Zibro kachel ?

Mike20

  • #1
Hallo allemaal,

Wij zijn toch maar van een houtkachel afgestapt ivm chalet hout enz dus.

Maar we hebben last van heel veel vocht in de slaapkamer ondanks overal dubbel glas hebben zitten en iederedag het raam open zetten is het nu zo erg dat het behang aangetast word en de ramen iedere morgen met een trekker droog meoten maken.

We hebben al vocht vreters geprobeert enz.

Nu werd ons ipv de houtkachel een zibro kachel tenemen en die eens flink laten branden in die kamer met een raam op een kier om het vocht kwijt te raken daar.

Nu zitten we daar over na tedenken omdat we hier voor het gas een dikke 3euro per m3 moeten betalen, zn kachel aan te schaffen voor bij verwarmen en voor de slaapkamer... Maar welke en wat moeten we nemen we zitten op ongeveer 90m2 dus 1 van 120m3 moet ongeveer voldoende zijn toch omdat niet elk vetrek verwarmt hoeft teworden alleen slaapkamer en woonkamer.
 

Pigion

  • #2
Een Zibro kachel helpt je van de wal in de sloot. Die kachel heeft geen afvoer, dus alle waterdamp die vrijkomt bij het verbranden, komt in het vertrek. Het hele probleem van vocht is een balans tussen ventileren, verwarmen en afgescheiden waterdamp. Een mens produceert per nacht ruim 1 liter water in de vorm van waterdamp. Bij een beplaalde temperatuur wordt de max. rel. vochtigheid overschreden en zal de waterdamp zich afzetten op de koudste plaatste.
Remedie:
- 's-nachts ventileren - ventileren - ventileren.
- overdag een klein beetje verwarmen, zodat aangeslagen vocht weer verdaampt.
Pigion
 

Mike20

  • #3
Hoi oke dit is weer het tegen overgestelde met wat we van de winkelier gehoort hebben. Hij vertelde: ,

er komt 2 liter waterdamp vrij bij een zibro kachel per 12uur ongeveer dus als we bijvoorbeeld 5liter vocht in de slaapkamer hebben zitten word het meeste verdampt en krijgen we een goeie lucht vochtigheid omdat we met ze 2en wel aan 5 liter kwamen omdat per mens ongeveer 2,54liter word geproduceerd . nogmaals dit werd ons op die manier verteld.

De koudste plek bij ons in de slaapkamer is eigenlijk over al het zelfde want we hebben de slaapkamer nooit echt warm omdat een warme kamer niet lekker slaapt. het is daar ongeveer 10 graden. warmer krijgen we het daar ook niet echt omdat in de woonkamer wel lekker warm is en de thermostaat dan uitslaat.

We hebben ook al 3 weken geprobeert s,nachts te ventileren maar dat werd na onze mening een nog ergere ramp. alles was klam en me bekertje water naast me bed bevroor.

en overdag gaat de cv naar 16 graden en dan word het ongeveer 8 a 10 graden in de slaapkamer met het raam op een kier voor ventilatie maar er verdampt dan maar weinig tot niks

ik hoor graag wat weer

groetjes mike
 

Fiesiekus

  • #4
Pigion schreef:
Een Zibro kachel helpt je van de wal in de sloot. Die kachel heeft geen afvoer, dus alle waterdamp die vrijkomt bij het verbranden, komt in het vertrek.
Dit klopt 100%!. Het beste (droogste) is de CV of de houtkachel opstoken, gezamenlijk met matige ventilatie; i.h.b. als het buiten droog en koud weer is.

Dus met het vochtige weer van de afgelopen dagen kan je inderdaad wel extra vocht in huis verwachten; da's niet ongewoon.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat valt best wel mee met een zibro kamin, je kunt niet zomaar uitgaan van het vocht dat b.v. aardgas produceert.

Mike20 schreef:
Maar we hebben last van heel veel vocht in de slaapkamer
Een houtkachel in de slaapkamer zetten is behoorlijk overdreven.

Wanneer de slaapkamer niet wordt verwarmd zult u altijd meer vocht hebben dan bij een verwarmde kamer.
Het raam op een kier is te weinig, zet het raam maar flink open overdag, in de nacht wel minimaal op een kier.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
We hebben ook al 3 weken geprobeert s,nachts te ventileren maar dat werd na onze mening een nog ergere ramp. alles was klam en me bekertje water naast me bed bevroor.
Laat s'nachts de raam een klein stukje open staan als je gaat slapen.
Dat scheeld al een hoop.

En ik weet niet waar je woont, maar als de beker water bevriest op je nachtkastje, is het ergens op de noordpool.
Want nergens in europa heeft het al zo hard gevroren.

Zelf laten wij ook altijd de slaapkamer raam open staan dag en nacht, zowel thuis als in ons chalet.
Ik zie vaak s'morgens vroeg de buurvrouw met een wissertje de slaapkamer raam afdoen omdat die altijd met de raam dicht slapen, en er dus elke morgen veel condens op de ramen zit.

Maar je schrijft dat je ook een cv installatie hebt, dan heb je toch verders geen aparte losse kachel nodig. ?
 

Mike20

  • #7
Hallo allemaal bedankt voor de reacties,

@ Fiesiekus. Ik snap met die vochtige dagen dat het meer is maar heb de meter er een dag en nacht in laten staan , we zitten op 92% vocht ..

Ja de cv staat ook aan 18/17,5 graad woonkamer(ook vocht op de ramen) maar krijg niet de echte warmte in de slaapkamer en ik ga de kachel hier niet op 22graden stoken omdat het me dikke 3euro per m3 propaan gas kost. :lol:

@ Jan. Wij hebben geen aardgas maar propaan gas weet niet of daar verschil in zit :wink: maar als wel zoiets doen konden we volgens de verkoper een turbo nemen.

Nee het was niet de bedoeling een houtkachel in de slaapkamer maar in de woonkamer maar we moeten dan teveel premie extra gaan betalen dat we er niet goedkoper mee zitten dus.

Ja omdat we niet echt de warmte erin kregen werd ons dat aangeraden want het vocht wat een zibro produceert wat vrij kwam was niet te vergelijken wat er nu in hangt/zit, en meeste zou dan verdampt worden en een nette lucht vochtheid krijgen.
We hebben een raam op een kier(15cm open) en de slaapkamer deur en op de andere kamer ook een raam op een kier dat het door kan tochten
dus circulatie.

@Peter. We hebben dit geprobeert maar de ramp werd alleen maar erger daardoor. We zitten gelijk vloers dus laag aan de grond he :wink:
Nou er zat toch echt een klein ijslaagje op mijn beker niet dat de hele beker knetter bevroren was maar het was toch echt zo maar goed dat ter zeide, maar we krijgen het zelfde of zelfs meer vocht op de ramen als we de boel op een kier hebben snacht's. We hebben zelfs op de kamer ramen wacht condens zitten , niet zo extreem en lv daar is 65%.

Nee theoretisch moet de cv installie (nieuw) voldoende zijn en het werkt ook wel perfect in de gang woonkamer was hok alleen niet de grote slaapkamer omdat het daar ook geen 22 graden moet zijn.

Maar de conclusie is dus wel of niet een zibro als hulp...

omdat het behang achter bed en andere plekken aangetast worden.

alvast bedankt groetjes mike
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Huur een bouwdroger om alles eens goed droog te krijgen, komt het vocht na verloop van tijd terug dan moet u waarschijnlijk toch nog meer ventileren.
 

Pigion

  • #9
@Mike,
Ik heb toch de indruk dat je te weinig verwarmt in de slaapkamer. Ik lees ook nergens dat de CV verwarming aanstaat in de slaapkamer. Hoeveel zon komt in die kamer? Als dat veel is, dan slaat de CV ketel snel af en krijg je op de slaapkamer ook geen warmte. Ligt deze slaapkamer op de niet-zon-zijde van het chalet? Dat propaan stoken duur is, dat begrijp ik. Je kan echter niet in een zak blazen en het meel erin houden.
Als propaan zo duur is, waarom dan geen houtkachel. Ook in een houten chalet kan je wel een veilige schoorsteen bouwen. Wij hadden vorig jaar een echte Alpenhut gehuurd in Zwitserland op 1400 meter hoogte. De verwarming d.m.v. een kleine Jotul houtkachel met een gemetselde schoorsteen. Bijna iedere avond gestookt. We heben ons niet onveilig gevoeld.
Ik zie nu dat je al eens een vraag hebt gesteld over de rookgasafvoer van een houtkachel. Koop een goede kachel (> € 2000) en installeer een dubbelwandige afvoer.
Pigion
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Als de radiator in de slaapkamer niet genoeg warm wordt, kijk dan eerst eens even wat er aan de hand is.
Misschien even ontluchten, maar het kan ook zijn dat de radiator te klein is.

Laat overdags en s'nachts ook de deur van de slaapkamer open staan, zodat er een betere ventilatie is. ( dat scheelde bij ons ook heel veel)

Maar het kan natuurlijk ook een lekkage probleem zijn, als er zoveel vocht in de slaapkamer zit, dat de wanden gaan schimmelen.
Dus kijk even het dak en de wanden na, zeker als er een hoop blad op het dak ligt kan dit lekkages veroorzaken.

Kijk ook de isolatie onder het chalet eens na, of de vloer goed geïsoleerd is.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Sorry hoor maar wat een toestand over een niet verwarmde slaapkamer, er zit bij ons een radiator die nooit aan staat behalve om bevriezing van het ding te voorkomen en we hebben nooit last van vocht.
 

Kloek77

  • #12
Het gaat hier dan ook niet om een woonhuis, tenminste als ik het goed lees, maar om een vakantiewoning oid? Houtkachel voor het hoofdvertrek, geen cv??? .Waarschijnlijk zonder noemenswaardige isolatie, TS geeft aan dat T in de slaapkamer zakt tot 10 graden. Toch gaan verwarmen op de slaapkamer dan, petroleumkachel lijkt me niet ideaal maar is te proberen.
 

Kloek77

  • #14
:oops:
 

Mike20

  • #15
Hallo allemaal,

Ja een bouw droger kan maar niet hier op de stroom :wink:
Ik snap je wel maar lijkt me sterk dat we nog meer moeten gaan ventileren maar goed alles kan.

@ Pigion.
De radiator in de slaapkamer staat wel helemaal open hoor maar is wat aan de kleine kant omdat je normaal een slaapkamer geen 20 graden gaat stoken. De zon komt er alleen eind van de middag in tegen 3uur plus minus iets in. ramen zit richting het noorden.

Ja ik snap je met de warmte van de zon maar de woonkamer komt de warmte wel in hoor door cv. Ja Hout kachel kunnen we doen maar zijn we in premie veel duurder uit omdat het een houte hut is. En in het reglement van de camping staat in dat het weer verboden is ... dus de kans als er wat gebeurt is dat we dan helemaal niet verzekerd zijn ben ik bang voor of niet. Ja klopt dat ik de vraag eerder gesteld heb maar nu we reglement gezien hebben word het toch moeilijker.

@peter
Er is opzich niks aan de hand met de cv instalatie. Er zit net 2,5maand een nieuwe hr ketel in en alles is afgetapt en opnieuw gevult en netjes ontlucht dus daar kan het probleem niet zitten. Dat die wat aan de kleine kant is op die kamer denk ik wel ja omdat je normaal ook geen 20 graden in een slaapkamer gaat stoken altans ik niet is zn grote ook niet nodig.

Van de slaapkamer deur is een goeie dat hebben we ook gedaan vanacht toevallig eigenlijk haha maar probleem is dat we dan alle kamer ramen ook nog eens met een trekker kunnen gaan doen.

Heb net 1,5maand terug alle dakgoten enz leeg gemaakt dat het regen water weer netjes via de regenpijp gaat. losse mos deeltjes heb ik er ook afgeveegt en er onder ben ik ook nog geweest. er zit van dat gele isolatie tussen de vloer en daar weer van dat figuurzaag hout om het af te dekken.

We hebben ook al een steen eronder weg gelaten om het door telaten toch , kijken of daar het probleem zat maar ook niet.

Slaapkamer ligt laminaat en voelt altijd erg koud aan maar dat komt ook vast omdat de warmte er niet in zit,het zal wel niet helpen als er extra vloer isolatie aan de onderkant bij komt neem ik aan. de isolatie onder het laminaat is ook om kou tegen tehouden enz.

@Jan. Ja he :) vind zelf ook niks aan om echt warmte in de slaapkamer tehebben maar om vocht weg tekrijgen mag het.

@kloek 77. FF alles lezen he :P heb wel cv overal hoor er zit isolatie in plafon ,muren, vloer dus. Dak is volgens mij ook wel goed geïsoleerd als ik bij de buren kijk als het gevroren heeft dan is hun dak geheel dooi en bij ons nog redelijk wit.

Alvast bedankt groetjes mike
 

Mike20

  • #16
Hallo allemaal,

Wij zijn onder tussen er een weekje tussen uit geweest en toen we terug kwamen was alles zo goed als droog in de slaapkamer.

Heb de cv op 10 graden laten staan. Er zaten maar een paar kleine vochtplekjes in de slaapkamer.

nu we er weer 2 nachten in geslapen hebben en de schuifpui weer open om door te laten luchten komt het vocht toch weer terug :cry:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu