Zoneregeling met modulerende Nefit

Mpi74

  • #1
Beste klussers,

Op dit moment hebben we een Nefit Easy thermostaat in de woonkamer hangen. Deze stuurt een Nefit Aquapower Plus HRC30 / CW6 aan.

We zijn van plan om in een van de kamers vloerverwarming (2 groepen) aan te leggen. De vloerverwarming moet de bestaande radiatoren van die kamer vervangen.

Omdat het verwarmen van een ruimte dmv vloerverwarming andere eigenschappen heeft dan verwarmen dmv radiatoren willen we zoneregeling toepassen met een aparte thermostaat (Nefit Easy).

[1] Is het mogelijk om voor de genoemde situatie effectieve en efficiënte zone-regeling toe te passen (met behoud van de modulerende functie van de ketel)?

[2] Is er groot verschil in kwaliteit tussen groepen-verdelers, vloerverwarmingsleidingen etc. van bijv. WTH t.o.v. andere fabrikanten?

Alvast bedankt!
 

Tumkie

  • #2
Als je werkt met de pompgroepen en modules van Nefit , dan kan je alles modulerend & WAR sturen via de Easy ...
 

Mpi74

  • #3
Hoi Tumkie,

Bedankt voor je snelle reactie.

Ik ga het uitzoeken - kan alleen lastig informatie vinden over juist de mogelijkheden van Nefit op dit gebied. Welke verdeler is bijvoorbeeld een kwalitatief goede keuze?
 

Tumkie

  • #4
In BE en de rest van Europa werkt bijna geen enkele installateur met verdelers maar met evenwichts-verdeelbalk met pompgroepen ( gemengd voor lage temperaturen , ongemengd voor hoge temperaturen ).Met de regeling kan je elke kring apart WAR-sturen . Misschien iets duurder maar regeltechnisch makkelijker om installatie onder controle te houden en te regelen ...
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Mailtje met deze vraag maar nefit doet ook wonderen denk ik
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Google even op "zoneregeling" of "etageregeling" en je vindt alle antwoorden op je vragen!
Ik raad je in ieder geval niet aan om weersafhankelijk te regelen.
Er zit wel degelijk verschil in verdelers van diverse producenten, maar daarover laten we ons op dit forum niet uit. Eén tip: hou het bij verdelers met standaard maten, dan maak je het jezelf een stuk eenvoudiger......
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
En aan de zijkant ruimte laten om eventueel 2 gaten te boren zodat er toch nog een radiator bij kan
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #8
Beste Mpi74,

Zou je willen checken of je het juiste mailadres hebt ingevuld. Ik krijg je email steeds terug. Zie profiel.
 

Mpi74

  • #9
Bedankt voor de tips. Ik zal eens contact opnemen met Nefit.

Ik heb me de afgelopen dagen al flink verdiept in het onderwerp maar het wordt me niet duidelijker - integendeel. Het lijkt me niet een heel ingewikkelde vraag en verwacht dan als leek ook niet zo'n ingewikkelde oplossing - maar dat dit een vak apart is daar ben ik inmiddels wel achter! :)

Ben van provider gewisseld, zal mijn mailadres aanpassen. Dank voor de tip!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #10
Je vraagstelling bestaat uit 2 gedeelten: een deel over zoneregeling en een vraag wie nu de beste producten maakt (daarop krijg je via dit forum geen antwoord)
Zoneregeling: het is geen vak apart, maar gewoon een kwestie van logisch nadenken over wat je nu eigenlijk wilt.
Laat je niet misleiden door allerlei mooie verkooppraatjes of producten. Die "prachtig en slimme" producten doen meestal maar één ding: de warmtebron inschakelen. En dan wordt warm water geproduceerd wat door het gehele verwarmingscircuit loopt. Dus wil je bepaalde gedeelten van de woning wel of niet verwarmen, dan zal je dat handmatig of automatisch moeten regelen.
Verwacht van fabrikanten van ketels niet dat zij staan te trappelen om producten van andere fabrikanten aan te prijzen: ze zullen het liefst hun eigen (al dan niet "slimme") thermostaten willen verkopen.

Bedenk dat zoneregeling een aan/uit systeem is en vraag je ook af waarom je zo nodig modulerend zou willen stoken......(laat staan weersafhankelijk, want die logica ontgaat mij totaal!)

Het is redelijk logisch:
De CV-ketel produceert warm water wat je wilt gebruiken om een ruimte d.m.v. vloerverwarming (is een aan/uit systeem) of radiatoren te verwarmen.
Het is dan zaak om dat warme water via een zoneregeling naar de ruimte te geleiden die je wilt verwarmen (en daarnaast de radiatoren of groepen op de vloerverwarming in alle andere ruimten niet openen, om te voorkomen dat er onnodig ruimten verwarmd worden)

Daarvoor gebruik je kleppen in het verwarmingssysteem, waarmee je bepaalde gedeelten van het leidingnet opent of sluit.
Dat gaat alleen maar aan/uit, want een beetje open bestaat in dit verhaal niet: het is open of dicht (anders worden bepaalde ruimten toch nog ongewenst verwarmd)
Naast het openen of afsluiten van bepaalde gedeelten van het leidingnet (wat vaak zeer onlogisch is opgebouwd en dus vaak een belemmering is om alles goed te kunnen regelen!) moet je er dus tevens voor zorgen dat de CV-ketel (of andere warmtebron) "aan"- geschakeld wordt. (mogelijk op de tijdstippen die je wenst: en daarvoor bestaan klokthermostaten....)

Dat vereist dus het tegelijk schakelen van meerdere functies: een klep (bij voorkeur 230 Volt) en een CV-ketel (vaak 24 Volt)

En dat is nu net het punt waarvoor de meeste fabrikanten geen passende oplossing bieden.
Maar het is wel degelijk mogelijk om, op eenvoudige wijze, tegelijk meerdere functies te schakelen: bijvoorbeeld met draadloze thermostaten met meerdere ontvangers. Maar er zijn ook andere mogelijkheden.
In bestaande bouw is draadloos de meest logische oplossing.

Gooi dus de gedachte dat je een bepaalde thermostaat (ook die zogenaamd "slimme" dingen) wilt gebruiken even overboord en begin met het uittekenen van je verwarmingscircuit + bepaal dan welke ruimten je onafhankelijk van elkaar wilt verwarmen.
Denk dan ook niet aan moduleren o.i.d., maar gewoon aan verwarmen of niet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu