Zonnepanelen

Rijnberg

  • #1
Ik overweeg zonnenpanelen op de schuur. Vanuit de huiskamer loopt er een kabel naar de schuur. Kan die gebruikt worden of moet er een aparte kabel rechtstreeks naar de meterkast?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dat hangt af van het opgestelde vermogen.

Vaak is het bij panelen verstandig een dikkere kabel te gebruiken dan technisch noodzakelijk ivm het betere rendement van de installatie.
 

CV__

  • #3
Dan moet je een PV verdeler in de schuur plaatsen als je huidige kabel gebruikt.
 

Rijnberg

  • #4
Dank voor de reacties. Ik vraag dit omdat ik een groter dak wil maken, gedeeltelijk een overkapping. Maar als het niet zou kunnen maak ik iets simpels.
Maar fijn dat het kan. Er ligt een grondkabel met vier aders en mantel. (bruin, blauw en 2x zwart) volgens mij van een standaard dikte. Ik heb lopen zoeken naar aanduiding op het bovengrondse stuk van de kabel zelf maar kan geen opschrift vinden. afstand is ong 20 meter.
 

CV__

  • #5
Als daar vanaf de bouw ook al stopcontacten opzaten zal het wel 2,5mm2 zijn.

Als je dan geen geschakelde aders er in hebt kun je daar prima 11 kW aan zonnestroom doorheen drukken met een 3 fase omvormer.
 

Rijnberg

  • #6
Geschakelde aders? die kabel zit niet rechtstreeks op de meterkast dus. zitten de nodige lasdozen tussen.

en ik heb volgens mij slechts een enkelvoudige fase hier in huis.
 

CV__

  • #7
Ja, bijvoorbeeld voor een lamp op de schuur die vanuit huis te schakelen is.

Niet rechtstreeks is wel een probleem. Want PV moet op eigen groep. Zet je zo PV erbij, bijv 16A, dan kun je 32A gebruiken op die groep zonder dat een automaat ingrijpt. Lasklemmen en bedrading gaan dan wel langzaam richting brandpunt.

Heb je een kruipruimte?
 

Rijnberg

  • #8
De kabel loopt van een lasdoos in een halletje bij de achteringang aan de huiskamer naar een lasdoos in de schuur.

dat van die 32A gaat boven mijn pet.

ja er is een kruipruimte maar hoezo?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Met een kruipruimte kun je eenvoudig een 2e (nieuwe / zwaardere / dedicated) kabel van meterkast naar achtergevel trekken, en vervolgens onder het terras door naar de schuur brengen. Dit zou mijn voorkeur ook hebben. Liefst uitgevoerd in minimaal 4 mm2 aangezien je maar 1 fase hebt.
 

Rijnberg

  • #10
Nieuwe kabel, snap ik maar 20 meter tuin opengraven, 60cm diep in kleigrond. daarom mijn zoektocht of de bestaande kabel gebruikt kan worden.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #11
Dat kan dus alleen als daar tussen de meterkast en de schuur niets op aangesloten is.
 

Rijnberg

  • #12
OK dus het antwoord op mijn openingsvraag: "...moet er een aparte kabel rechtstreeks naar de meterkast?" is dus JA

maar andere antwoorden laten wel mogelijkheden toch?
 

CV__

  • #13
Ja, als de schuur op een eigen kabel zat, had je daar een onderverdeler kunnen plaatsen met twee groepen; eentje voor schuur en eentje voor PV. Nu er verbruikers blijken te zijn nog voor de schuur (in huis) kan dat niet.

De reden dat het achter een eigen groep moet is als volgt;

Als je op een groep 16A verbruikt, gaat er 16A langs de beveiliging (automaat / zekering). De stopcontacten, lasklemmen en bedrading worden beveiligd door die automaat van 16A. Als je dan op dezelfde groep ook nog 16A invoed vanuit je zonnepanelen terwijl elders 16A verbruikt, vloeit er dus 0A langs de automaat. Dat betekend dat je 32A kan gebruiken in die groep... maar daar is bedrading niet op berekend. Derhalve moet PV achter een eigen groep.

In mijn eerste reactie was ik in de veronderstelling dat de schuur een volledig eigen kabel had. Die aanname was fout, en had ik ook helemaal niet moeten doen natuurlijk, dat is mijn fout :wink:

Je hoeft niet de tuin op te graven. Je kunt ook langs de schutting bijvoorbeeld. Of; trek een aparte kabel vanaf de meterkast naar die lasdoos, zodat de schuur z'n eigen kabel heeft. En dan daar een PV verdeler.
 

Rijnberg

  • #14
Dus een nieuwe kabel vanaf de meterkast naar de plek waar de betaande kabel uit de grond komt. Daar plaats ik de omvormer. De zonnepanelen sluit ik dan aan op de bestaande kabel vanuit de schuur.

Maar die grondkabel kan ik dan niet meer gebruiken voor licht en wcd in de schuur?

(over die huidige kabel: vlgs mij een kabel met 2x zwart is bedoeld voor hotelschakeling, maar die is niet als zodanig aangesloten, althans het werkt niet zo.)
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #15
Nee.

Een nieuw stuk kabel vanaf de meterkast, tot waar de huidige kabel je huis binnen komt. Zodat je dus 1 kabel (oke, met een lasdoos) krijgt vanaf de meterkast tot de schuur. Op deze kabel mogen dus 'onderweg' geen apparaten of stopcontacten zijn aangesloten.

In de schuur een PV-verdeler plaatsen.

Hierachter de huidige installatie van de schuur aansluiten, en de omvormer.

Gezien de vragen die je stelt, en de ernst van de gevolgen als het verkeerd gaat (brand), lijk het me goed dat je er iemand met verstand van zaken bij haalt.
 

CV__

  • #16
^^ Wat Hessie ook al zegt.

5-aderig met 2x zwart was gebruikelijk voor ~2003. Toen is door Europese harmonisatie grijs weer gekomen voor de 3e fase.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu