Zelf prefab schoorsteen maken

Rob_Skipper

  • #1
Wij willen voor ons huis graag de I*o*c* rookafvoer in de nok hebben, wij hebben vanwege lekkage aan de oude schoorstenen deze geheel gesloopt, maar zouden zo graag de afvoer weer in de nok willen hebben. Dit lijkt alleen te kunnen met een schorsteen, gemetseld of prefab, de laatste zijn alleen zo duur.

Maar hoeft dit wel zo te zijn? Ik dacht er zelf aan een prefab schoorsteen van bijv. betonplex te maken en deze dan te bekleden met kunststoffen steenstrips, deze moeten, net als het huis, uiteindelijk toch geheel wit geschilderd worden, daar zie je dus niet zoveel van terug.

Maar hoe kan je het beste de doorvoer van de rookgas door het hout fabriceren? Gewoon buis er doorheen steken en afdekken met een rvs plaat (Desnoods deze eraan vastlassen), of zal dit te warm worden en zal de hele constructie van ontbrandbare materialen moeten worden gemaakt?

Er is vast iemand met zo'n ding op zijn dak die vertellen kan hoe deze gemaakt zijn....
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Die prefab baksteen schoorstenen die oa in Bladel gemaakt worden, zijn traditioneel gemetseld op een betonplaatje, wat tevens de hijsvoorziening is.
Verder heb je plaatstalen schhoorstenen waar een dubbelwandige pijp zo doorheen gaat.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Nee, hout is daar niet geschikt voor. Steenstrips ook niet echt trouwens. Tenzij je ze in beton giet ofzo. Laat staan om dit waterdicht te gaan krijgen.

Ik heb wel eens een aannemer zelf een prefab schoorsteen zien maken. Dat was geen succes, want de loodslabben komen nooit mooi uit. Er moet ook een staalconstructie in om het bij elkaar te houden. Niet iets voor een hobbyist.

Waarom niet gewoon een dakdoorvoer zonder schoorsteen?
 

Rob_Skipper

  • #4
Ik heb inmiddels al aardig rondgezocht, ze worden van staal, aluminium of composiet materialen gemaakt en bekleed met die flexibele steenstrips.

Waarom zou hout niet geschikt zijn? Betonplex lijkt me aardig waterdicht toch?

Zo groot zijn ze ook weer niet, grofweg 60x60x60cm, ik dacht er al over na om twee lagen betonplex over elkaar heen te gebruiken en het lood op de binnenste plaat te plakken en dan de tweede er weer overheen.
Uiteindelijk doen ze met het aluminium of het staal ook niet veel anders.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Betonplex is idd. waterdicht tot het begint te rotten op de kopse kanten en dat duurt niet zo lang.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Betonplex is ook een veel te hard oppervlak om iets op te lijmen. In normale toepassing wordt dit soort lijm maar 10 jaar gegarandeerd. Ik denk dat deze schoorsteen al binnen 5 jaar uit elkaar gaat vallen.

Vraag je eens af waarom het nog nooit in betonplex is gemaakt :?:
 

Rob_Skipper

  • #7
Ok, we verleggen het probleem gewoon een beetje, zolang ik boten waterdicht kan krijgen, zal dat verder met hout ook geen probleem zijn, misschien was betonplex te simpel bedacht, dan gewoon garantplaat in de epoxy. Het waterdicht krijgen is gewoon mijn probleem, en dat gaat wel lukken.

Maar hoe zit het met de warmte? Een gat rondom 1 cm afstand, zoals bij de verdiepingsvloer doorvoeren en dan gewoon een RVS plaat als afdichting aan de I*o*u*t lassen? Of zal dat teveel warmte gaan geleiden?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Gezien uw laatste vragen hebt u geen enkele hinder van enige kennis wat betreft het maken van een schoorsteen.
Haal er eerst eens een vakman bij die u advies kan geven en eventueel helpen met de aanleg, in het bijzonder door de vloeren en het maken van de ommanteling.
 

Rob_Skipper

  • #9
Beste Jan, en anderen...

Het wordt langzaam weer winter en de kachel moet weer aan, echter nog steeds geen schoorsteen.

Graag wil ik je er even op wijzen, beste Jan, dat je waarschijnlijk weinig kennis hebt over genoemd product en het feit dat het helemaal niet ommanteld hoeft te worden.

Ik vraag me af waarom het zo'n gek idee zou zijn, ik vraag me namelijk af waar de composiet schoorstenen van gemaakt worden, volgens mij ook gewoon multiplex die ze dan met epoxy en glasvezeldoek waterdicht maken. Ook hier zit een rvs plaat bovenop waar dan de gaten van de schoorstenen in gemaakt worden.

De hoofdvraag blijft echter niet het waterdicht maken, dat komt echt wel goed. Ik vraag me meer af naar de warmtegeleiding als je de dubbelwandige schoorsteenbuis aan de bovenplaat vastlast.
Google maar eens op: chimney chase covers, in Amerika is het een hele normale standaard oplossing. Waarom is het hier zo raar, of wordt er hier iets in het bouwbesluit over gezegd?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #10
Je kan op internet toch gewoon zien waar de prefab-schoorstenen van gemaakt worden? In ieder geval niet van hout.

Waarom kies je niet gewoon voor een normale dakdoorvoer? Dan ben je in een uur uur klaar en je weet zeker dat het klopt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Je zal toch een tekening moeten maken. Als je een schets maakt praat en we kunnen dan gelijk een beetje in je kop kijken, een stuk gemakkelijker. :wink:
 

Rob_Skipper

  • #12
IJkenhout,

Als jij er eentje hebt voor in de nok, dan hou ik me aanbevolen, ik vind ze niet, en in de zijkant komt kwa verlseping en zicht niet heel goed uit namelijk.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #13
Ook in de nok zijn ze gewoon te koop.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu