Zelf cv ketel aansluiten

Meerb

  • #1
Ik heb een aantal vragen die ik hopelijk hier mag stellen. Ik ben van plan namelijk de cv ketel zelf aan te sluiten alle flexibele leidingen liggen al.

Ik zal al de leidingen nu moeten aansluiten op de connectoren en dan linken naar de cv ketel.
Voor de duidelijkheid ga ik de oldende ketel plaatsen gezien het expansivat is ingebouwd inverband met de beperkte ruimte.

Vaillant ecoTEC Pure VHR 28-34/7-2 CW5 Gratis Calormatic 350 thermostaat

Vragen:

Moeten er aparte connectoren gebruikt worden voor alle radiatoren warm en koud en apart te connectoren voor drinkwater, vaatwasser, douche etc.

Worden de cv connectoren warm met koud met elkaar doorverbonden via de zijkant? En idem zo voor de drinkwater connectoren?

Hoe verbind ik de connectoren ( via de zijkant?)met de cv ketel en op welke leiding?

Ik heb een diameter 20 mm vanuit de meterkast gelegd waar moet die naartoe? Rechtstreeks op de cv ketel en zo ja op welke leiding? Of komt gaat die naar de connectoren voor warm en koud met een t-stuk verdeeld?

Bedankt voor de moeite dit houdt me nog tegen om de klus te durven klaren.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Als ik u was zou me ik me minstens 1 keer bedenken om het zelf te doen, een beetje basiskennis is wel nodig.
 

CV__

  • #3
Wat zijn dit nou voor vragen? :?

Je hebt een 20mm diameter [wat] liggen? Als je een loze 19mm PCV buis bedoeld; dat is voor zonnepanelen / elektrische boiler.

Op je gasgestookte combiketel heb je; rookgasafvoer, luchtaanvoer (tegenwoordig meestal concentrisch), condensafvoer, drinkwater in met inlaatcombinatie, warm tapwater uit, CV warm, CV koud, gas in, elektra aansluiting en thermostaat. Da's alles.

Individuele verbruikers sluit je niet individueel aan, dat vertak je later.

Verschillende zones voor radiatoren regel je ook pas na de ketel.

Maar gezien de vragen beter uitbesteden...
 

Meerb

  • #4
Diameter 20 mm was wel duidelijk dat ik het over een waterleiding heb. Ik gebruik overal flexibele kunstof water leidingen. Alle radiatoren hebben een aanvoer een retour leiding naar de ketel lopen. Het enige wat ik vraag hoe ze op de connectoren worden aangesloten. En vervolgens op welke leiding van de cv ketel komen.

En de 20 mm waterleiding komt die rechtstreeks op de cv aanvoer of gaat die naar de connectoren. En mensen afvallen op hun onkunde of niet weten van de juiste termen vind ik ongepast. Ik val niemand af en beledig ook niemand ik vraag puur hulp in de laaste face van de klus. Het is tenslotte puur een weet en niet iets gecompliceerd.

En ik zal voorzichtig de juiste vraag stellen of na kunde formuleren om negatieve reacties te voorkomen:)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Radiatoren sluit je aan op een verdeler, van die verdeler ga je naar aanvoer en retour van de ketel.
In 1 van deze leidingen (zie handleiding) plaats je je beveiligingen overdruk,expansievat en vul mogelijkheid.

De koudwater aanvoer gaat via een inlaat combinatie naar de ketel, warmwater komt uit de ketel en gaat naar de verbruiken de toestellen.

Gasleiding gaat via een toestel kraan op de ketel.

Het is geen hogere wiskunde, maar enige basiskennis is wel wenselijk.
Daarbij is het officieel verboden om als leek een ketel te plaatsen.
De wet schrijft voor dat een ketel moet worden geplaatst volgens voorschrift van de fabrikant, en daarin staat dat dit alleen mag gedaan worden door een erkend installateur.

Het is en blijft een in potentie gevaarlijk apparaat waarbij verschillende gevaren samenkomen.

Drinkwater vervuiling, stoomvorming, ongebalanceerde verbranding en mogelijk explosiegevaar.
 

Meerb

  • #6
The Headhunter, onzettend bedankt voor deze informatie en bedankt dat je de moeite hebt genomen mij op de belangrijke feiten te wijzen ook qua regelgeving en veiligheid.

Ik ben al een heel stuk wijzer. Ik laat de installatie nog wel keuren, wil zoveel mogelijk werkzaamheden zelf doen om kosten te drukken (muur doorvoer, aansluiten leidingen op de verdelers etc)

Nog even voor de duidelijkheid wat tapwater, douche,vaatwasser, keuken kraan etc komen deze ook samen in een aparte verdeler dat lijkt me het meest logisch? Koudwater is via en T-koppeling ter plaatse doorgelust en komen dan vervolgens op de verdeler, klopt dit?

Dus aparte verdelers voor de radiatoren, toevoer en retour. En aparte verdeler voor warm en koud water( douche, vaatwasser, keuken kraan, toilet
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Nee. De aanvoer naar het warmwatertoestel is normaal gesproken gewoon een aftakking van de waterleiding in je woning.

Het leidingstelsel voor warm tapwater heeft zijn oorsprong wel bij de ketel.

Nogmaals: dit is materie voor specialisten met een vakopleiding. Laat hen dit werk doen om te voorkomen dat het echt je laatste klus is.
 

Meerb

  • #8
Bedankt Walker,

Ik heb zitten kijken bij mijn vorige ketel zelfde type daar komt de waterleidng links uit de muur naar de verdeler voor het koudwater en met een t-stuk naar de water toevoer leiding van de ketel waar de inlaatcombinatie op zit gemonteerd. Tenminste als ik het goed heb geanaliseerd.

Als ik het goed begrijp is dus de tweede aansluiting van de ketel vanaf links waar de waterleiding op de ketel wordt aangesloten?

De verdelers aan de linkerkant zijn voor warm en koudwater en de verdelers aan de rechterkant zijn voor de radiatoren toevoer en retour. En er is duidelijk te zien op welke aansluiting van de ketel de betreffende leidingen moeten komen. Expansievat zit ingebouwd in de betreffende ketel.

Mocht ik het fout hebben dan hoor ik het graag. Bedankt voor alle feedback mensen!!
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #9
Klopt het, dat dit in belgie is ?
 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #10
De ketel hangt wel erg dicht tegen de muur, de fabrikant schrijft een minimale afstand voor en deze is vaak een paar cm.
 

Tumkie

  • #11
Expansievat ingebouwd , dus waarschijnlijk in BE
Meestal is inhoud ingebouwd expansievat te klein voor de gehele CV-installatie dus extern vat bijplaatsen op de juiste plaats en instellen op de juiste voordruk .
Elke ketel moet in BE opgestart worden door erkende G1-technieker die wettelijk verplicht keurings-en verbrandingsattest uitschrijft .
Vergeet zeker ook niet magnetische vuilafscheider en microbelkenontluchter niet te plaatsen op de CV-installatie .

Met wat ik hier lees kan ik je enkel maar aanraden om erkende vakman in te schakelen ...
 

Meerb

  • #12
Dit is inderdaad in Belgie en de installatie is door een erkend installateur gedaa.n en gekeurd. Het feit dat het expansievat ingebouwd zit heeft met het type cv ketel te maken. Het biedt een oplossing als je een beperkte ruimte hebt voot het plaatsen van de ketel..

Hij is slanker en minder breed plus geen extra ruimte nodig voor het expansievat. Deze ketel wordt ook in Nederland door Vaillant aangeboden.
 

Tumkie

  • #13
In 90% vd gevallen is een ingebouwd expansievat te klein voor de gehele waterinhoud van een CV-installatie .
Laat nu net dat dom vat 1vd belangrijkste componenten zijn vd installatie . Dit bepaald mee de levensduur vd verschillende onderdelen vd installatie . Dit is het nulpunt vd hydraulische som ...
Maar ja , wie ben ik met meer dan 20jaar CV-ervaring in BE en NL.
 

Tumkie

  • #14


Zoek de 50 verschillen ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Ziet er puik uit.
 

Meerb

  • #16
Dat ziet er geweldig uit en behoorlijk uitgebreid en ook nog eens van Bosch, Super!!

Dat heb je niet even in een weeknd geklaard denk ik zo :D
 

Tumkie

  • #17
@Meerb ... dit is een voorbeeld van hoe ernstige vakmensen in BE een installatie opbouwen . Met alle nodige attesten inbegrepen .
Mag ik je 1 tip geven ... sluit desnoods alles zelf aan tot aan de collectors maar laat de rest ( incl rookgasafvoer en gasleiding ) aansluiten door een vakman .
 

Meerb

  • #18
Tumkie,

Dat lijkt me een goed plan en kan al behoorlijk schelen in de kosten. Dan kan ik een ketel bestellen inclusief standaard installatie. Ze rekenen dan 395 euro.

Voorwaarden zijn dan:

De bestaande HR dak of muurdoorvoer bevindt zich binnen 1 meter van het cv toestel.

De bestaande ketel is een combiketel (warm tapwater en verwarming).

De bestaande rioolaansluiting bevindt zich binnen 1 meter van het cv toestel.

Alles zit er al alleen zal ik een gat in de muur ( muur doorvoer) moeten maken en op de juiste plaats:)

De installatiehandleiding van de betreffende ketel heb ik al dus even kijken welke rookgasafvoer er moet komen en d.m.v. de afmetingen de plaats voor de muurdoorvoer bepalen.

Bedankt voor je feedback.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu