Zoneregeling 3 warmtezones

Kluskip

  • #1
Ik wil voor mijn verwarming 3 warmtezones hebben:
1. woonkamer + serre (klokthermostaat in de woonkamer; de andere ruimte: thermostatische kranen)
2. slaapkamers, badkamer (klokthermostaat in de ouderslaapkamer; de andere ruimten: therm. kranen)
3. rest (kamer- of klokthermostaat in de keuken; de andere ruimten therm. kranen)

De verwarming gebeurt hoofdzakelijk met radiatoren; eventueel plintverwarming in de keuken en de hal, eventueel vloerverwarming in de nog te bouwen serre).

Een weersafhankelijke regeling is niet gewenst.

Ik zou willen weten hoe je 3 warmtezones moet regelen.

Als super-leek dacht ik het als volgt te (laten) doen:

Bij de ketel komt een hoofdverdeler waarvandaan 3 (kunststof)leidingen van 22 mm vertrekken naar de 3 warmtezones. Elke warmtezone heeft weer zijn eigen verdeler, en zijn eigen klok- of kamerthermostaat.
Bij de ketel komt een regelaar. Die regelaar wordt verbonden met de 3 klok- of kamerthermostaten. De regelaar communiceert met de ketel en de klok/kamerthermostaten welke warmte geleverd moet worden.
Aan elle warmtezone is er een DING (hoe dat heet zou ik graag willen weten; klep /motor /ventiel / ...?) gekoppeld die de warmteregulering voor die zone doet. Dus de regelaar is ook aan die 3 DINGEN gekoppeld. Waar moeten die 3 DINGEN aan gekoppeld worden ? Aan de hoofdverdeler ?

Doe je de zoneregeling op deze manier ?
Ik zou het liefst een regeling willen hebben die zo min mogelijk elektrisch gestuurd is. Thermostaatkranen zijn toch ook niet elektrisch gestuurd, dus waarom die DINGEN ook niet, maar als het niet anders kan dan zijn het maar zo.
Alvast bedankt.


Vervolg op Werking cv-systeem aantal verdelers
 

Fiesiekus

  • #2
Zoek eens op trefwoord: 'zonekleppen', en die zijn wel electrisch gestuurd. Een kamerthermostaat-regeling is toch ook electronisch.
 

Kluskip

  • #3
Moderator, de tekening van het topic waarnaar je verwijst is inmiddels veranderd.

Fysiekus, Ik weet dat een kamerthermostaat elektronisch werkt, ik vroeg me nu juist af of er ook zonekleppen zijn die niet elektronisch werken.
Elektronisch: moet je voor elke zoneklep een stopcontact aanbrengen of werkt dit op de stroom van de ketel?
Vanuit de hoofdverdeler vertrekken 3 aanvoerleidingen naar de 3 warmtezones. Komen de 3 zonekleppen in die 3 aanvoerleidingen ter plaatste van die hoofdverdeler ?
 

Fiesiekus

  • #4
De details weet ik echt niet, maar ik ken zonekleppen die op 230 V. maar ook die op 24 V. werken (zonder spanning ken ik dus niet, dan zou het een soort RTL-worden en dat wil je waarschijnlijk niet) en vanuit de CV-regeling bestuurd worden.
 

Kluskip

  • #5
Even in google proberen uit te vinden wat een rtl is. Kom niet verder dan een tv-station. Wat is een RTL in dit kader?
 

Fiesiekus

  • #7
Overigens bekruipt mij intuitief het gevoel dat kluskip misschien makkelijker klaar is met 1 kamerthermostaat en verder in 't huis th.-kranen. Om voor 1 slaapkamer een aparte zone met alle regelingen en kleppen van dien aan te leggen.....

In badkamer dan extra el. vloerverwarmingsmatje.
 

Kluskip

  • #8
Die zoneregeling wil ik onder meer, omdat ik in de woonkamer de gashaard wil laten staan en die op koude winterdagen voor de gezelligheid wil laten branden. Als de kamerthermostaat in de woonkamer hangt, slaat de ketel af en wordt het in de rest van het huis te koud. Vandaar dat ik het apart wil regelen.
 

Fiesiekus

  • #9
Vind 't nogal een complexe oplossing.... weet dat 't niet gewenst is, maar ik zou misschien overwegen of WA stoken een mogelijkheid is......

Anders.....gezien het aantal koude winteravonden dat nog voorkomt: op zo'n avond even de KT vragend zetten, radiatorkranen in de kamer dicht en op de slaapkamer open totdat " 't koude leed geleden is".
 

Kluskip

  • #10
...Je hoorde even niets, maar ik was even in de studie gedoken wat zonekleppen zijn en of er niet ander mogelijkheden zijn. Een nadeel van zonekleppen is dat als er warmte gevraagd wordt dat er dan continu een stroom van minimaal 5 Watt per zoneklep is.

Het laatste voorstel dat Fisiekus doet werkt wel, maar ik wilde met 2/3 klokthermostaten de 3 zones automatisch geregeld hebben, omdat ik in 2 van de 3 zones (woonkamer en slaapkamergedeelte) qua tijden een vast temperatuurgedrag heb. Wanneer ik in de woonkamer ben, hoeft niet altijd de verwarming van de slaapkamers aan, behalve wanneer de jongste gaat slapen.
Met een zoneregeling zou ik niet ouderwets steeds aan die thermostaatknoppen hoeven te draaien.
 

Fiesiekus

  • #11
5 Watt of 5 Ampere? Een niet-verwarmde slaapkamer vind ik prettiger slapen (da's persoonlijk, geef ik gelijk toe). En vriest 't dan een keer streng, dan even de th. kraan open zetten.....volgens mij schiet je je doel (eenvoudige regeling) voorbij met deze zone-indeling & -regeling.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #12
Wat is het nadeel dan van 5 watt voor een zone klep :?: .

Ik begrijp niet helemaal waar u mee bezig bent, u wilt zone kleppen maar dat ze stroom gebruiken is een nadeel.

U zal uitkomen op een WA regeling met of zonder zonekleppen om het geheel nog enigsinds regelbaar te houden/maken.

Maar het nadeel van 5 wat voor een zoneklep moet u mij dan toch eens uitleggen.

Vr Gr
 

Fiesiekus

  • #13
Dat begreep ik dus ook niet, het punt van die 5 Watt. Blijft ook het feit dat het een erg complexe situatie gaat worden voor een woning.
 

Kluskip

  • #14
Cvolieboy:... Ik begrijp niet helemaal waar u mee bezig bent, u wilt zone kleppen maar dat ze stroom gebruiken is een nadeel.
..
Om even precies te zijn: Ik heb niet gezegd dat het een nadeel is dat ze stroom gebruiken. Ik vind het logisch dat ze stroom verbruiken wanneer ze een actie moeten uitvoeren (open of dicht), maar ik vind het jammer dat ze stroom blijven verbruiken wanneer de actie reeds voorbij is. Het zou leuk zijn als er zoiets zou bestaan dat bij warmtevraag de boel open zet en dan alleen bij openzetten energie verbruikt, dan een tijd open staat en geen stroom verbruikt, en wanneer het weer dicht moet, dan pas weer stroom gaat gebruiken.
Weet iemand of zoiets bestaat ?
En uiteraard, alles is relatief. 5 Watt per zoneklep is nog altijd energiezuiniger, dan geen zoneregeling. Maar nu ik toch nog in de denk-fase ben, probeer ik ook daar een zo energiezuinige-oplossing voor te bedenken.
Fiesiekus: Een niet-verwarmde slaapkamer vind ik prettiger slapen (da's persoonlijk, geef ik gelijk toe). En vriest 't dan een keer streng, dan even de th. kraan open zetten.....volgens mij schiet je je doel (eenvoudige regeling) voorbij met deze zone-indeling & -regeling.
Ik geef er de voorkeur aan om in een verwarmde kamer te gaan slapen en als ik een uurtje slaap, dan mag het koel worden. Vervolgens mag het weer warm zijn als ik uit bed stap en mag het na een uurtje weer koel zijn. Een klokthermostaat moet dit kunnen regelen.
Ik had niet gedacht dat deze functionele wensen van 2 a 3 zones technisch een moeilijke regeling zou zijn.
Ik weet niet of een WA-regeling wat voor mij is. Soms heb ik het koud als het buiten warm is. Dus ik wil liever het verwarmingsniveau binnen zelf bepalen, dan afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur. Verder reageren de begane grond en de 1ste etage verschillend op de buiten temperatuur. De 1ste etage heeft de neiging zich sneller aan te passen aan de buitentemperatuur, de begane grond blijft meestal koel.
 

Kluskip

  • #15
Ik moet mezelf corrigeren c.q. antwoord geven op mijn eigen vraag:
een 2-weg zoneklep gebruikt bij actie ca 6Watt, zonder actie: geen energieverbruik
een 3-weg zoneklep verbruikt wel energie wanneer het niet in actie is.
 

Fiesiekus

  • #16
Kluskip schreef:
Ik weet niet of een WA-regeling wat voor mij is. Soms heb ik het koud als het buiten warm is. Dus ik wil liever het verwarmingsniveau binnen zelf bepalen, dan afhankelijk te zijn van de buitentemperatuur.
Ik vraag me af of je 't wel helemaal snapt. De WA-regeling bepaalt de aanvoertemperatuur van het water naar je radiatoren. Deze wordt bepaald naar gelang de buitentemperatuur volgens een bepaalde stooklijn. Deze stooklijn is variabel instelbaar. Verder kan er een klok op de regeling geplaatst worden zodat hij 's avonds naar beneden regelt en voor het opstaan naar boven regelt.

De WA-regeling bepaalt niet de ruimtetemperatuur; dat gebeurt met de th.-kranen in elke ruimte apart, die stel je zelf in op een temp. die jij op dat moment behaaglijk vindt.
 

Kluskip

  • #17
Ik zie niet helemaal de voordelen van een WA-regeling voor het beoogde doel. Als je om 23:00 wil slapen, moet je dan met een WA regeling toch ook van te voren op de slaapkamer en in de badkamer de therm. kraan hoger zetten en in de woonkamer lager zetten, en zo zijn er nog meer therm knoppen die je dan in de loop van je dagpatroon moet instellen. Ik ben juist op zoek naar een automatische regeling. Verder moet bij een WA-regeling de hele dag een pomp draaien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu