!

Groet,
Ruben
 

Robbie's

  • #4
Wat zit ik te klooien met dat scherm. Vorig jaar gevraagd hoe ik mijn zonnescherm recht moet zetten maar hij zit nu nog schever.

Paar vragen:
1) Vrouw ondersteunt het scherm dat helemaal is uitgedraaid
2) Ik draai dus bout B los
3) Als ik nu aan A naar rechts begin te draaien draait D mee
en gaat A steeds verder omhoog en dat zal niet de bedoeling zijn want dan valt moer van D straks los
5) Ik zou verwachten dat als ik aan A draai (rechts) de hele houder van C om hoog moet gaan maar dat gebeurd niet. Die houder C zit toch volledig los van de kap als ik B heb losgedraaid?

Volgens mij ben ik eerst begonnen om A naar links te draaien en dat ging heel losjes maar daardoor heb ik het scherm helaas nog meer laten zakken.

Wat is de juiste aanpak? Wie kan mij aub helpen?

 

Zonneman

  • #5
Het klopt inderdaad dat je bout B en slag los moet draaien.

Vervolgens draai je aan A en zal de gehele beugel (C) mee bewegen. Dat hierbij D meedraait is niet erg.

Je zou eventueel wat WD-40 tussen de beugel en de zij kap kunnen spuiten.
 

Robbie's

  • #6
Hi Zonneman,

Als ik aan A draai beweegt beugel C niet. Het enige dat gebeurt is dat A omhoog gaat en D los (en als ik doordraai zal D er af vallen). Op welk punt moet ik WD-40 tussen beugel en kap spuiten. Lijkt wel of C muurvast zit tegen zij kap terwijl B echt los zit.

En is ondersteuning van het scherm inderdaad nodig als ik het scherm afstel en B dus losdraai?

Bedankt voor je hulp.

Rob
 

Zonneman

  • #7
Je zou bij B en C kunnen proberen. Deze zou ook al iets moeten bewegen wanneer uw vrouw de voorlijst optilt.
 

Robbie's

  • #8
Hi Zonneman,

Het is gelukt om C in beweging te krijgen nadat ik WD10 tussen B en C heb gespoten. Echter, als ik nu de boel weer aandraai schuift C naar beneden. Waarschijnlijk omdat er nu WD10 tussen zit. Ik krijg B ook niet super vastgedraaid. Waarschijnlijk draait hij aan buitenkant mee. Nu durf ik niet zo maar die buitenkap er af te halen omdat ik denk dat de schroef buitenkant de schroef is voor het hele rol mechanisme. Nu hoop ik niet dat C er af moet om de WD10 weg te halen of stuk rubber tussen te plaatsen waardoor het niet meer schuift. Kan ik sowieso C naar link loskoppelen van de kap als mijn zoon het scherm omhoog houdt. Nog tips?

 

Zonneman

  • #9
Ik vermoed dat je B te los heb gedraaid als je deze vastdraait en hem dan 1 slag los draait zou je met A en ondersteuning van de voorlijst de arm omhoog moeten kunnen draaien.
 

Robbie's

  • #10
Probleem is dat als ik B vastdraai C zich verplaatst op het moment dat degene die het zonnescherm ondersteunt zachtjes het zonnescherm loslaat. Ik moet kijken of ik de kap rechts er van af kan halen om te zien of ik dan B vast kan draaien terwijl ik hem aan andere kant van de moer van B (onder rechter kap) vast kan houden. Mijn grootste zorg is toch de WD10 die ik heb gebruikt. Die heeft de boel wel losgekregen maar lijkt nu een glijmiddel te zien die door het gewicht van het zonnescherm gaat glijden. Ik wil kijken of ik die kap rechts kan losmaken maar durf niet de buitenste kruiskopschroef los te draaien. Misschien dat ik nu zelfs C even los van de zijkant moet krijgen om de olie goed te verwijderen. Maar is er een manier om C los van de zijkap te krijgen?

Denk je dat de buitenste kruiskopschroef losgedraaid kan worden of valt van de hele roller binnen in de kap naar beneden?

Bedankt voor het meedenken.
 

Zonneman

  • #11
De kruiskop aan de buitenzijde is er volgens mij alleen om het sier kapje vast te houden. Ik kan zo snel niet zien welk scherm dit is maar bij 9/10 zijn het sier kapjes die verder niks doen.

De beugel van de motor zit vast met minimaal 2 schroeven dus voor het loskomen van de rol zou ik me geen zorgen maken.

Als je C los haal kijk dan goed uit, er staat namelijk spanning op de armen!
 

Robbie's

  • #12
Bedankt. Ik ga er morgen nog eens naar kijken.

Laatste vraag: hoe kan ik het beste C: los halen? Door eerst het einde van de arm los halen?. Er stond veel spanning / druk op C: terwijl mijn zoon het zonnescherm ophoog hield en B los was gedraaid. Was geen beweging in C: te krijgen. Ik hoop echt dat vastdraaien van B voldoende is, Morgen ga ik de kap er af halen.

Als ik er niet uitkom moet ik maar een zonnescherm expert in gaan schakelen.

Ik zal resultaat delen op het forum.

Groet,
Rob
 

Zonneman

  • #13
Dan zou je eerst A en D moeten losmaken zodat de arm loskomt. Let op dat dan de voorlijst loskomt en dus ondersteund moet worden.

Kijk even hoe de bevestiging achter de kap zit en of daar nog schroeven zitten. Waarschijnlijk zit daar een schroef die vastzit aan B.

Maar nogmaals kijk uit want er kan behoorlijk wat kracht op de armen staan.
 

Robbie's

  • #14
Ik vind dit een beetje tricky worden.

Als ik A en D losmaak en dus de gehele bout er uithaal dan zal de arm toch alleen loskomen als ik B volledig losdraai? Als ik B slechts een slag losdraai heb ik misschien genoeg ruimte om de olie tussen C en de kap weg te halen. Dat ga ik alleen doen als in eerste instantie het goed aandraaien van B niet helpt. Ik ga dus eerst de kap er rechts af halen om te kijken of ik B niet strakker kan draaien. Lukt dat niet en zakt C weer bij niet meer ondersteunen van voorlijst dan moet ik wel iets met die arm doen of specialist in gaan schakelen.

Het recht zetten van het zonnescherm aan 1 kant moet door A gebeuren maar hangt ook af in hoeverre C verschuift en C kan verschuiven van de zijkap onafhankelijk van hoe ver je draait aan A.

Ga vanochtend nog een keer kijken. Slaap er even slecht door :cry:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #15
Haal eerst even de zijkap eraf (dmv de schroef aan de buitenkant te verwijderen). Dan zie je wat er achter zit en kun je de as waar de arm om heen draait iets lossen.
 

Robbie's

  • #16
Het is gelukt :-)

Kap losgemaakt en met twee steeksleutels nr 17 de buiten en binnen moer/bout stukje losgedraaid. Op dat moment (zoals ik had verwacht) ging C schuiven. In juiste positie geschoven en weer stevig vastgedraaid.

Probleem was dus niet de kruipolie maar buiten moer draaide te veel mee.

Rechter dan dit zal ik hem niet krijgen :-). Bedankt voor de hulp. Ik kan uit zonnetje gaan zitten.

 

Robbie's

  • #17
Scherm zit goed maar twijfel alleen of het kwaad kan dat de lange bout (A) nu niet helemaal tegen C aan zit. Is dat geen probleem?

Ik zag dat na het aanpassen het voorluik (tweede foto) een klein beetje zichzelf had verplaatst. Mag je de moer eigenlijk van dat voorluik ook gebruik om kleine correcties door te voeren door hem naar links / rechts te verschuiven?

Is er een eenvoudige manier om het doek strakker te trekken of moet ik daar niet aan willen beginnen?


 

Robbie's

  • #18
Het is allemaal gelukt :-). A zit nu ook goed. Zat aan de verkeerde kant te draaien. Moest niet A zijn maar D. Vond toevallig merk van het zonnescherm en deze handleiding.

Allemaal bedankt voor de hulp. Topic kan gesloten worden.

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu