Wisselschakelaar werkt niet.

2linksehanden

  • #1
Dag allen,

Ik ben al paar weken bezig om mijn wissel schakelaar werkend te krijgen, helaas is dat tot nu toe niet gelukt. Het gaat om 1 lamp en 2 schakelaars.

Schakelaar 1
heeft 2 zwarte draden en 1 bruine.
Schakelaar 2
heeft 3 zwarte draden.

Heb alle opties uitgeprobeerd maar het werkt gewoon niet. Zie ik misschien iets over het hoofd? Heb ook afbeeldingen toegevoegd zie hieronder. Ik hoop dat jullie me hierbij kunnen helpen.









 

Lanting73

  • #2
Zijn het wel wissel schakelaars?
Anders krijg je het niet werkend.
Zover ik mij nog weet te

herinneren komt de fase op het vaste contact van de ene schakelaar en de schakeldraad van de lamp aan de andere vaste kant van de andere schakelaar
De 2 wissel contacten verbind je 1 op 1
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #3
Sowieso is het goed om dit dit topic even door te lezen.
 

2linksehanden

  • #4
Frank,

Ik zal van het weekend even doornemen zoals het in de thread is omschreven. Alvast bedankt.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #5
1 de draden zijn over het algemeen te lang gestript kale stukken koperdraad zouden in principe niet te zien moeten zijn bij het aansluiten. Maar dat doe niets af aan de werking.
2 Op de 3e foto zit er een draad in het midden aangesloten, ik verwacht dat die twee posities opgeschoven moet worden.
3 maak even foto's die de achterkant van de schakelaars scherp in beeld brengt waarop de symbolen bij de contacten te zien zijn.
4 lees inderdaad het eerder aangebodene via de link even door voor een beter begrip van een wisselschakeling
 

2linksehanden

  • #6
Klopt inderdaad. ik ga ze goed strippen als ik hem uiteindelijk de juiste volgorde heb gevonden.


Helaas is het niet gelukt heb de hele schema gevolgd maar niks werkte.
Ik zal even foto's toevoegen van me schakelaars.
 

2linksehanden

  • #7


 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Snap je zelf hoe je de wissel/wissel schakelaar hebt aangesloten? Ik kan er geen kaas van maken namelijk.

Je hebt 3 zwarte draden (ook al benoem je er in de startpost maar 2), waarom? Wordt er nog een tweede lichtpunt geschakeld met deze schakelaar?

Is het je ondertussen duidelijk welke 2 van de zwarte draden naar de andere schakelaar lopen? Als je de reacties van DCB in dat andere topic hebt gevolgd als het goed is wel...?

Het is je ook duidelijk welke contacten op de schakelaar bij elkaar horen (hint: Alle contacten met een wit pijltje, en alle contacten met een zwart pijltje)? Die ene draad die nu op het zwarte pijltje met "L" zit aangesloten hangt dus gewoon los en zal nooit iets gaan doen, aangezien de andere zwarte contacten leeg zijn.

Ergo:
1. Eerst uitzoeken welke 2 van de 3 zwarte draden naar de andere schakelaar toelopen. Zie de methodiek van DCB in dat andere topic. Verbindt bij de enkele schakelaar alle draden met elkaar en zoek met een multimeter bij de wissel/wissel schakelaar welke 2 draden met elkaar verbonden zijn.
2. Verbindt nu deze twee draden bij de wissel/wissel schakelaar met elkaar, haal bij de enkele schakelaar alles los en zoek nu daar welke 2 draden met elkaar verbonden zijn.
3. Sluit bij de wissel/wissel schakelaar de 2 draden die je in stap 1 gevonden hebt aan op de witte uitgaande pijltjes óf op de zwarte uitgaande pijltjes
4. Sluit de bruine draad aan op het witte L pijltje of op het zwarte L pijltje, afhankelijk van welke kleur je in bovenstaande stap hebt gebruikt (dezelfde kleur dus)
5. Sluit bij de enkele schakelaar de 2 draden die je in stap 2 gevonden hebt aan op de zwarte contacten, de derde draad op het rode contact
6. Nu werkt in ieder geval je wisselschakeling!

Dan nog de vraag, wat is de derde zwarte draad? Een ander lichtpunt wat geschakeld moet worden? Dan zou je nog met een los stukje bruine draad een bruggetje moeten maken tussen beide L-contacten, en de 3e zwarte draad op één van de overgebleven contacten moeten aansluiten.

Als dit stappenplan te lastig is dan wordt het misschien tijd om er een vakman bij te halen, ik krijg het idee dat je gewoon maar wat draden in willekeurige contacten steekt en verwacht dat wij aan de hand van foto's wel de juiste oplossing kunnen roepen. Dat gaat niet, aan een foto is niet te zien welke zwarte draad welke functie heeft, daar komt toch echt wat uitzoekwerk aan te pas. Aan de foto is wel te zien dat het nergens meer op slaat hoe die wissel/wissel schakelaar nu is aangesloten. :roll: Als je wilt dat er iets gaat werken wat op een wisselschakeling lijkt dan zul je toch op zijn minst alle 3 de contacten van één kleur moeten gebruiken.

Wat heb je trouwens getekend in dat schema'tje onderin de startpost? Daar zie ik 5 draden op de rechter schakelaar komen, dat kan ik niet rijmen met de foto's.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Met alle respect maar het lijkt mij de hoogste tijd er iemand bij te halen die er verstand van heeft.
De aansluitingen op de schakelaar op de derde foto is zo slecht dat het volledig onverantwoord is dat zo onder spanning te zetten, op de laatste foto's is het al niet veel beter.
 

2linksehanden

  • #10
Bedankt voor jullie reacties. Echter heb ik 1 electrician erbij gehaald en het lukte hem niet om het werkend te krijgen.
Uiteindelijk heb ik het zelf voor elkaar gekregen door jullie hulp! Bedankt daarvoor! :D

Ik precies gedaan zoals de stappen hierboven.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu