Zelf leren lassen

MHG

  • #1
Ik heb altijd bewondering gehad voor mensen die goed laswerk kunnen afleveren. Nu zou ik dit zelf ook graag willen leren, alleen heb ik momenteel totaal de tijd niet om een cursus te gaan volgen en de cursussen die een beetje in de buurt zijn, zijn voor hetgeen ik wil, behoorlijk duur.

Nu zag ik laatst in een folder van een bouwmarkt een lasapparaat met toebehoren voor € 50,-. Dit is uiteraard niet te vergelijken met het materiaal wat de professionelere lassers gebruiken, maar ik was me aan het afvragen of zo'n ding voldoet om zelf een beetje aan te gaan kloten en te proberen het op die manier enigszins onder de knie te krijgen.

Wat denken jullie?
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Die lasapparaten van de bouwmarkt zijn over het algemeen van kreun kwaliteit, ik zou snel wegrennen. Een tweedehands lasapparaat van een goed merk is op marktplaats wel op de kop te tikken en is beter dan een nieuw bouwmarktapparaat.

Qua techniek hangt er een beetje vanaf van je straks wilt gaan lassen. Een conservenblikje dichtlassen of een marinefregat in elkaar zetten.

In ieder geval, om het te leren is een MIG/MAG lastoestel (is draadtoevoer + CO2 flesjes, wordt ook wel CO2 lassen genoemd) het handigste. Je hebt ook hobby MIG toestellen die alleen gebaseerd zijn op draadtoevoer, maar dat last echt rampzalig, je verliest dan snel de wil om te leren denk ik.

Elektrisch lassen (met elektrode) en TIG lassen zijn wat minder geschikt voor de beginner. Met MIG kan je lekker bakken en braden totdat je knappe rupsen trekt. Er staan trouwens ook veel lastips op internet. .
 

Tiho

  • #3
Heel belangrijk bij MAG lassen is dat het materiaal goed schoon is. D.w.z. geen vet geen vuil en geen verf.

Als je een electrode apparaat neemt, kun je het beste rutiel electrodes erbij kopen, deze lassen het makkelijkst.

Met een magapparaat is het makkelijk om een op het oog mooie las te maken echter kun je veel meer fouten maken dan met electrodes zoals bv. een plaklas ( geen verbinding aan een kant ) dit zie je met het oog niet.

Hou er ook rekening mee dat lassen veel rookontwikkeling met zich meebrengt een hele avond in een schuurtje te staan lassen is niet echt gezond. Met electrodelassen kun je de deur open zetten, bij MAG niet want dan waait je beschermgas weg.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #4
Om teleurstellingen te voorkomen :cool:
Lassen leer je niet in een half uurtje en zeker niet met een Aldi,lidl, Karwei, Gamma,Praxis, Hornbach.Formido, Fixit apparaatje van vijf tientjes. :-|
Wil je het echt leren ga dan toch een lascursus volgen, dan heb je een aardige basis. En daarna regelmatig aan de gang.
Het is vooral een kwestie van veel doen. :)
 

DSR9500

  • #5
Helemaal mee eens.
maak dan liever een verbinding met bouten en moeren
evt gesteund door een hoekijzer oid

of wil je uitsluitend moderne kunst lassen :lol:
 

Isobel

  • #6
Ik weet niet waar je een cursus zoekt, maar kijk eens of er een buurtwerkplaats is waar je dit kunt leren. De cursussen daar zijn niet duur, je leert de basis en kunt oefenen met de apparaten die daar staan. Dan krijg je een beter idee welk lasapparaat je zelf evt. aan wilt schaffen.
 

Frank23

  • #7
Zoek gewoon een kennis of vriend die lasser is.
vraag hem de basis regels en probeer het.

lassen is echt niet moeilijk, goed en mooi lassen wel.
maar lassen leer je niet uit een boekje dat leer je uiteindelijk door te doen.
maar de basis regels zodat je begrijpt wat lassen is en hoe het werkt,is een must,anders duurt het heel lang.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu