Zolderverlichting kapot: dimmer of trafo?

J.ketting

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb een vraag over mijn zolderverlichting. Die doe het niet meer en ik wil graag weten welk onderdeel mogelijk kapot is.
Ik heb het zelf niet aangelegd (het was al aanwezig bij de koop van mijn huis).

Situatieschets:
In het plafond van de zolder zitten 10 halogeenspotjes van 12 volt (met dunne steekpennetjes).
Er zijn 3 dimmers met dezelfde functie. Dat zijn tastdimmers van het merk Jung (1x type 1254 UDE en 2x type 1220 NE). Inmiddels heb ik begrepen dat dit een hoofddimmer met twee nevendimmers betreft, die aan elkaar gekoppeld zijn.
En eigenlijk is dit de enige informatie die ik weet. Er zal vast een trafo aanwezig zijn, maar joost mag weten waar; weggewerkt ergens achter de plafondplaten.

Symptomen:
In de afgelopen paar weken was er geregeld storing; de lampjes begonnen opeens iets minder fel te schijnen. Soms voor enkele seconden, maar ook soms voor langere tijd. Het kon ook urenlang goed gaan.
Daarnaast waren op zekere avond de 4 achterste lampjes uit. Ze waren blijkbaar niet stuk, want de volgende dag deden ze het gewoon weer.
Sinds afgelopen avond doet de hele verlichting het niet meer. Als ik één van de tastdimmers kortstondig induw (waarmee normaal gesproken de lampen in één keer voluit gaan branden), dan hoor ik een hoge toon in de halogeenlampjes voor 2-3 seconden. En dit geluid lijkt zich te verplaatsen (circuleren) van lamp tot lamp.

Het leek me erg onwaarschijnlijk dat alle lampjes kapot zijn, maar toch voor de zekerheid één van de lampjes vervangen door een nieuwe. Dat werkte niet.
Ook heb ik alle lampjes eruit gehaald en alleen de nieuwe ingestoken. Ook dat werkte niet.
Overigens heb ik soortgelijke topics hierover gelezen, helaas bieden die geen soelaas.

Nu is de vraag of het aan één van de dimmers ligt of aan de trafo.
En wat is de beste stap om dit te testen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoofdpost uit de muur halen,draad L en golfje met elkaar verbinden.
Branden de lampen dan is de dimmer stuk,
Branden ze niet de trafo.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Zoals The Headhunter zegt, overbrug de hoofddimmer en je weet het.

Steek dan wel even alle lampjes terug! Je schrijft dat je alle lampen behalve de ene nieuwe eruit had gehaald, maar mogelijk kom je met 1 lampje niet aan de minimale belasting van de transformator.
 

J.ketting

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Ik ga het proberen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu