Zandstuc en gipsstuc?

Willem269

  • #1
Hallo,

In onze woonkamer komt de laag stucwerk gedeeltelijk los. Het heeft jaren geduurd, er onstonden scheuren en 'bladders' maar er viel niets af. Deze week toch maar eens een stuk weggehaald. De hele laag, circa een centimeter dik, kwam van de muur af. De muur was helemaal schoon, als nieuw. Ik liet een buurman een stuk van de laag zien en die zei: 'Oh, dat is zandstucwerk'. Hier (net over de grens in Duitsland) doen we gipsstucwerk.
Kan iemand me daar wat meer over zeggen?
En dan de vraag hoe het kan dat de stuclaag er zo'n 15 jaar op zit en er nu zo schoon af komt? Ik ben heel benieuwd.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Het gaat om 4 zaken:

- Het bindmiddel: Gips of cement
- De laagdikte
- De zuigende werking van de ondergrond en indirect
- De hechting op de ondergrond.

Gips of cement is een keuze van de stucadoor. Hangt vast aan laagdikte en verwerkingssnelheid.

Echter een zuigende ondergrond haalt al het vocht uit het stucmiddel, waardoor er geen volledige binding zal ontstaan. En ook een verminderede hechting op de ondergrond.

De muur is misschien niet goed voorgestreken of geprimerd.
 

Willem269

  • #3
Nou nou, jij bent wel meer dan specialist kozijnen en deuren.
Er zal geen primer of voorstrijkmiddel zijn gebruikt. Ik kan me tenminste niet voorstellen dat de stenen-blokker er zo schoon achter vandaan komen.
Ik heb van bovenaf de stuclaag weggehaald zo ver hij los zit. Moet ik nu het nog wel vastzittende stucwerk afbikken of kan het ´kale´ deel opnieuw worden gestuct.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Wat vast zit, zit vast... Dan hoef je minder aan te helen.
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #5
In dit geval is er kalkmortel gebruikt. Bij het berapen met kalkmortel word geen voorstrijk gebruikt! De muren worden natbesprekkelt met water net voor het aanmengen van de mortel en nogmaals voor het smeren.Pas na 28 dagen heeft cement zijn volledige eindsterkte indien er genoeg vocht aanwezig blijft in de raaplaag. In dit geval vind ik de kleur van de kalkmortel erg licht, te weinig cement als bindmiddel gebruikt. Daarnaast heeft de muur al het water uit de raaplaag gezogen en is de specie "verbrand". Advies is volledig er afslaan omdat de rest ook niet goed vast zit. Op de foto kun tussen muur en raaplaag kijken. In dit geval en primer aanbrengen die de zuigende werking van de muur opheft. Hierna kun je de muur stucadoren met een hechtgips. Dat geeft je een iets langere verwerkingstijd in dit geval.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je de keuze aan de stukadoor laat komt er zeker geen raaplaag met zand op. (het verwerken daarvan is veel zwaarder en kost meer tijd.

in Nederland wordt ook al een jaar of 50 alleen bij uitzondering geen gips gebruikt.
een kalk zand en cementmortel zie je professioneel allen nog bij restauratie bij gewoon werk zit er een lichtere vulstof bij de cement
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu