Zolder huurhuis isoleren volgens regels?

Knijntje

  • #1
Hi allemaal,
Binnenkort woon ik op een bovenste etage en wil ik de zolderkamer evt. gaan betrekken bij de woning d.m.v. een steektrap naar boven (van woonkamer naar zolder lopend).

Ik zal de zolder moeten gaan isoleren. Dat wil ik dit dusdanig doen dat het volgens de regels is die de woningbouwverenigingen moeten hanteren om aan de normen te voldoen (want die zullen er vast zijn?). Anders ben ik namelijk bang dat de isolatie v/d zolderkamer alsnog op de schop moet zodra de woningbouwvereniging tegen de termijn aan loopt om de isolatie op normniveau te moeten hebben.

Is er iets dat ik kan doen om aan te tonen dat de isolatie volgens de normen is? Want stel dat de woningbouw komt checken tegen 2030, dan kan ik wel zeggen dat het in orde is maar hoe checken zij dat wanneer zij dat niet zelf geisoleerd hebben en ik de muren al spik en span gepleisterd heb? ;). Misschien een rare/simpele vraag van een leek, maar ik ben benieuwd naar het antwoord :)

Alvast bedankt!
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #2
Dus eigenlijk vraag je ons hoe de regelgeving er in de toekomst uit gaat zien?
 

Knijntje

  • #3
Bedoel je dat er nog geen norm is vastgesteld dan? Ik dacht dat in 2030 alle huizen geisoleerd moeten zijn. Maar hoop dat er hier wellicht de kennis is om te zeggen dat het wel goed komt als je op een bepaalde manier isoleert. Dat hoop ik althans

En ik vraag nog meer uiteraard, maar dat lijkt me duidelijk geformuleerd; hoe kan ik bewijzen dat ik afdoende geisoleerd heb. Of hoef ik mij daar wellicht geen zorgen over te maken? Of juist wel? Moet ik het door een bedrijf laten uitvoeren die mij een certificaat daarvoor geeft.. Afijn. Mijn vraag lijkt me duidelijk genoeg zo. Zo niet dan licht ik het verder toe :)
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Nee, er zijn geen normen bekend voor de toekomst (voor bestaande bouw).

De huidige nieuwbouwnorm voor dakisolatie is Rc 6. Het is verstandig die aan te houden. Die zal in de toekomst waarschijnlijk niet hoger worden, omdat je op meerdere manieren verbetering kan aanbrengen.

De huidige "norm" voor woningbouw-woningen is trouwens nu label B. Dat is niet echt toekomstgericht...
 

Knijntje

  • #5
Ah, wat goed. Je hebt me op het juiste spoor gezet! Je moet kijken naar de Lambada-waarde van een isolatiemateriaal én de dikte van het isolatiemateriaal dat je gaat kiezen. Dan komt daar de RC-waarde uitrollen. Ik heb er een omrekenhulpje voor gevonden. Helemaal top. Kan ik zelf kiezen of ik steenwol neem of whatever. Dank IJkenhout :).

Wie weet gaan ze de daken ooit nog van buitenaf isoleren. Dat is het meest effectief uiteindelijk. Dan heb ik misschien dubbelop. Allemaal meegenomen, maar ik kan er natuurlijk niet op wachten.
Thanks nogmaals!


Quotes verwijderd, de tekst staat er net boven, mod.
 

CV__

  • #6
Nee, dan krijg je de Rd waarde. Rc waarde is het totaal van isolatiemateriaal en de rest van de constructie (vandaar ook de 'c').

Zo is een lege spouwmuur al Rc 0,3 bijvoorbeeld.

Daken van buiten isoleren gaat vaak samen met het vervangen van betonnen dakpannen die op (over) de THT datum zijn...

Dat is wel het mooiste; de dakconstructie vormt zo geen koudebruggen en zit volledig binnen de isolatie en de overlast voor de bewoners is veel kleiner.
 

Knijntje

  • #7
Dank je, ...dat corriceer je goed natuurlijk! Ik zei het verkeerd inderdaad.

Ik hoop dat het van buiten geisoleerd gaat worden. Veel beter. Dan hoef ik niets te doen ook nog eens en minder kans op lekkage als bonus...
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu