Zonneboiler installeren met ketel als naverwarmer

Osc

  • #1
Hallo,

Ik ben van plan een zonneboiler te installeren met mijn bestaande ketel als naverwarmer. Dit is een Thermomaster 2HR en die is geschikt (staat op het gaskeur) en heb een drietal vragen

1. Nu lees ik in de montagehandleiding van Nefit dat het mengventiel na de ketel moet komen. Dit in tegenstelling wat ik in de forums lees. Hier staat voor de ketel en wel om te voorkomen dat te heet water de ketel door gaat.

Wie weet wat wijs is?

2. Dan moet er soms een solarthermostaat tussen ketel en zonneboiler (dit moet bv bij nefits eigen ketel) Moet dit bij AWB ook?

3. Dan een vraag over de algemene werking; Stel de boiler is 70C en ik pak warm water, gaat dan de ketel niet aan of krijg ik per min. meer warm water?

Wie kan me helpen??

bvd
 

Chathanky

  • #2
Mengventiel is er voor je eigen veiligheid (verbranding) en om te voorkomen dat er delen van de installatie kalkvorming op treedt.
Tevens zijn er onderdelen van de ketel die sneller kunnen slijten.

Een eenvoudig mechanish mengventiel voldoet prima en zijn de kosten ook niet.
De ketel zal niet direct overstuur gaan, de andere zaken zijn wel iets om in overweging te nemen van wel of niet plaatsen van een ventiel.

Of de Nefit zelf een aanpassing behoeft staat beschreven.
Je kunt bedenken als een stromingsschakelaar de ketel doet starten dat het verwarmen van 60 graden water niet nodig is. Bij 50 graden zal de ketel wel moeten bijverwarmen.
 

Osc

  • #3
Hallo,

Dat mengventiel plaats ik sowieso. Hij zit staandaard bij de zonneb. maar wat adviseer jij: tussen zonneboiler en ketel of net na de ketel


(voor de duidelijkheid: het gaat om een nefit zonneboiler en AWB 2 HR ketel. Van de Z.B. heb ik uitgebreide documentatie maar van AWB niet, vandaar mijn vraag over extra thermostaat)
 

Chathanky

  • #4
Kan per ketel verschillen, zoek het eens op in de installatieinstructies.
 

Grashopper

  • #5
Hangt inderdaad van de ketel af. Sommige toestellen moeten worden aangepast als je ze als NZ toestel gaat toepassen. Probeer even de documentatie te pakken te krijgen.
 

Osc

  • #6
Kijk en dat is nu net het punt. ik heb de gebruikshandleiding en installatiehandleiding doorgenomen maar er staat niets

Vandaar dat ik hoop iemand met praktijkervaring te treffen op dit forum
 

Arie1

Specialist Verwarming
  • #7
Volgens mij kun je de zonneboiler zo op een 2HR aansluiten. Toestel werkt met een tapsensor. Toestel zal dus niet aanspringen als hij warm word gevoed van de zonneboiler. Is de instroom temperatuur onder de 60 graden zal hij wel gaan branden.

Bel anders voor de zekerheid even met AWB. Dan weet je het zeker.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu