Zoneregeling met één of twee regelkleppen

Matje

  • #1
Beste Forumlezers,

Binnenkort ga ik een gashaard installeren in de woonkamer waar nu ook de thermostaat van de CV is geplaatst. Om te voorkomen dat, wanneer de haard brand, de bovenverdieping niet meer verwarmd wordt wil ik ook een zoneregeling gaan toepassen op de CV. In onderstaand plaatje is het systeem weergegeven zoals ik het in eerste instantie zou willen gaan maken, met één regelklep voor de vloerverwarmingverdeler welke voor de gehele benedenverdieping is.



De bovenverdieping bestaat verder uit radiatoren middels het éénpijpsysteem met 50/50 onderblok en zijn allen voorzien van thermostaatkranen. Dit is m.i. ook een argument om voor de bovenverdieping geen extra regelklep te gaan toepassen. De tweede thermostaat voor de bovenverdieping komt dan in één van de vertrekken boven te hangen.

Graag zou ik van de specialisten :wink: hun mening horen over bovenstaande oplossing en of er wellicht wel goede redenen zijn om een tweede regelklep toe te passen voor de bovenverdieping?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Zitten de radiatoren in verschillende ruimte's?
Zo nee heb je de eerste 2 ruimtes iig een heel stuk warmer dan de overige.

Advies,

Maak er een 2 pijps systeem van en plaats idd een extra klep

Nogmaals gelezen, zitten er onderblokken op met 50% regeling, ander gaat dit van me nooit niet werken!

Als namelijk 1 radiator thermostaatkraan dicht loopt krijgt de rest geen water meer


Welke ketel?

Gaat trouwens alleen werken met aan uit thermostaten.
 

Matje

  • #3
De radiatoren zitten inderdaad in verschillende ruimtes. Het is idd een éénpijpssysteem met een onderblok welke een deel van het aanvoerwater naar de radiator laat stromen en een deel direct laat doorstromen naar de volgende radiator. De radiatoren worden daardoor nagenoeg allemaal even warm en ook de capaciteit van de radiatoren is nog gekozen op basis van de volgorde van aanvoer. Dit deel van de installatie werkt prima dus dat laat ik maar zo (netjes in de afwerkvloer gemaakt) :wink: . Een voordeel van het éénpijpsysteem is dat er nu altijd stroming mogelijk is, wanneer ik wel een tweede regelklep zou gaan plaatsen dan moet er ook nog een bypass gemaakt worden.

De ketel is overigens een Remeha Avanta.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Ok, een gebalanceerd systeem dus.
Dan is dit in mijn ogen idd de beste oplossing
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu